6G MREŽA – VIŠE OD REALNOSTI!

6G može da razvije fascinantnu brzinu prenosa podataka - 1 terabajt u sekundi, što je čini 8000 puta bržom od prethodne 5G tehnologije

1144
6G mreža- više od realnosti
- Sponzor članka -hikvision srbija

Samo što je postala aktuelna 5G tehnologija, čije su impresivne mogućnosti  naučnike dovodile do žustrih debata o njenom uvođenju, Kina je već uveliko pripremila teren za razvoj 6G tegnologije.

Ministarstvo tehnologije i nauke Narodne Republike Kine, nedavno se aktiviralo za razvoj buduće mreže. Temelji su već postavljeni i prema mišljenju stručnjaka, 6G mreža bi mogla da razvije brzinu čak 8000 puta veću od one koju omogućava 5G tehnologija. To dalje povlači različite zaključke, pitanja, debate –  od onih koji gravitiraju ka tome koliko dobro može da nam donese nova 6G, pa do onih pitanja kolika je njena  štetnost i da li se njena diferencijalna prednost i mogućnost ostvaruje na uštrb današnje civilizacije.

Radi sprovođenja  istraživačkog projekta na razvoju 6G tehnologije, Kina je osnovala 2 radne grupe Prvu grupu čine nekolicina rukovodilaca iz različitih Ministarstava odgovornih za podršku i rad druge grupe koja je tehničkog karaktera i uključuje 37 stručnjaka sa različitih univerziteta, istraživačkih instituta i tehnoloških kompanija.

Postoji stav, da razvoj 6G tehnologije nije preuranjen imajući u vidu da je za razvoj nove generacije mreže potrebno oko 10 godina i da bi 6G tehnologija obelelžila doba do 2030 –te.

brain and technology

Koje su to mogućnosti koje nudi 6G mreža?

Prema mišljenju naučnika Dr. Mahyar Shirvanimoghaddam, profesora Sidnejskog Univerziteta, 6G može da razvije fascinantnu brzinu prenosa podataka – 1 terabajt u sekundi, što je čini 8000 puta bržom od prethodne. To bi u prkasi značilo da bi sa 6G mrežom mogli vrlo lako da preuzmete sadržaj u trajanju od 142 sata u jednoj sekundi ili ti 70 filmova u prosečnom trajanju od 2 sata, samo za jedan sekund.
6G mreža i njeno ubrzanje, kako se navodi, mogla bi da bude od velikog značaja za otklanjanje barijera u različitim domenima razvoja, na primer u računarskoj arhitekturi, dizajnu čipova, korišćenju energije i slično.
Naime, era 6G mreže dovela bi do revolucinonarnih promena i odnosa imeđu ljudi i tehnologije, novih perspektiva, te bi bilo moguće koristiti uređaje putem našeg mozga.
Imajući to u vidu, kao i činjenicu da živimo u eri tehnologije koja je postala sastavni deo čovekovog života, pravo pitanje je, da li će čovek postati deo te tehnologije.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakObaveze pravnih lica iz oblasti zaštite od požara!
Sledeći članakBezbednost naše privatnosti – Da li je imamo?