DA LI JE GUŽVAMA DOŠAO KRAJ? Najavljeno otvaranje novog graničnog prelaza sa Mađarskom u 2019. godini

Kraj leta donosi pojačan intenzitet saobraćaja van većih gradova, a lepo vreme umnogome olakšava vožnju. Kalendarski, poslednji dani leta donose stabilno vreme s prijatnim dnevnim temperaturama koje osim vozačima, pogoduju i putarima za redovno održavanje i popravku puteva, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije (AMSS).

88
Najavljeno otvaranje novog graničnog prelaza sa Mađarskom u 2019. godini
- Sponzor članka -hikvision srbija

Kraj turističke sezone donosi umeren intenzitet saobraćaja i dobru prohodnost, trenutno bez zastoja i uz dobre uslove za vožnju na državnim putevima I i II reda, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije (AMSS). Ipak, vozači se upozoravaju da budu oprezni zbog intenzivnih radova zbog kojih je na snazi veliki broj izmena u saobraćaju.

Na velikom broju deonica izmenjen je saobraćaj zbog radova, na pojedinim je vožnja usporena ili se uz pomoć semafora reguliše protok vozila, dok je na nekim saobraćaj potpuno obustavljen i koriste se obilazni putevi, saopštio je AMSS.

Na pojedinim putevima vrši se obeležavanje horizontalne saobraćajne signalizacije, na nekim deonicama radi se na zameni dotrajalog asfalta, popravljaju se i oštećenja na kolovozu koja su nastala u letnjim mesecima, uređuju bankine, obezbeđuju kosine, ali i saniraju klizišta.

AMSS upozorava da to često dovodi do usporene vožnje zbog koje je vozačima potrebno dodatno strpljenje, uz više pažnje kao i prilagođeni način vožnje privremenoj saobraćajnoj signalizaciji i opremi.

Od 17. do 19. septembra, u vremenskom periodu od 09.00 do 14.00, u Beogradu će se izvoditi radovi na redovnom održavanju na delu državnog puta I A reda broj 1, na deonici od Plavog mosta do petlje „Lasta“, u smeru ka Nišu. Na tom delu puta za saobraćaj će biti zatvorena krajnja leva (preticajna) saobraćajna traka, a saobraćaj će se odvijati voznom (srednjom) i krajnjom desnom (zaustavnom) saobraćajnom trakom.

Od danas do 21. septembra zbog radova na zameni oštećenog asfalta na putu između Obrenovca i Beograda (državni put I B reda broj 26), na deonici između Umke i Bariča, saobraćaj će se odvijati usporeno naizmeničnim propuštanjem vozila uz pomoć odgovarajuće saobraćajne signalizacije.

Od danas će se izvoditi i radovi u na državnom putu II A reda broj 149, na državnom putu II A reda broj 149, Bulevar patrijarha Germana (Avalski put) na uglu sa Ulicom Vase Čarapića (Opština Voždovac), poručuju iz AMSS.

Od 12. do 20. septembra zbog radova na montaži rasvetnih stubova u središnjem delu kolovoza, na auto-putu Beograd – Novi Sad, u zoni naplatne stanice „Novi Sad jug“ (državni put I A reda br 1) za saobraćaj će biti zatvorena preticajna saobraćajna traka, u smeru od Subotice ka Beogradu, a saobraćaj će se odvijati desnom (voznom) saobraćajnom trakom.

Iz JP „Putevi Srbije“ upozoravaju da su mogući odroni na deonici kroz Sićevačku klisuru, a savetuje se oprezna vožnja zbog mogućih odrona i na državnom putu M2 Kučevo – Majdanpek.

Prema poslednjim informacijama Uprave granične Policije RS, na graničnim prelazima iz Srbije ka Hrvatskoj zadržavanja su oko 60 min, a na ulasku u Srbiju zadržavanja su oko 30 min. Na teretnim terminalima se čeka nešto duže -Izlaz iz Srbije oko 240 min, a ulaz u Srbiju do 30 min.

IZ AMSS poručuju da su zbog pojačane kontrole od strane hrvatskih vlasti moguća duža zadržavanja na njihovim graničnim kontrolnim terminalima prilikom ulaska i izlaska iz Hrvatske, zbog koje su zadržavanja često duža od zadržavanja na našim graničnim prelazima, a na koje vozači i putnici moraju biti spremni.

Zadržavanja na graničnim prelazima Horgoš i Bački breg , zadržavanja  su oko 30 min, a na teretnim terminalima se čeka oko 120 minuta.

Zbog pojačane kontrole koju sprovode mađarske vlasti moguća su duža zadržavanja na njihovim graničnim kontrolnim terminalima prilikom ulaska i izlaska iz Mađarske, zbog koje su zadržavanja često duža od zadržavanja na našim graničnim prelazima, a na koje vozači i putnici moraju biti spremni.

Takođe, prema poslednjim informacijama Uprave granične Policije RS, zadržavanja na graničnom prelazu Gradina, na putničkim i teretnim terminalima nema većih zadržavanja, i čeka se u proseku 30 minuta. Ovo važi i za GP Preševo, Kelebiju, Gostun i granični prelaz Špiljani.

Brnabić: Nov granični prelaz sa Mađarskom

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ambasador Mađarske Atila Pinter razgovarali su o proširenju ekonomske saradnje i budućim projektima.

Premijerka se saglasila sa ambasadorom Mađarske da je neophodno raditi na otvaranju novih graničnih prelaza, kako bi se sprečilo dugotrajno čekanje putnika i robe na prelazima, te maksimalno iskoristili kapaciteti saobraćajne infrastrukture.

Ovom prilikom, premijerka je najavila otvaranje novog graničnog prelaza između Srbije i Mađarske u 2019. godini, kao i nastavak razgovora o izgradnji zajedničkog železničkog graničnog prelaza čime bi se povećala efikasnost i konkurentnost železničkog saobraćaja, a o čemu će biti reči na sednici dve vlade, koja će biti održana u narednom periodu.

„Ovo pitanje je posebno važno i u vezi sa realizacijom projekta brze pruge Beograd-Budimpešta, koji predstavlja prvi prekogranični projekat u okviru mehanizma saradnje „16+1“, objasnila je Brnabić.

Takođe, bilo je reči i o saradnji na projektu Fruškogorski koridor, odnosno izgradnji autoputa od Novog Sada do Rume.

Rate this post
IZVORTanjug, AMSS
Prethodni članakMUP Srbije aktivno učestvuje u primeni i implementaciji Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi
Sledeći članakSrpska policija već petu godinu zaredom među deset najboljih članica INTERPOLA