Kako do IT sektora? Evo koje veštine poseduju sajber stručnjaci

Svi znamo da nije lako biti profesionalac. Od vaših kompetencija zavisi bezbedno funkcionisanje korporativnih sistema, a u nastavku teksta, pogledajte koji su to kvaliteti neophodni za jednog sajber bezbednjaka.

418
- Sponzor članka -hikvision srbija

U ovom članku navešćemo neophodne kvalitete, kompetencije, sposobnosti i veštine. Izložićemo načine kako iste i da poboljšate prilikom apliciranja za poziciju u IT sektoru i kako da baš Vi izdominirate u procesu selekcije .

Šta treba da poseduje profesionalac u sajber sferi?

Stručnjaci za sajber bezbednost rade u okviru IT odeljenja organizacije kako bi podatke, mreže i sisteme čuvali bezbednim. Oni prate sve potencijalne pretnje, procenjuju rizik, rešavaju probleme i kreiraju rešenja za optimalnu bezbednost sistema.

Kako kompleksne tehnologije nastavljaju da se razvijaju, profesionalci za sajber bezbednost neprestano razvijaju nove veštine koje im pomažu u borbi protiv sajber kriminalaca i sprečavanju raznovrsnih pretnji. Na pitanje ko može biti targetiran u sajber prostoru? Odgovor je SVI. Da li će to biti pojedinac ili preduzeće zavisi od cilja napadača, a (ne)uspešnost napada od kvaliteta postojeće zaštite i bezbednosne kulture zaposlenih.

Jeste li rođeni za ovaj posao?

Evo i nekoliko sajber veština koje su ključne za uspešno obavljanje zadataka.

Tehnološka znanja i veštine

Složeniji zadaci, poput izgradnje sistema u cloudu ili kreiranja softvera za pristup, zavise od znanja i primene osnovnih tehničkih koncepata, uključujući; mrežnu konfiguraciju i upravljanje; instalaciju zaštitnog zida; programiranje; administraciju različitih operativnih sistema.

Identifikacija i upravljanje rizicima

Kritični deo posla stručnjaka za sajber bezbednost je identifikovanje oblasti koje mogu biti ranjive na unutrašnju ili spoljnu manipulaciju. Kada saznate koji su rizici, možete razviti prikladne načine za borbu protiv ovih pretnji. Upravljanje rizikom je stalna dužnost koja zahteva redovno praćenje i analizu.

Upravljanje podacima i analiza

Kako sve više kompanija posluje koristeći tehnologiju, one akumuliraju sve veće količine podataka unutar i izvan svojih organizacija. Stručnjaci za sajber bezbednost kreiraju sisteme za sastavljanje, organizovanje, analizu i zaštitu ovih podataka. To znači da su upravljanje podacima i analiza osnovne veštine.

Logičko rasuđivanje i rešavanje problema

Kada se pojave problemi u digitalnom poslovanju kompanije, problem nije uvek očigledan. Stručnjaci za sajber bezbednost odgovorni su za primenu svog tehničkog znanja sa svojim veštinama rasuđivanja za rešavanje problema. Ove kompetencije im takođe mogu pomoći da razviju dugoročna rešenja.

Implementacija automatizovanih rešenja

Razvoj i primena automatizovanih sistema sve je popularnija. Za sajber bezbednjake je važno da razumeju ovu novu tehnologiju kako bi procenili rizike i koristi od njenog korišćenja u organizaciji.

Prilagodljivost

Rapidan razvoj tehnologije, uslovljava i rapidan razvoj novih vrsta pretnji. Stručnjaci za sajber bezbednost obično brzo uče, lako prilagođavaju procese i sisteme i adaptibilni su na bilo kakve promene. Ovo im omogućava da budu u toku sa relevantnim tehnološkim i industrijskim trendovima i inovacijama.

Komunikacione veštine

Specijalisti za sajber bezbednost se obično bave tehnološkim izazovima, procenjuju rizike i ažuriraju sisteme. Kada obavljaju ove zadatke, mogu razgovarati o ovim funkcijama sa ljudima koji nemaju isti tehnički rečnik i iskustvo. Ovo može zahtevati efikasne komunikacione veštine i sposobnost povezivanja sa različitim profilima.

Upravljanje pristupom

Sajber stručnjaci upravljaju pristupom i daju autorizaciju zaposlenima određenim sistemima i informacijama. Ovo može uključivati verifikaciju identiteta, praćenje i bezbednosna upozorenja, a sve to znači da je upravljanje pristupom važna veština za profesionalce u ovoj oblasti.

Kako unaprediti postojeće kompetencije?

  1. Postanite sertifikovani stručnjak

Mnogi poslodavci zahtevaju, preferiraju ili je u nekim zemljama zakonom propisana obaveza izdavanja licenci za rad u IT branši, pa se zahteva ili je poželjno da zaposleni pored znanja, iskustva ima i određene sertifikate u svojim oblastima prakse. Da li ste ramišljali o tome da postanete sertifikovani za sledeće pozicije?

  • Sertifikovani etički haker (CEH)
  • Sertifikovani profesionalac za ofanzivnu bezbednost (OSCP)
  • Sertifikovani revizor bezbednosti informacija (CISA)
  • GIAC sertifikovani rukovalac incidentima (GCIH)
  • Sertifikovani profesionalci za bezbednost informacionih sistema (CISSP)
  • Stručnjak za arhitekturu bezbednosti informacionih sistema (CISSO-ISSAP)
  • Stručnjak za bezbednosni inženjering informacionih sistema (CISSP-ISSEP)
  • Stručnjak za upravljanje bezbednošću informacionih sistema (CISSP-ISSMP)

Mnogi od ovih sertifikata su već dostupni online.

