Kako da zaštitite automobil od krađe?

Krađa automobila je sve unosniji „zanat“ kako u Evropi tako i u svetu. Lopovi ne gube vreme, pa se usavršavaju i prate sve što se u automobilskoj industriji dešava. Statistika ukazuje na činjenicu da i Srbija ne zaostaje za svetskim trendom – na teritoriji glavnog grada čak 3 automobila budu ukradena dnevno.

3768
Kako da zaštitite automobil od krađe ?
- Sponzor članka -hikvision srbija

Često možemo čuti  kako pripadnici nadležnih organa govore da je ukraden auto najbolje zaboraviti, jer mu povratka nema. Najverovatnije je da će automobil biti prodat u delove ili ilegalno prodat u inostranstvu, a daleko ređe se dešava da za automobil traže otkup od vlasnika. Kako ne biste naknadno morali da mislite o tome preduzmite sve mere opreza i sprečite plaćanje previsoke cene u onoj meri u kojoj možete.

Ne postoji apsolutna zaštita vašeg automobila, međutim izuzetno je važno da preuzmete sve moguće korake kako bi verovatnoća da automobil bude ukraden ili oštećen bila svedena na minimum.

Ne postoji ni opšta preporuka za koji se vid zaštite odlučiti već se obično preporučuje kombinacija nekoliko vidova zaštite. Pokazalo se kao efikasno da pored uplaćenog kasko osiguranja imate i alarm i neki od mehanizama za blokadu volana ili menjača.

1. Kasko osiguranje je najpouzdaniji vid zaštite koji važi u onim najdramatičnijim slučajevima kada je auto zaista ukraden. U tom slučaju osiguravajuća kuća za koju ste se odlučili isplaćuje Vam premiju osiguranja koja je u skladu sa tržišnom vrednošću vašeg automobila u trenutku kada je ukraden. Međutim, premija ne mora i najčešće nije u visini iznosa koji ste dali za svoj auto, te je zato najpovoljnije kasko osiguranje u Srbiji – najbolja preporuka.

Dok u slučaju da vlasnik automobila pored obaveznog auto osiguranja poseduje i kasko osiguranje, može da računa da će mu osiguravajuća kuća nadoknaditi štetu na vozilu. Pre nego što se odlučite za kupovinu kasko osiguranja, proučite ponudu na našem tržištu, proučite kolika je premija osiguranja, kakvi su uslovi za delimično, dopunsko ili potpuno kasko osiguranje. Da li potpuno kasko osiguranje podrazumeva i osiguranje od rizika krađe automobila (što je najčešći slučaj) i nađite savetnika za osiguranje koji će sva ta pitanja rešiti.

Ipak, ideja je da i ne dođe do potrebe za isplaćivanjem štete iz kasko polise. Kako se krađa ne bi ni desila, predalžemo nekoliko mogućih načina zaštite od krađe koje sami možete da izvedete. 

2. Mehanička zaštita

Mehanička zaštita automobila podrazumeva niz različitih opcija, od dobrih vrata na garaži, preko tajnih prekidača, kandži i ostalih uređaja i trikova koji će odbiti potencijalne kradljivce.

Jedan od saveta jeste da svoj auto smestite u garažu ukoliko ste u prilici, i to u garažu koja ima pouzdana vrata, jer nije redak slučaj da se automobili ukradu i odatle.

Drugi opšti savet jeste da čuvate ključeve od automobila i ne ostavljate ih u vozilu dok je ono u perionici ili kod majstora, osim ako u ljude koji dolaze u dodir sa vašim automobilom nemate potpuno poverenje. Razlog za to je čest slučaj da se ključevi vrlo brzo iskopiraju.

Ukoliko ipak morate da ostavite vozilo parkirano na ulici, savetuje se da odaberete dobro osvetljeno mesto. U tom slučaju obavezno potražite dodatnu opremu za zaštitu od krađe. Takođe, predlaže se da pri parkiranju okrenete volan tako da se zaključa i spreči brzu krađu vozila.

