Da li mi neko prisluškuje telefon? 5 signala da imate društvo

Zašli smo u vreme toliko napredne tehnologije da se pitanje korisnika ne može više podvesti pod korice paranoje. Što je tehnologija pristupačnija i novijeg datuma, lakša je za praćenje. Ovo je posebno vidljivo kod takozvanih pametnih uređaja.

1085
Da li mi neko prisluškuje telefon? 5 Signala da imate društvo
Izvor: RTVI
- Sponzor članka -hikvision srbija

Ko to tamo sluša?

Hakeri su uvek korak ispred gotovo svega i veoma lako mogu da saznaju sve o vašem životu, a evo nekoliko znakova koji će vam otkriti da li vas neko prati.

Postoji veliki broj korisnika koji dosta pažnje obraćaju na to da li ih neko prisluškuje, prati i špijunira dok koriste telefone i druge uređaje.

da li me neko prisluškuje?
Izvor: elespanol

Zašli smo u vreme toliko napredne tehnologije da se ovakav pristup korisnika ne može podvesti pod korice paranoje. Što je tehnologija pristupačnija i novijeg datuma, lakša je za praćenje. Uznapredovale su i tehnike koje hakeri koriste za prisluškivanje i praćenje uređaja, što je sada postalo veoma lako. Ovo je posebno vidljivo kod takozvanih pametnih uređaja.

Može li me neko špijunirati preko kamere na mobilnom telefonu?

Resetovanje uređaja – ukoliko telefon počinje da se resetuje sam od sebe, moguće je da je pokupio neki malware koji je u sukobu sa drugim aplikacijama i možda se radi o pokušaju hakovanja.

Drastično usporavanje – ako je telefon odjednom mnogo sporiji i brzo mu se smanjuje kapacitet baterije, moguće je da je neko „provalio“ u sistem.

Čudni zvuci – ako čujete statične zvuke, kliktanje ili jeku u toku razgovora, to može da ukazuje na mogućnost da vam neko prisluškuje uređaj. Stručnjaci kažu da se to retko događa, ali ipak treba obratiti pažnju na kvalitet zvuka.

Predugo gašenje uređaja – ukoliko primetite da se telefon isključuje mnogo duže nego ranije, to može da znači da pre isključivanja šalje podatke eksternim činiocima, što usporava njegovo isključivanje.

Pregrevanje – ako se uređaj pregreva iako na njemu ne radite ništa posebno, to može da bude indikator da je uređaj hakovan. Maliciozni programi u pozadini rade neprekidno i nevidljivi su za korisnika. S druge strane, do pregrevanja može da dođe i zbog loše baterije uređaja.

Srećom, postoji nekoliko načina na koje možete da se zaštitite, ukoliko posumnjate da ste hakovani i da vas neko prisluškuje.

  • Prvo, resetujte uređaj. Antivirus takođe može da bude od koristi, ali ne znači da ste u potpunosti zaštićeni.
  • Držite isključen GPS i uključujte ga samo kada vam je potreban. Obavezno ažurirajte svoj uređaj na najnoviju verziju softvera i ne koristite neproverene aplikacije.
  • Vraćanje uređaja na fabrička podešavanja je metoda koju koristite kada baš ništa drugo ne pomaže, a pre toga uradite „backup“ onih podataka koji su vam bitni.
  • Ukoliko želite da budete potpuno bezbrižni i spokojni dok je telefon uz vas, nastavite sa čitanjem i obezbedite sebi vrhunsku zaštitu.

Vaši podaci su nova nafta: 7 šokantnih činjenica o privatnosti na mreži

ZAŠTITA BEZ PREMCA

Nekada ste mogli jednim potezom da zaštitite svoju privatnost – razdvajanjem baterije od telefona. Na taj način se gubi signal, a vaša GPS lokacija ostaje zabeležena na lokaciji gde ste poslednji put izvadili bateriju iz telefona.

Današnji telefoni više nemaju tu mogućnost, obzirom da baterija dolazi izlivena u kućište telefona. U vezi sa tim, evo konstrutivnih saveta kako da sačuvate vašu privatnost.

