TAIGA – Telefon koji je nemoguće špijunirati

TAIGA Smartphone

773
TAIGA
- Sponzor članka -hikvision srbija

Ruska kompanija InfoWatch Group, koja se bavi sigurnošću podataka i sigurnošću u svakom smislu, najavila je prvi smartfon koji onemogućava aplikacije da prikupljaju podatke o vlasniku, skladište ih ili prosleđuju dalje.

Tajga smartfon (TAIGA) je napravljen da zaštiti posebno poslovnu komunikaciju, dokumenta, mejlove, fotografije i video snimke. Recimo, GMail je poznat po tome da skenira mejlove svojih korisnika kako bi im plasirao reklame na osnovu podataka koji se nalaze u mejlovima, ali GMail na TAIGA telefonu to neće biti u prilici da radi. Kompanija InfoWatch je pripremila posebnu Android verziju operativnog sistema, s posebnim korisničkim okruženjem, koje neće dozvoliti da podaci „cure“ ili budu nadgledani. Prvi kontigent telefona, oko 50 hiljada, ustupljen je na korišćenje ruskim državnim službenicima

TAIGA (Tajga) telefon dobio je ime po sibirskim snežnim šumama i poslednji je primer „hladnog rata“ između SAD i Rusije, smatra portal Mashable. Samo dve nedelje pred premijeru TAIGA telefona Kaspersky Lab antivirus je zabranjen u svim državnim institucijama SAD, a zanimljivo je da je Natalija Kasperski, pređašnji direktor i jedan od osnivača Kaspersky Lab firme, sada predsednica firme koja je predstavila TAIGA telefon.

Rusija je već zabranila LinkedIn i zapretila da će zabraniti i Facebook, ukoliko ta društvena mreža ne počne da skladišti podatke korisnika u Rusiji, na posebnim serverima.

Kompletne specifikacije telefona nisu otkrivene, ali telefon košta oko 260 dolara, poseduje Bluetooth, Wi-Fi i LTE mreže, dve kamere, blic, ekran dijagonale 5.5 inča i kućište od polikarbonata.

4.6/5 - (9 votes)
IZVORMONDO PORTAL
Prethodni članakPOSTANITE SERTIFIKOVANI MENADŽER KORPORATIVNE BEZBEDNOSTI
Sledeći članakPreduslovi bezbedne vožnje