Prednosti i mane virtuelnih valuta

Trend korišćenja virtuelnih valuta je započet 2009. godine s pojavom famoznog Bitcoin-a, a do danas se broj postojećih virtuelnih valuta proširio na čak 2074 virtuelne valute. Koje su prednosti i mane virtuelne valute i zašto se toliko prašine diže oko blockchain tehnologije koja je u osnovi svih kriptovaluta?

729
Prednosti i mane virtuelnih valuta
- Sponzor članka -hikvision srbija

Virtuelne valute danas predstavljaju jedno od najpopularnijih, ali i najpouzdanijih sredstava za plaćanje, donoseći korisnicima lakoću, sigurnost I brzinu u pogledu obavljanja novčanih transakcija.

Trend korišćenja virtuelnih valuta je započet 2009. godine s pojavom famoznog Bitcoin-a, a do danas se taj broj postojećih virtuelnih valuta proširio na čak 2074 virtuelne valute.

Virtuelne valute su digitalne, decentralizovane valute. Postoje samo u digitalnom obliku, nema ih u formi novčanica ili kovanog novca. Decentralizovana je zato što njime ne upravlja centralna banka ili bilo koja druga institucija, već isključivo njegovi korisnici. Kriptografija se koristi za verifikaciju transakcija i kreiranje novih jedinica valute, otuda „kripto“.

Prvi put u istoriji možemo slati novac na daljinu, bez posrednika. Pomislimo na trenutak šta to znači? Kad god želimo da pošaljemo bilo šta, pismo, novac, paket, e-mail, SMS… moramo da koristimo posrednika. Posrednici obično povećavaju troškove procesa, unose kašnjenje i predstavljaju rizik. Oni čuvaju veliku količinu naših podataka koji mogu biti zloupotrebljeni od strane nekoga iznutra ili hakera. Posrednici mogu da nam blokiraju račun, zamrznu sredstva na njemu ili uvedu razne vrste ograničenja.

Sada, po prvi put, više ne moramo da koristimo usluge posrednika. To je ono što nam virtuelne valute omogućavaju – potpunu kontrolu nad našim novcem i slobodu da ga koristimo na način na koji mi želimo.

Virtuelne valute su, za razliku od tradicionalnih valuta, nezavisne od politike centralnih banaka. Dostupne su svakome, bez obzira na nacionalnost, pol, uzrast, materijalno stanje, veroispovest, itd. Oko 40% svetskog stanovništva nema pristup standardnim finansijskim servisima (bankovni račun, kartice, PayPal…) i tim ljudima bitkoin daje mogućnost da ostvare finansijsku interakciju sa ostatkom sveta i da postanu aktivni učesnici u svetskoj ekonomiji, obogaćujući je na taj način.

Takođe, nacionalne valute su dizajnirane tako da vremenom, kroz inflaciju, gube na vrednosti. Za razliku od njih, ukupan broj virtuelnih valuta je unapred određen algoritmom i ako se broj korisnika određene virtuelne valute bude povećavao, cena će joj neminovno rasti.

ŠTA SU PREDNOSTI, A ŠTA MANE?

Prednosti:

  • Sloboda – Koncept virtuelnih valuta je dizajniran sa slobodom na umu. Najvažnije, sloboda od vlasti koja kontroliše transakcije, uvodi takse i raspolaže novcem ljudi. Kada je u pitanju kupovina  stvari, kriptovalute su postale legitimni način plaćanja poslednjih godina. Uzimajući u obzir postojanje brojnih ‘deep-web’ tržišta koja primaju samo bitkoin ili druge virtuelne valute, neke stvari možete da kupite lakše sa bitkoinom nego bilo kojom drugom valutom.
  • PrenosivostJedna od osnovnih karakteristika novca je prenosivost, što znači da se lako može nositi i koristiti. S obzirom da je BTC potpuno digitalan, praktično svaka suma novca se može poneti na usb-u ili se čak može čuvati onlajn. Kriptovalute pružaju ljudima slobodu slanja i primanja novca samim skeniranjem QR koda ili klikom na onlajn novčaniku. Ne treba mnogo vremena, nema visokih naknada i novac prelazi od jedne osobe do druge bez nepotrebnih posrednika. Pristup internetu je sve što vam treba.
  • Izaberite svoju provizijuJoš jedna neosporna prednost bitkoin mreže je mogućnost biranja visine naknade transakcije ili čak neplaćanje provizije. Naknadu prima rudar, nakon što se kreira novi blok uz uspešan heš (hash).
  • Sigurnost i kontrolaKorisnici bitkoina mogu da kontrolišu svoje transakcije: niko ne može povući novac sa vašeg računa bez vašeg znanja i pristanka, kao što se ponekad dešava sa drugim vidovima plaćanja, i niko ne može ukrasti vaše informacije o plaćanju od trgovaca.

Mane:

  • Pravna pitanja – Pravni status bitkoina drastično varira od zemlje do zemlje. U nekima se njegovo korišćenje i upotreba podstiče, dok je u drugima nelegalan i zabranjen. Dosta se brinulo o privlačnosti bitkoina kriminalcima, a neke vesti ukazuju da se njegova popularnost u potpunosti oslanja na mogućnost trošenja na nelegalne stvari. Kada se zloglasno internet crno tržište Silk Road zatvorilo, bitkoinu je instant smanjena vrednost.
  • Nivo priznavanja – BTC je priznat legalan u mnogim zemljama, međutim, neke od svetskih vlada još uvek ne poseduju propise za njega, dok su ga druge otvoreno zabranile. Većina poslova, bilo malih ili velikih, još uvek ga je potpuno nesvesna. Skoro je nemoguće napustiti sve ostale valute i koristiti isključivo BTC.
  • Nestalnost – Cena bitkoina je imala svoje uspone i padove, prolazeći razne cikluse drastičnih skokova i padova, koje neki nazivaju “mehurima” i krahovima. Tokom svoje istorije BTC je osvajao nove visine, samo da bi održao veliki pad odmah potom. Vrednost mu je nepredvidljiva, drastično i brzo se menja, što može da uzrokuje značajnu finansijsku štetu nesmotrenom investitoru.
  • Kontinuirani razvoj – Budućnost bitkoina je krajnje nejasna. Trenutno, vlade i banke nisu u mogućnosti da kontrolišu BTC, i gotovo da je neregulisan. Međutim, što postaje veći i popularniji, to će se više vlada postarati da ga stavi pod kontrolu. Regulisan BTC bio bi sasvim drugačija vrsta valute.

Pored svih kontroverzi i skepticizma koji prate kriptovalute, jasno je da njihova pojava i mogućnost da opstanu u ovom period označava početak jednog novog poglavlja u digitalnom i finansijskom svetu.

Kriptovalute, kao nov koncept se i dalje nalaze u procesu razumevanja i prihvatanja od strane potrošača, trgovaca i finansijskih institucija. Sa razvojem Bitkoina i njegovih derivata, kao i generalnim porastom interesovanja za upotrebu istih, izvesno je da će određeni problem i rizici koji se trenutno nameću biti delimično ili potpuno eliminisani u budućnosti.

Međutim, treba naglasiti da virtuelne valute predstavljaju revolucionarno otkriće u pogledu online berzi, gde se korisnicima nude brojne mogućnosti koje sa sobom nose izuzetne vrline, ali i mane, te treba biti vrlo oprezan u korišćenju istih.

3.5/5 - (2 votes)
Prethodni članakKako građani Srbije vide policiju, bezbednost i korupciju?
Sledeći članakKako unaprediti saradnju i međuljudske odnose u kompaniji?