3. Alarm

Svrha alarma jeste da omete lopova i zastraši ga pre no što uspe i da pokrene vaš auto. Nekada čak i samo nagoveštaj da u autu postoji alarm, poput nalepnice na prozoru ili trepćućeg crvenog svetla, odbija one malo strašljivije lopove koji bi pokušali da vam uzmu auto.

Neki od alarma koji se mogu naći na tržištu, nakon aktiviranja ne odaju zvuk već šalju upozorenje na mobilni telefon vlasnika. Iako se alarmi nalaze na tržištu sa cenom od 20e budite slobodni da investirate i malo više novca za alarm. Dakle, obezbedite sebi auto alarm.

Današnji CAN alarmi, koji se priključuju na glavnu elektronsku instalaciju i povezani su s elektronskom blokadom, mogu se tako složiti da ih ni ‘profesionalci’ ne mogu utišati, ili im za to treba mnogo vremena.

4. Zaštita auta kroz blokadu menjača ili blokadu volana

Blokada volana na obruču (npr. „kandža“) – „gomila gvožđa“ koju treba stavljati, skidati i pažljivo kočiti zbog nje… Da li odbija lopove? Apsolutno! Da li može da se savlada? Pokazalo se da može, mada se to dešavalo uglavnom kod određenih pripadnika VW porodice zbog specifične konstrukcije upravljačkog sistema. Postoji više firmi koje nude slične proizvode.

Blokada volana na vretenu – ovde takođe ima nekoliko firmi koje nude zaštitu (Zeder, „igla“…), sa ili bez elektronske blokade motora u paketu. Za razliku od „kandže“, potrebno je samo okrenuti ključ u bravici ispod volana. Obično košta znatno više od sistema kao što je „kandža“ (preko 200 evra).

Kuka za volan – amaterima može da predstavlja problem, ali iskusan lopov će je „rešiti“ neverovatno brzo. Koštaju uglavnom od 1.500 do 2.500 dinara i diskutabilnog su kvaliteta. Možete ih naći u oglasima i brojnim prodavnicama auto delova i kozmetike.

Blokada menjača – postoji više vrsta, bez obzira da li je reč o automatskom ili manuelnom menjaču. Kod manuelnog je problem to što se neutrališe prostim pritiskanjem papučice kvačila – lopovi zatim mogu da odguraju ili odvuku automobil.

U poređenju sa blokadom menjača ili blokadom kočnica koje lako mogu biti prevaziđene, blokada volana se pokazala kao nešto efikasnija.

5. Sprečite krađu prekidom struje

Uz kombinaciju sa alarmom ovaj sistem može da bude veoma efikasan. Prekidanjem struje možete pošteno da ometete i iznervirate lopova. Potrebno je da ugradite tajni prekidač kojim isključujete struju i tako sprečavate mogućnost da motor proradi. Za ovaj vid zaštite automobila, preporučuje se da budete kreativni i postavite prekidače tamo gde neće biti jasno uočljivi. Jedna od ideja je i da postavite jedan pravi i par lažnih prekidača čijim bi se pritiskom aktivirala sirena ili neki drugi vid ometanja lopova. Za instaliranje tajnih prekidača, dobro bi bilo da imate servisera. Međutim, budite oprezni- nekada  se otkrije da servisi sarađuju sa potencijalnim lopovima.

6. Graviranje stakala

Ukoliko broj svoje šasije ili tablica utisnete u staklo na automobilu, budite sigurni da ćete smanjiti verovatnoću da vaš auto bude ukraden. Razlog je taj što iako vam ukradu auto i izgrebu broj šasije, zamena stakala se lopovima ne isplati budući da je reč o skupoj avanturi.

7. Izmeštanje OBD priključka

OBD ili On board diagnostics, služi tome da vas u svakom trenutku izveštava o tome da li je sa vašim automobilom sve u redu i da vas upozori na eventualne probleme. U novijim automobilima, izmeštanje OBD priključka može da vodi odličnoj zaštiti od lopova, budući da ih onemogućava da hakuju kompjuterski sistem vašeg automobila što praktično znači da ne mogu da ga pokrenu.

