TOP 10 NAJBEZBEDNIJIH GRADOVA NA SVETU ZA 2021: Evo koji evropski grad prednjači na listi

Indeks sigurnih gradova 2021 (SCI) nije mogao da stigne u bolje vreme. Rangirani su najbezbedniji gradovi na svetu za 2021. godinu, ali rezultati nisu baš onakvi kakvim smo ih možda očekivali.

1010
- Sponzor članka -hikvision srbija

Ukoliko ste planirali ekspanziju vašeg biznisa van nacionalnih granica, da odete na kraći put ili premestite porodični dom u neku drugu državu, dajemo vam vrlo korisnu informaciju za potencijalnu listu vaših međunarodnih destinacija kako bi ste načinili pravi izbor. Indeks sigurnih gradova 2021 (SCI) nije mogao da stigne u bolje vreme. Rangirani su najbezbedniji gradovi na svetu za 2021. godinu, ali rezultati nisu baš onakvi kakvim smo ih možda očekivali.

Ovaj izveštaj Economist Intelligence Unit (EUI) rangira 60 velikih gradova prema 76 indikatora koji se odnose na različite aspekte bezbednosti, od kojih se primarno uključuje:

  • lična bezbednost
  • zdravstvena bezbednost
  • bezbednost infrastrukture
  • digitalna bezbednost
  • i novi stub uveden ove godine — bezbednost životne sredine.

Evo koji je najbezbedniji grad na svetu za 2021.

Kopenhagen je  na vrhu liste najbezbednijih gradova na svetu za 2021. godinu, sa 82,4 od 100 poena ispunjavajući sve kriterijume urbane bezbednosti. Za petama danske prestonice je Toronto , koji je osvojio drugo mesto sa 82,4 boda. Singapur  je zauzeo treće mesto i pao za jednu poziciju sa svog drugog mesta u izveštaju za 2019. godinu , dok je Tokio  pao sa prvog mesta na listi za 2019. na peto mesto ove godine.

Top 10 najbezbednijih gradova na svetu za 2021

  1. Kopenhagen
  2. Toronto
  3. Singapur
  4. Sidnej
  5. Tokio
  6. Amsterdam
  7. Velington
  8. Hong Kong
  9. Melburn
  10. Stokholm

Zašto je Singapur pao na treće mesto u Indeksu sigurnih gradova 2021?

Poput izveštaja za 2019. godinu, azijski i evropski gradovi nastavljaju svoju tradiciju na rang listi, a Singapur, Tokio i Hong Kong predstavljaju najsigurnije gradove istočne Azije;  Kopenhagen, Amsterdam i Stokholm Evrope. Ne treba zanemariti ni Sidnej i Melburn koji zauzimaju četvrto i deveto mesto za Australiju i Velington na sedmom mestu za Novi Zeland.

Međutim, nakon uvođenja nove kategorije ekološke bezbednosti, Indeks sigurnih gradova 2021 je ažurirao svoje kriterijume kako bi istakao pitanja održivosti i mere prilagođavanja klimi. Ova promena u metodologiji studije može da objasni zašto su Singapur i Tokio — dva grada sa najboljim učinkom u izveštaju za 2019. godinu — pali na rang listi za 2021.

Iako je Singapur zauzeo drugo mesto u tri stuba — digitalni, zdravstveni i infrastrukturni — zauzeo je 37. mesto za bezbednost životne sredine, što je uticalo na njegov ukupni rezultat. Suprotno tome, Kopenhagen i Toronto su „postigli primetno bolje rezultate u novom stubu bezbednosti životne sredine nego bilo koji od tri najveća grada iz ranijih godina“, navodi SCI.

Jedno je sigurno: naše razumevanje bezbednosti i bezbednosti širom sveta drastično se promenilo od početka pandemije COVID-19. Digitalna bezbednost, na primer, postala je hitan prioritet jer se sve više gradova širom sveta prilagođava aranžmanima rada na daljinu.

U svetu koji se brzo menja, Indeks sigurnih gradova 2021 daje holistički pogled na globalnu bezbednost. Koji od ovih sledećih gradova ćete uvrstiti u svoje planove putovanja?

5/5 - (4 votes)
IZVORTripZilla
Prethodni članakVELIKI BRAT U ŠKOLSKOJ KLUPI: Protest roditelja zbog kamera u učionicama
Sledeći članak„PREDATOR“ uhvaćen na delu: Fejsbuk blokirao 7 kompanija za internet špijunažu, a na listi korisnika i ljudi iz Srbije!