„PAMETNI TAHOGRAF“ za veću bezbednost SAOBRAĆAJA

Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala prošle nedelje radionicu na kojoj je predstavljen „Pametni tahograf“ (SMART tahograf), najsavremeniji model mernog uređaja za kontrolu poštovanja propisa, pre svega vremena dozvoljenog upravljanja vozilom i obaveznog odmora za profesionalne vozača, kako bi se povećala bezbednost na putevima.

409
pametni-tahograf-za-vecu-bezbednost-saobracaja
- Sponzor članka -hikvision srbija

Cilj uspostavljanja sistema „Pametnih tahografa“ je, pored povećanja bezbednosti saobraćaja,  poboljšanje socijalnog položaja vozača i članova posade, jednoobrazna primena odredaba koje se odnose na vremena upravljanja i odmora vozača, kao i pitanje kontrole tih vremena.

Jasmina Milošević, direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja, kaže da se ovaj cilj postiže uspostavljanjem jednakih pravila za sve učesnike u transportnom procesu, u međunarodnom prevozu ali i kada je u pitanju prevoz koji se u celini odvija na teritoriji Republike Srbije.

„Moram da naglasim da je, kada je u pitanju oblast tahografa i socijalnog zakonodavstva, Republika Srbija do sada postigla visok stepen usaglašenosti sa propisima EU i da nastavlja da prati sve novine i izmene i ugrađuje ih u svoje zakonodavstvo“.

Bernardo Martinez, direktor odeljenja za transport pri Evropskoj komisiji (DG Move) rekao je da će primena SMART tahografa po propisima Evropske unije početi od 15. juna 2019. godine.

Ovo je veoma kratak vremenski rok, ali Evropska komisije je spremna da pruži podršku svim zemljama koje će uvoditi SMART tahografe, izjavio je Martinez.

„SMART tahografi biće od mnogo veće pomoći za sprovođenje i poštovanje saobraćajnih propisa, od aktuelnih tahografa“, rekao je Remi Rusoto iz Konfederacije organizacija za drumski transport (CORTE).

SMART tahografi donose bolje bezbednosne mehanizme, mogućnost satelitskog povezivanja, daljinske komunikacije u cilju efikasnije kontrole na putu, mogućnost povezivanja sa različitim inteligentnim aplikacijama putem ITS (Intelligent Transport System) interfejs,a kao i mnoštvo drugih naprednih funkcija.

Sa svim karakteristikama SMART tahografa, koji će se primenjivati i u Srbiji, kao i sa novim propisima EU, upoznali su se i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva saobraćaja, kao i predstavnici transportnih preduzeća i zaposleni u Agenciji za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakSrpska policija već petu godinu zaredom među deset najboljih članica INTERPOLA
Sledeći članakPHISHING NAPADI: Bezbednosni izazov sa kojim se poslovne organizacije suočavaju