Nevena Ružić kandidat za novog Poverenika

Više od 60 organizacija civilnog društva, medija, predstavnika stručne i naučne zajednice pozvalo je poslanike skupštine Srbije da podrže Nevenu Ružić kao kandidatkinju za novog Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

285
- Sponzor članka -hikvision srbija

Organizacije su u zajedničkom saopštenju navele da su čvrsto uverene da pomoćnica generalnog sekretara Službe poverenika Nevena Ružić poseduje stručnost, iskustvo i integritet koji su neophodni za rukovođenje institucijom Poverenika. U zajedničkom saopštenju organizacije su takođe ocenile da Nevena Ružić „ispunjava sve kriterijume koji garantuju da će obavljati dužnosti poverenika odgovorno i savesno, u skladu sa zakonom i dobrom demokratskom praksom, nezavisno od političkih i drugih uticaja“.

Nevena Ružić već 10 godina radi u instituciji i sada je na funkciji pomoćnice generalnog sekretara Službe Poverenika. Dosadašnjim radom značajno je doprinela poverenju građana u instituciju Poverenika. Osim relevantnog stručnog znanja (master diploma pravnih nauka iz oblasti blisko vezanih za polje delovanja Poverenika) i izuzetnog iskustva, ona ima i integritet neophodan za kontrolu i nadzor rada državnih organa. Predanost i posvećenost je pokazala kroz redovnu komunikaciju i saradnju s organizacijama civilnog društva i stalno profesionalno usavršavanje.

Od 2017. godine je članica radnog tela Međunarodne konferencije poverenika za informacije. Izabrana je 2012. godine za članicu Biroa Savetodavnog komiteta Konvencije o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka Saveta Evrope, gde je obavljala i funkciju zamenice predsednika. Spisak organizacija koje su podržale ovu inicijativu nije konačan, budući da se i dalje prikupljaju novi potpisi.

Nevena je učestvovala na brojnim seminarima i predavanjima iz oblasti GDPR-a i napisala brojne tekstove i naučne radove na tu temu.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakSigurnost računarskih sistema
Sledeći članakAleksandar Matanović: Budućnost sveta je u kriptovalutama!