  1. Korišćenje bezbednih telefona

BlackBerry Telefoni: BlackBerry je poznat po svojoj fokusiranosti na sigurnost i šifrovanje komunikacije,  dizajniran sa ciljem zaštite privatnosti korisnika.

Cryptophone: Cryptophone je linija pametnih telefona specijalizovanih za sigurnost i enkripciju komunikacije. Ovi uređaji nude napredne sigurnosne funkcije i šifrovanje.

  1. Upotreba Faradej torbica

To je struktura koja se koristi za blokiranje elektromagnetnih signala. Stavljanje telefona u Faradejevu torbicu može potpuno izolovati uređaj od spoljnog sveta, onemogućavajući prisluškivanje i praćenje putem signala. Pored Faradejevih torbica, postoje i šifrovani ometači koji dodatno štite telefon od elektromagnetnih interferencija i prisluškivanja.

faradej torbica
Izvor: Amazon
  1. Korišćenje aplikacija za bezbednost

Signal: Aplikacija za siguran i privatni razgovor putem poruka i poziva, sa jakim šifrovanjem.

Telegram: Telegram nudi tajne razgovore sa end-to-end šifrovanjem, a takođe može brisati poruke nakon određenog vremena.

  1. Korišćenje VPN-a:

ExpressVPN, NordVPN, CyberGhost: Korišćenje pouzdanih VPN servisa može šifrovati internet saobraćaj i očuvati vašu privatnost na mreži.

Bezbedni telefoni

BlackBerry KEY2: BlackBerry uređaji su poznati po sigurnosnim funkcijama i šifrovanju komunikacije.

TAIGA – Telefon koji je nemoguće špijunirati

Silent Circle Blackphone: Blackphone je dizajniran za maksimalnu sigurnost i privatnost korisnika.

Turing Phone: Turing Phone nudi enkriptovane komunikacije i posebne bezbednosne funkcije.

Korišćenje kombinacije ovih mera, uključujući bezbedan telefon, Faradejevu torbicu, VPN, i aplikacije za bezbednost, može značajno poboljšati sigurnost vašeg telefona i zaštititi vašu privatnost.

Ostale mere zaštite od prisluškivanja na telefonu:

  • Redovno ažuriranje softvera: Uvek ažurirajte operativni sistem i aplikacije na telefonu jer ažuriranja često uklanjaju ranjivosti i poboljšavaju sigurnost.
  • Instalacija antivirusnih aplikacija: Iako mislite da ovo ne reševa problem, ipak koristite antivirusne i sigurnosne aplikacije koje će vam pomoći da detektujete i uklonite maliciozni softver.
  • Provera aplikacija i dozvola: Pažljivo pregledajte aplikacije na svom telefonu i dajte im samo neophodne dozvole. Izbegavajte instalaciju aplikacija sa nepouzdanih izvora.
  • Korišćenje jakih lozinki: Postavite snažne i jedinstvene lozinke za otključavanje telefona i pristup vašim aplikacijama.
  • Korišćenje VPN-a: Virtualna privatna mreža (VPN) može obezbediti šifrovanu internet vezu i zaštititi vaše online komunikacije.
  • Redovna provera aktivnosti: Pratite aktivnosti na svom telefonu, uključujući neobične pozive, poruke ili promene postavki.
  • Fizički pregled telefona: Periodično proveravajte svoj telefon na prisluškivače ili druge sumnjive uređaje.
  • Javna Wi-Fi mreža: Izbegavajte korišćenje javnih Wi-Fi mreža za osetljive aktivnosti, kao što su online bankarstvo ili slanje ličnih podataka.
  • Saradnja sa profesionalcima: Ukoliko sumnjate na prisluškivanje, obratite se stručnjaku za cyber bezbednost ili detektivu.

VAŠ AUTO ZNA VAŠE NAVIKE! Savremeni automobili prikupljaju gomilu podataka o načinu na koji vozite

5/5 - (1 vote)
IZVORB92
Prethodni članakMOBILNE PATROLE: Nova era upravljanja bezbednosnim izazovima
Sledeći članakCopy paste lozinke ugrozile tone osetljivih podataka