Žene u sajber bezbednosti

Evropa je jedan od regiona u svetu koji ne može da se pohvali činjenicom da žene imaju značajno mesto u sajber bezbednosti, jer one čine samo 7% radne snage u ovoj industriji. Postoje mnogi razlozi zbog kojih žene ne ulaze u kibernetičku bezbednost, bilo da je to percepcija da je to industrija u kojoj dominiraju muškarci, ili poteškoće u prevazilaženju stereotipa u obrazovnom sistemu i ohrabrivanju žena da studiraju i napreduju u oblasti tehnologije i bezbednosti.

1008
Žene u sajber bezbednosti
- Sponzor članka -hikvision srbija

Infosecurity Europe magazin je sproveo  anketu preko društvenih medija koja je utvrdila da više od polovine (56%) ispitanika priznaje da postoji nedostatak ženskih uzora u industriji sajber i informacione bezbednosti.

Da bi se ovakvo stanje promenilo i žene ohrabrile da se bave ovom vrstom posla, treba ukazati na postojaće uzore.

Iako možda ne postoji dosta uzora, postoji jedan broj koji govori da za žene ima mesto u sajber bezbednosti i da one mogu biti veoma uspešne u ovom poslu. Jedna od vodećih tehnoloških ličnosti u Velikoj Britaniji danas je Dr Sue Black. Nedavno imenovana na listi 50 najboljih žena u tehnologiji u Evropi, Sue je nagrađivani kompjuterski naučnik, radikalni mislilac, socijalni preduzetnik i takođe je poznata po tome što je zastupnica žena u tehnologiji.

Dr Black je provela poslednjih 20 godina u kampanji za više priznanja i podrške ženama u računarstvu i sama je priznala da u ovim oblastima rade mnoge sjajne žene, ali nismo dovoljno čuli za njih. Priče o ženama koje su učinile neverovatne stvari u tehnologiji poput Dame Stephanie Shirley, pionirke tehnologije u Velikoj Britaniji i žene koje su nedavno prikazane u filmu „Skrivene figure“, Dorothi Vaughan i Mari Jackson, a za koje do sada nismo čuli.

Budućnost žena u bezbednosti zavisi od sposobnosti IT industrije da inspiriše žene i podstakne karijeru u sajber bezbednosti. Čak 63% ispitanika pomenutih anketa magazina Infosecurity Europe smatra da nema dovoljno smernica i podrške za žene koje žele karijeru u sajber i informacijskoj bezbednosti.

Ovo je zabrinjavajuće u vreme kada se Evropa suočava sa predviđenim nedostatkom veština vezanim za sajber bezbednost, prema istraživanju koje je sprovelo Cybersecurity Ventures predviđa se da će do 2021. godine biti 3,5 miliona nepopunjenih pozicija za sajber bezbednost.

Tokom perioda u kome sajber kriminal predstavlja jednu od naših najvećih pretnji, prognoze poslova vezanih za sajber bezbednost nisu u stanju da idu u korak sa dramatičnim porastom sajber kriminala.S tim u vezi, žene postaju ključni faktor u zatvaranju jazova u veštinama vezanim za kibernetičku bezbednost, a industrija počinje da ih uzima u obzir, uz brojne inicijative žena koje se zalažu za karijeru u informacijskoj bezbednosti.

Ulažući u obrazovanje i pozicionirajući se za karijeru u sajber bezbednosti, žene bi mogle imati veliki uticaj na industriju. Ovo je još značajnije kada 61% anketiranih ispitanika priznaje da žene imaju manje mogućnosti nego muškarci kada se bore za više uloge u sajber i informacijskoj bezbednosti. Industrija mora nastaviti da ohrabruje žene da proučavaju i razmotre karijere u sajber sektoru, a osim toga, ona treba da se fokusira na zadržavanje ženskih inspirativnih žena koje utiču na motivaciju, motivišući žene da se bore za više uloge u ovoj oblasti.

5/5 - (3 votes)
Prethodni članakBezbednosni rizici tržnih centara
Sledeći članakLiderstvo i uspeh u informatičkoj bezbednosti