Otvorena prva ekološka prodavnica na Balkanu

Kompanija Delez Srbija u Beogradu je otvorila prvu ekološku prodavnicu – Maxi supermarket. U tom objektu na Novom Beogradu je primenjen ekološki sistem komercijalnog hladenja, a inovacija Deleza je urađena u saradnji sa partnerima kompanije i uz podršku Mašinskog fakulteta u Beogradu. Ova ekološka prodavnica je prva ovakvog tipa u Srbiji i na Balkanu.

321
Otvorena prva ekološka prodavnica na Balkanu
- Sponzor članka -hikvision srbija

U prvoj ekološkoj prodavnici, kompanija Delez Srbija zamenila je strandardni sistem hlađenja ekološkim sistemom koji je baziran na ugljen-dioksidu, čime je izbacila iz upotrebe standardni freon R404A, što doprinosi zaštiti životne sredine. Inovativno tehnološko rešenje podržano je od strane Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Otvaranju prvog ekološkog Maksi supermarketa u Srbiji prisustvovali su ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan i generalni direktor kompanije Delez Srbija Kventin Roje.

Ministar Trivan je izrazio zadovoljstvo što je Srbija učinila još jedan pionirski korak za Srbiju i Balkan, čime je potvrdila svoju posvećenost zaštiti životne sredine u čitavom regionu.

„Ovo je pionirski poduhvat, veliki korak koji je kompanija Delez napravila. Ako smo svesni podatka da samo u njihovim prodavnicama trošimo 65 odsto kesa manje nego ranije, to je ozbiljan rezultat, ali važniji rezultat je koliko smo svesni da je životna sredina važna i koliko država zajedno sa kompanijama ima ogromnu odgovornost da stvori uslove da bi se životna sredina sačuvala”, izjavio je Trivan.

On je istakao da o životnoj sredini ne treba da brinu samo gradjani već država i kompanije.

„Ekološki sistem rashlađivanja prodavnice je prvi primer ovakve vrste na Balkanu i drago mi je što je ovo još jedna stvar u životnoj sredini po kojoj smo prvi u regionu. Zahvalio bih se kompaniji na inovativnosti, hrabrosti i spremnosti da investira i više nego što mora i na zaštiti životne sredine zbog svih nas, naše dece”, rekao je Trivan.

Kventin Roje je podsetio da je kompanija Delez, kao najveći trgovinski lanac u Srbiji, zajedno sa potrošačima samo u prošloj godini reciklirala više od deset hiljada tona otpada.

„Odgovornost kompanije ogleda se i u tome da strateški uvodimo promene koje pozitivno utiču na sve nas. Planiramo da do kraja godine otvorimo još prodavnica, uz poštovanje najstrožih ekoloških standarda”, najavio je generalni direktor kompanije Delez Srbija.

Docent na Mašinskom fakultetu Uroš Milovanović je objasnio da novi uređaj u Maksi supermarketu koristi prirodni rashladni medijum, ugljen-dioskid, što je važno za životnu sredinu.

U ovoj prodavnici, kompanija Delez Srbija zamenila je strandardni sistem hlađenja ekološkim sistemom koji je baziran na ugljen-dioksidu, čime je izbacila iz upotrebe standardni freon R404A, što doprinosi zaštiti životne sredine.

Naglašeno je da ovaj sistem znatno smanjuje emitovanje ugljen-dioksida u atmosferu od postojećeg, i da je za 25 posto energetski efikasniji, zbog čega predstavlja značajan iskorak u očuvanju životne sredine.

Istovremeno, izbacivanjem iz upotrebe freona u sistemu rashlađivanja, kompanija Delez Srbija u svom poslovanju ostvaruje evropske ekološke standarde.

Eliminisanje freona iz procesa rashlađivanja je izuzetno značajno sa stanovišta zaštite životne sredine, a posebno je naglašen značaj podrške Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu uspostavljanju prvog ekološkog rashladnog sistema u prodavnici, što je još jedan dokaz da Srbija ima dovoljno znanja za unapređenje zaštite životne sredine.

Kventin Roje, generalni direktor Delez Srbija naglasio je da će kompanija nastaviti da obezbeđuje ekološke standarde u svom odgovornom poslovanju, radi budućih generacija.

5/5 - (1 vote)
IZVORTanjug, Beta
Prethodni članakKako da zaštitite automobil od krađe?
Sledeći članakUsvojen Zakon o zaštiti podataka o ličnosti bez predloženih korekcija