Oprezno na letovanju!

Globalna tradicija je da se svi radujemo letu i godišnjem odmoru, i koristimo ga da provedemo vreme na plaži ili na bazenu, kako bi napunili baterije za nove poslovne uspehe. Ali takođe uz sve radosti i užitke koji dolaze uz odmor na plaži ili bazenu često ide i loša strana odmora, kada se odlazak na plažu završava krađom novčanika, mobilnog telefona, fotoaparata, nakita ili nekih drugih vrednosti.

250
- Sponzor članka -hikvision srbija

Nažalost, svake godine plaža predstavlja primarno mesto za džeparoše i sitne lopove.

Krađa samo jednog telefona dnevno omogućava lopovu zaradu vrednosti jedne prosečne plate u Srbiji. Lopovi često rade u grupama u proseku od 5 članova, gde svako od njih ima određeni zadatak koji doprinosi da se krađa izvrši što uspešnije.

Poslednjih godina lopovi su se dosetili novog načina kako da „zamaskiraju“ svoje namere, time što će glumiti zaljubljeni par. Zaljubljeni par nije preterano upadljiv i ne izaziva sumnju u ljudima, te se oni pre opuste i često odlaze u vodu ostavljajući svoje stvari na plaži među kojima se nalaze pojedine vrednosti ( poput telefona, novca, sata).

Po ugledu na čuveni američki lopovski par Boni Parker i Klajd Barou, parovi su oštetili mnoge ljude koji su došli na odmor ne očekujući ovakav ishod letovanja.

Pozadina krađa parova na letovalištima je različita, neki parovi dolaze ciljano da kradu i oni su obično uigrani, pa ih je teže uhvatiti od ostalih grupa lopova. Drugi to počinju da rade da bi produžili letovanje i imali novac za provod. Takođe među njima ima i onih koji su narkomani i na taj način sebi obezbeđuju prihod za nedozvoljene supstance.

Zbog povećanog broja krađa na mnogobrojnim plažama u Crnoj Gori policija dežura i pravi zasedu, takođe policajci iz Srbije idu kao ispomoć u Crnu Goru u vreme letnje sezone i pomažu kolegama. Prema dobijenim informacijama od strane policije, poslednjih godina upravo su mladi parovi ti koji su bili najčešći akteri krađa na plažama.

Niko ne očekuje da će baš on biti meta i postati žrtva imovinskog kriminaliteta na letovanju. Zato je neophodno da budete oprezni u svakom trenutku i na bilo kom mestu, pa tako i na plaži ili bazenu. Takođe je potrebno da svaku nepoznatu osobu na plaži  posmatrate kao potencijalnog lopova, jer su nekada to upravo osobe za koje nikada ne bi pomislili, kao što su to pomenuti mladi zaljubljeni parovi. Pored mladih parova iskustva ljudi pokazuju da to mogu biti i deca ( koju uglavnom roditelji šalju da kradu), pa čak i penzioneri. Da ne biste došli u neprijatnu situaciju i bili žrtva krađe na letovanju,

Postoji mnogo načina kako da se zaštitite od lopova na plaži, najčešći saveti se vezuju za to da ponesete samo potrebne stvari, a da vrednosti ostavite u hotelu, ili na čuvanje kod proverenih ljudi. Ako baš ne možete bez telefona i drugih predmeta koji mogu biti meta krađe, razmislite da kupite vodootpornu torbicu (waterproof phone case) za pametne telefone čija je cena vrlo pristupačna, a omogućava vam da ponesete telefon sa sobom u vodu. Neke od ovih torbica su čak osetljive na dodir, tako da možete da koristite mobilni u vodi za fotografisanje, video ili čak pozive. Torbica za pametne telefone je takođe dobra za čuvanje novca, kreditnih kartica, ključeva i sitnog nakita.

Iskoristite vaš godišnji odmor, uživajući u čarima sunca i mora i ne zaboravite da i lopovi idu na plažu takođe!

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakLegalna sredstva za samoodbranu
Sledeći članakSigurnost računarskih sistema