MALI GUMB SPAŠAVA ŽIVOTE: E-call u saobraćajnim nesrećama!

Nekoliko studija pokazale su da se čak 70% smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama dogodi u vremenksom razmaku 20-30 minuta od momenta nesreće. Zbog toga je glavni interes E - call sistema “instant” reagovanje i angažovanje ekipa hitne medicinske pomoći i ostalih nadležnih službi po potrebi u cilju pravovremenog i efikasnog delovanja.

317
MALI GUMB SPAŠAVA ŽIVOTE: E – call u saobraćajnim nesrećama!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Šta je to? Kako funkcioniše?

Reč je o uređaju, koji služi za obaveštavanje o lokaciji saobraćajne nezgode i njenoj težini, kako bi se shodno tome organizovala efikasna medicinska pomoć odnosno pravovremeno reagovanje i kvalitetno zbrinjavanje povređenih za što kraće vreme. U pitanju  je malo dugme u automobilu čijim se  pritiskom  obavlja brzi e-poziv prilikom saobraćajne nesreće.

Nekoliko studija pokazale su da se čak 70% smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama dogodi  u roku od 20-30 minuta od nesreće. Zbog toga je glavni interes ovog mehanizma trenutnost kojom će biti poslata lokacija nesreće, što će smanjiti vreme odziva hitnih službi, kako je objasnio CEA Seguridad Vial. Zahvaljujući tome, smrtnost od saobraćajnih nezgoda može se smanjiti za 10% godišnje, a može se izbeći 10 ili 15% posledica. Naime, EU usvojila je zakon 2015. godine koji propisuje da svi novi putnički automobili na tržištu EU moraju da budu opremljeni sistemom E-Call, a njegova primena je počela marta 2018. godine. Tako da je još od 2018. godine ovaj sistem E- call obavezna komponenta u svim vozilima, a postoji i mogućnost ugradnje ukoliko auto ne poseduje isti.

Uređaj „E-Call“ upućuje hitni poziv na 112 čim senzori automobila – slični onima u vazdušnom jastuku – detektuju sudar. Pored toga, upozorenje se takođe može pokrenuti ručno pritiskom na dugme. Sistem automatski prenosi lokaciju i vreme nesreće do najbližeg centra za hitne slučajeve, što omogućava preciziranje vrste i veličine spasilačke akcije, što dalje povećava efikasnost u reagovanju svih nadležnih službi i pružanja pomoći.

Uvođenje E-poziva znači da sva vozila izlaze iz fabrike sa SIM karticom i GPS praćenjem, pa se postavlja pitanje da li bi to moglo imati implikacije na privatnost.  Na primer, treća strana može znati gde se automobil nalazi – što je sa druge strane dobro u slučaju krađe ili kada se ne sećamo gde smo parkirali, poziv Automatic pruža hitnim službama pruža sledeće podatke kao što su:  tip vozila, gorivo koje se koristi, vreme nesreće, tačna lokacija i broj putnika.

Da li je moguće instalirati ga u automobil koji je stariji više od 17 godina?

Od marta 2018. godine ugradnja ovog sistema postalala je obavezan proces u toku proizvodnje vozila za zemlje članice. Međutim, uzmimo za primer vozni park zemalja koje nisu baš na nekom zavidnom stepenu ekonomskog razvoja i, u kojima se i dalje voze „veterani“  i ako analiziramo samo putničke automobile, prosečna starost vozila, iznosi najmanje oko 17 godina. To znači da veliki broj vozila u zemljama sa ovakvom “krvnom slikom”, nema ugrađeni sistem za hitne pozive. Porsečna starost vozila na području EU iznosi oko desetak godina, tako da neke zemlje, još uvek kaskaju za njima.

Jedna od mogućnosti e-poziva u  „veteranskom“ automobilu je preko uređaja Hello Auto Connect. Ovaj sistem omogućava ručni hitni poziv pritiskom na dugme. Takođe, uključuje 24-časovnu pažnju na svaki saobraćajni incident koji se dogodi. I na kraju, ako se vozač usled povreda ne može kretati ili je u nesvesti, uređaj detektuje i šalje signal za pomoć u kontrolni centar odakle se dalje aktiviraju  uređaji za hitne slučajeve a ekipe nadležnih službi izlaze na teren.

Koliki značaj ima ovo dugmence?

Kako se navodi, ovakav jedan uređaj povećava šanse da se spasu ljudski životi, povećava sigurnost jer predstavlja preventivnu meru – vozač zna šta da promeni. Na primer, kada su kočione pločice ili diskovi istrošeni ili ne ispunjavaju minimalne bezebdnosne zahteve «na mobilni telefon  se šalje upozorenje kako bi korisnik mogao da otkloni ovaj nedostatak. Tako osiguravaju da vozilo na piutu bude u optimalnom stanju kako bi se smanjila mogućnost nesreće.