  1. Budite u toku

Budite informisani o novim tehnološkim trendovima, rizicima i najboljim praksama u vašoj specifičnoj industriji. Tehnologija je okruženje koje se brzo razvija, hteli ili ne hteli, moraćete da budete upoznati sa najnovijim sistemima i mogućnostima za zaštitu digitalnih informacija kompanije. Preporuka je da budete u toku sa relevantnim izvorima informacija i to na sledeći način.

  • Čitanje industrijskih publikacija i veb stranica;
  • Pretplata na biltene;
  • Prisustvovanje konferencijama i radionicama;
  • Praćenje velikih tehnoloških i razvojnih kompanija na društvenim mrežama.
  1. Poboljšajte svoje veštine

Pored značajnog tehničkog znanja, organizacije žele zaposlene koji se mogu uklopiti sa svojim kolegama, menadžerima i kulturom kompanije. Poboljšanje vaših veština može vam pomoći da se izdvojite. Razmislite o pohađanju kurseva ili vežbanju sledećih veština:

  • Interpersonalne veštine: Naučite kako da se odnosite i komunicirate u poslovnom okruženju na prijatan i ljubazan način.
  • Liderske veštine : Poboljšanje vaših liderskih veština može vam pomoći da se kvalifikujete za menadžerske uloge.
  • Veštine upravljanja vremenom: Pitanja sajber bezbednosti mogu biti brojna i raznovrsna. Učenje kako da efikasno upravljate svojim vremenom može vam pomoći da se u kratkom roku izborite sa zahtevnim i kompleksnim situacijama.
  • Veštine sajber bezbednosti na radnom mestu: Pokazivanje svojih veština na radnom mestu važno je da biste stekli poverenje kolega i supervizora, posebno na poziciji koja radi sa osetljivim i vrednim podacima kompanije.

Evo nekoliko načina na koje možete koristiti svoje veštine sajber bezbednosti na poslu:

  • Izložite svoje ideje menadžmentu : Pored rešavanja tehničkih problema, možete ponuditi predloge za poboljšanje hardvera, softvera, sistema i bezbednosti.
  • Ažurirajte sisteme i procese: Uverite se da su svi sistemi koje vaša kompanija koristi ažurirani i da neometano rade tako što ćete ih redovno proveravati. Takođe možete da obavestite menadžere o svim ažuriranjima procesa koji mogu pomoći u poboljšanju efikasnosti. Ovo pokazuje vašoj kompaniji da možete preuzeti inicijativu i sprečiti probleme umesto da samo reagujete na njih kada se dese. Budite proaktivni i sprovodite preventivne mere.
  • Vežbajte efikasnu komunikaciju: Objasnite tehnička pitanja na način koji laici mogu da razumeju. Budite strpljivi sa kolegama koji nemaju tehničko obrazovanje. Kreirajte prezentacije koje pomažu kolegama da vizualizuju teške koncepte.

Kako da budete zapaženi i odabrani za IT sektor?

Evo nekoliko načina da istaknete svoje veštine sajber bezbednosti u svom CV-ju, propratnom pismu i na intervjuu:

Budite jedinstveni:  Navedite specifične veštine koje imate umesto da koristite opšte pojmove, uključujući iskustvo sa različitim programima, operativnim sistemima i programskim jezicima. Uključite sve sertifikate koje posedujete.

Uključite lične projekte: Ako ste radili na relevantnim projektima, čak i ako nisu plaćeni, dodajte ih u svoj CV. To može pokazati poslodavcima istinsko interesovanje za vašu oblast.

Sumirajte glavne projekte. Uključite velike projekte u svoj CV koji pokazuju vaše tehničke ili međuljudske veštine, kao što je kreiranje novog sistema, rešavanje značajnog problema vaše prethodne kompanije ili vođenje tima.

Uskladite svoje propratno pismo sa opisom posla. Pronađite ključne reči koje se koriste u opisu posla, a to mogu biti veštine, kvalifikacije ili obuka, i obavezno uključite one koje posedujete da biste pokazali da ste kvalifikovani za tu ulogu.

Objasnite svoje iskustvo: Vaše propratno pismo vam omogućava da detaljnije razgovarate o iskustvima i veštinama iz vašeg CV-ja. Izaberite određeno iskustvo ili dostignuće o kome ćete razgovarati u svom propratnom pismu koje pokazuje vaše znanje, tehničku stručnost, sposobnosti liderstva ili veštine kritičkog razmišljanja.

Pokažite svoju ličnost. Jedna od prednosti slanja propratnog pisma je prilika da pokažete svoju ličnost. Deljenjem anegdote u vezi sa vašom karijerom ili isticanjem vašeg interesovanja za sajber bezbednost, možete se razlikovati od drugih kandidata.

Kako istaći veštine sajber bezbednosti u intervjuu?

Intervju vam daje priliku da razgovarate o svojim interesovanjima i iskustvu u okruženju licem u lice.

Evo nekoliko načina da se istaknete u intervjuu za sajber bezbednost:

Uradite svoje istraživanje: Pre intervjua, istražite kompaniju, budite upoznati sa onim što rade, ko su njihovi kupci i klijenti i koje tehničke potrebe mogu imati.

Dajte predloge: Vaš anketar vam može dati priliku da iznesete svoje mišljenje o njihovim trenutnim sistemima ili oblasti uopšte. Budite spremni da date promišljen odgovor o mogućim strategijama na osnovu vašeg istraživanja organizacije.

Donesite primere svog iskustva: Ako imate projekte na koje ste ponosni, razmislite o tome da ponesete laptop i da ih pokažete.

 

5/5 - (3 votes)
Prethodni članakNapadnuti serveri Parlamenta BiH – SIPA i OSA u akciji
Sledeći članak*REC – AKCIJA! Uz ove uređaje privatni detektivi briljiraju u istragama