VELIKI BRAT U ŠKOLSKOJ KLUPI: Protest roditelja zbog kamera u učionicama

Video nadzor u učionicama XIV beogradske gimnazije izazvao je revolt i ljutnju kod grupe roditelja učenika prvog razreda, zbog čega je čak najavljen i protest, jer kako kažu, ne žele da im deca pohađaju nastavu u rijaliti školi.

250
- Sponzor članka -hikvision srbija

Video nadzor u učionicama XIV beogradske gimnazije izazvao je revolt i ljutnju kod grupe roditelja učenika prvog razreda, zbog čega je čak najavljen i protest, jer kako kažu, ne žele da im deca pohađaju nastavu u rijaliti školi!

Ljutiti roditelji obratili su se kabinetu ministra prosvete, kancelariji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, predsedniku Foruma beogradskih gimnazija, kao i medijima.

U dopisu su naveli da je razumljivo da kamere nadziru školske hodnike i dvorište, ali da njihovo prisustvo u učionicama predstavlja grubo kršenje ljudskih prava i sloboda: – Zato se kao roditelji pitamo da li našu decu šaljemo u obrazovno-vaspitnu instituciju ili u kazneno-popravni zavod.

Ističu da su telefonskim putem kontaktirali direktorku škole, koja im je rekla da kamere u učionicama nisu u funkciji, ali, kako navode, nije negirala njihovo postojanje:

– Na konstataciju da je ovo jedina škola u Srbiji u kojoj su učionice pokrivene kamerama, direktorka je odgovorila da je zauzeta i spustila slušalicu. Roditelji su najavili da, ukoliko izostane reakcija nadležnih organa, planiraju mirne proteste ispred škole kojima bi skrenuli pažnju javnosti na ovaj problem. – Ne želimo da naša deca pohađaju XIV rijaliti gimnaziju, kako im se vršnjaci iz drugih škola često podsmevaju – zaključuju u svom dopisu.

Iz kabineta poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti kažu da su ovim povodom već formirali predmet čim su im se obratili roditelji.

Kamere u učionicama “stoje“ već 7 godina

Podsećanja radi, ovo nije prvi put da se vodi polemika o video-nadzoru u ovoj školi. U martu 2014. su četiri prosvetna sindikata i desetak profesora iz škole održali konferenciju za štampu umesto štrajka upozorenja i tada zatražili ukidanje video-nadzora na nastavi. Direktorka Miletić je i uprkos pobuni rekla da video-nadzor neće biti ukinut jer je uveden još 2007. i bio je predviđen u projektu rekonstrukcije škole. Govoreći o tome te 2014, direktora Miletić je za Studio B je, između ostalog, izjavila: „Ako je definicija časa da je čas javan, u čemu je problem onda postojanosti kamera?“

Kamere u toj školi su još 2014. bile predmet nadzora i tada je poverenik izdao rešenje o zabrani snimanja u učionicama. Danas, 2021. godine, dakle sedam godina kasnije, otvaramo novi postupak i utvrđujemo stanje na terenu i u skladu s tim ćemo preduzeti mere. Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, kaže da se apsolutno slaže s revoltom roditelja.

Snimanje učionice ugrožava i nastavnike i učenike. To izlazi iz okvira praćenja učenika radi bezbednosti, jer su oni u učionicama apsolutno bezbedni pošto su s nastavnicima. One narušavaju privatnost i mogu predstavljati čak svojevrstan pritisak i na učenike i na nastavnik

Ministarstvo prosvete: Video nadzor nije zabranjen, ali ne sme da ugrožava

– Republička prosvetna inspekcija je primila predstavku roditelja u vezi sa ovim slučajem i prosledila je Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu Gradske uprave grada Beograda, odnosno Gradskoj prosvetnoj inspekciji na postupanje. Video-nadzor Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Pravilnikom o prostoru i opremi u gimnaziji nije zabranjen, ali se mora koristiti brižljivo kako ne bi došlo do zloupotrebe ili ugrožavanja nekog prava – odgovor je Ministarstva prosvete.

 

5/5 - (3 votes)
IZVORKurir
Prethodni članakKAMERE I NA KALEMEGDANU: Službenicima obezbeđenja stiže pojačanje
Sledeći članakTOP 10 NAJBEZBEDNIJIH GRADOVA NA SVETU ZA 2021: Evo koji evropski grad prednjači na listi