Pored funkcionalnosti traženja trenutne pomoći i geolokacije automobila, ovaj tip uređaja ima i druge funkcije poput kamere instalirane na zadnjoj strani koja beleži sva putovanja. Ova usluga pomaže u kontroli šta se dešava sa svakim osiguranikom, sprečavajući drugog vozača da ga krivi za prekršaj.

„Ovo je posebno korisno za novu mobilnost koja nam predstoji, gde se očekuje da će bicikli i druge vrste dvotočkaša znatno povećati svoje prisustvo na ulicama naših gradova. Nesreća sa biciklom ili skuterom može da stvori mnogo problema vozaču automobila, pa je snimanje nesreće na video snimku od velike pomoći “, kaže Martin Martinez.

Video zapisi se čuvaju u aplikaciji za mobilni telefon i pristup ima samo korisnik – vozač, pa se ne krše propisi o zaštiti podataka. Slike može zatražiti osiguravač u slučaju da vozač  treba da se obrati sudskim organima.

Pored toga, za povećanje bezbednosti tokom praznika i domora, kada je vozilo parkirano duže vreme, on ima režim parkiranja koji se sastoji u tome da se jednom kada vozilo parkira, kamera automatski uključuje i može snimiti šta se dogodilo i identifikovati odgovornu osobu. Ima i posebne prednosti: pomoćnika za brzinu, upozorenje za brzinu na kameri, glasovnu kontrolu kako bi s eizbeglo ometanje navigacije, primanje poruke o preporukama za vožnju.

Pored toga, ovaj sistem je u okviru plana DGT 3.0, kako bi održao vezu različitih učesnika u saobraćaju u realnom vremenu, nudeći im uvek informacije o saobraćaju u realnom vremenu i tako im omogućio da postignu bezebdniju i pametniju mobilnost. Tako se znanjem i upozorenjima DGT-a smanjuje rizik od nesreće. Uređaj se procenjuje na oko 150 evra.

Ostala prateća oprema

Mnogo je različitih i kompleksnih dodataka. Neki uređaji zahtevaju specijalnu radionicu da ih instaliraju, dok druge možete instalirati sami. Njihove cene se kreću između 100 i 400 evra i uključuju pretplatu na različite usluge koje nude, pored e-poziva, na dve godine. Nakon tog vremena potrebno je platiti godišnju naknadu za održavanje koja trenutno iznosi oko 30 evra. Neke osiguravajuće kompanije to nude među svojim uslugama i uključuju ga u polisu.

Garantovana privatnost??

Prema zakonodavstvu Evropske unije, sistem eCall aktivira se samo u slučaju ozbiljne nezgode. Ostatak vremena ostaje neaktivan. To znači da tokom normalne vožnje vozila nema nadzora (za kontrolu položaja automobila ili rukovanja njime) niti prenosa podataka.

Kada sistem eCall pozove 112, lični podaci se obrađuju u skladu sa propisima EU o zaštiti podataka odnosno GDPR regulativom. Stoga hitne službe dobijaju samo osnovne informacije koje su im potrebne da se nose sa nesrećom. Lični podaci se ne čuvaju duže nego što je potrebno i brišu se kada više nisu potrebni.

Evo kako funkcioniše e-poziv

Evo kako funkcioniše e-poziv
  1. Nesreća: Korisnik je može aktivirati i, u slučaju da su putnici automobila u ozbiljnom stanju ili u nesvesti, e-Poziv se šalje sam!
  2. Lokacija: Tačno mesto gde se dogodi nesreća šalje se pozivom do najbližeg centra za hitne pozive putem satelitskog sistema za lokaciju. Pored toga, e-Poziv takođe šalje i druge informacije, vrsta vozila.
  3. Centar za hitne slučajeve: Signal e-poziva se prepoznaje i adresa na kojoj se dogodila nesreća pojavljuje se na ekranu. Operator će pokušati da razgovara sa putnicima automobila, a ako ne dobiju odgovor, hitne službe se šalju.
  4. Brža pomoć: Budući da se zna tačna lokacija nesreće, hitne službe mogu brže doći do mesta događaja. Ova ušteda u vremenu presudna je za spasavanje života najteže povređenih
5/5 - (3 votes)
IZVORABC
Prethodni članakOsnovana Državna škola za vatrogasce u Zagrebu!
Sledeći članakZašto je ISO 14001 bitan za vaše poslovanje?