Kada lopov primeti da OBD priključak nije na standardnom mestu, najčešće odustaje od krađe jer shvata da će mu biti potrebno suviše vremena da pronađe gde se priključak zaista nalazi. U slučaju premeštenog OBD priključka, ostaje im ona vrlo upadljiva mogućnost, da vaš automobil odšlepuju.

8. Satelitsko praćenje automobila uz pomoć GPS-a

Satelitsko praćenje automobila je još jedna pogodna varijanta za zaštitu vašeg automobila. Čak je reč i o modelu zaštite koji je relativno pristupačan. Nakon ugradnje, u svakom momentu preko laptopa ili mobilnog telefona možete da dobijate izveštaje o tome gde se nalazi vaš automobil, kakav je nivo goriva, da li se vrata otvaraju i tome slično.

Ovaj sistem može da vam pomogne da pratite i to kako se u saobraćaju osobe koje upravljaju vašim vozilom bilo da su članovi porodice ili možda zaposleni u vašoj firmi.

9. Elektronski ključ

Reč je o uređaju koji nije klasični ključ, već više liči na privezak. Funkcioniše tako što u sebi sadrži senzore koje automobil prepoznaje kako se vozač približava automobilu i seda za volan. Nakon toga sistem dopušta da se pritiskom na dugme motor startuje.

Samo posedovanje ovih ključeva u nekoj meri garantuje zaštitu od krađe budući da će lopovu biti nemoguće da bez ključa pokrene auto. Ipak uvek ostaje opcija da ga odšlepa što nije nezabeležen slučaj ili da komplikovanim hakerskim mahinacijama prodre u srce kompjuterskog sistema vašeg automobila. Zbog svega navedenog, vlasnici automobila koji poseduju ovakav tip ključa savetuju se da obavezno osiguraju automobil i nekim vidom mehaničke zaštite budući da sam elektronski ključ nije nesavladiv.

10. Hands-free ključ držite u aluminijumskoj foliji

Na internetu je već mesecima hit metoda kojom se lopovi sprečavaju da snažnim dekoderom veličine laptopa, koji nekoliko stotina puta pojačava signal koji elektronski ključ – kartica šalje, jednostavno uhvate, otvore vrata, sve deblokiraju i može se reći – zbogom autu. Zamotavanje elektronskog ključa/kartice u aluminijsku foliju koja blokira signal ili stavljanje u kutijicu obloženu folijom, sprečiće lopove u presretanju signala.

Trudite se da pri ugrađivanju različitih instrumenata koji mogu zaštititi vaš automobil imate u vidu da je vreme koje stoji na raspolaganju lopovu često najvažniji faktor zašto će se ili neće odlučiti za krađu određenog automobila. U proseku je potrebno oko tri minuta da lopov uđe u automobil i odveze ga. Zato je Vaš zadatak da učinite da se samo vreme krađe oduži i tako demotiviše lopova da sprovede delo do kraja. U situacijama kada je meta automobil koji je zaštićen na više načina, lopov najčešće odustaje i prelazi na lakši plen.

Ovo su samo neki od načina koje možete koristiti da zaštitite svoj automobil. Ipak, ne očekujte da ovi sistemi uvek u potpunosti funkcionišu. Imajte na umu da svaki sistem zaštite automobila može biti „provaljen“. Ukoliko je jedan sistem zaštite dugo na tržištu bez preteranih modifikacija, isti je davno postao naučena lekcija za lopove.  Zato se preporučuje da budete izrazito kreativni, da pratite trendove u svetu zaštite četvorotočkaša i neosporno da pronađete najbolju zaštitu za Vaš automobil.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakPostavljena pametna autobuska stajališta sa solarnim napajanjem u Pančevu
Sledeći članakOtvorena prva ekološka prodavnica na Balkanu