Check Point pronašao ozbiljne “propuste”u Qualcommovim čipovima

Bezbednosni istraživači Check Point-a otkrili su ozbiljnu pretnju svima koji koriste Qualcomm pametni telefon, koji od 2019. godine zauzima oko 40% tržišta

174
Check Point pronašao je ozbiljne “propuste”u Qualcommovim čipovima
- Sponzor članka -hikvision srbija

Bezbednosni istraživači Check Point-a otkrili su ozbiljnu pretnju svima koji koriste Qualcomm pametni telefon, koji  od 2019. godine zauzima  oko 40% tržišta. Istraživači su novootrkivene tehnološke porpuste nazvali „AHILI“

Check Point pronašao je više od 400 linija ranjivosti koda, sve u digitalnim signalnim procesorima Qualcommovih SoC-ova. Naravno, većina detalja čuvaju se u strogoj tajnosti kako bi se rizik kosinika minimizirao, a problem nastojao rešiti po hitnom postupku.

Kako se tehnološka ranjivost reflektuje u praksi?

Haker može potencijalno da snima pozive, krade podatke, instalira zlonamerni softver koji se ne može deinstalirati, pa čak i da sprži uređaj. Dakle, haker ima potpunu kontrolu nad uređajem. Qualcomm je već započeo sa ažuriranjem upravljačkih programa i koda niskog nivoa,  te bi ga uskoro trebao učiniti dostupnim dobavljačima, koji će tada morati da omoguće ažuriranja kojima se vrši automatsko popravljanje telefona.

Ipak, analitičari izjavljuju da je malo verovatno da je uopšte i došlo do zloupotrebe ranjivosti tehnološkog sisitema,  i da nemaju evidenciju o tome da li je i ko učinio.

Savet svim korisnicima : preuzimajte aplikacije iz pouzdanih izvora poput  Google Play prodavnice, tu bi ste trebali biti sigurni.

5/5 - (1 vote)
IZVORThe union journal
Prethodni članakNIJE FIKCIJA VEĆ STVARNOST: Futuristički četvorotočkaši menjaju koncept bezbednosti
Sledeći članakINSTAGRAM PREPOZNAJE VAŠE LICE IAKO NISTE KORSINIK : SLEDI NOVČANA KAZNA I DO 500 MILIJARDI DOLARA