FIZIČKO OBEZBEĐENJE U ŠKOLAMA: Luksuz ili potreba?

Kada ste okruženi velikim brojem dece, velike su šanse da se svašta desi u bilo kom trenutku. Tim obezbeđenja mora biti pri ruci da se uhvati u koštac sa svim potencijalnim kriminalnim aktivnostima i da pomogne u sprečavanju bilo kakve vrste nesreće uz hitno reagovanje.

904
- Sponzor članka -hikvision srbija

Bezbednost u školama i na fakultetima danas je prioritet i nasušna potreba na globalnom nivou. Kriminalni trendovi brzo se menjaju i rastu, društvene i digitalne transformacije dolaze preko noći, a trenutni pad moralne vertikale u društvu pretvara svet u pravi pakao.

Slučajevi otmice, zlostavljanja od strane nastavnika, vršnjačko nasilje, seksualno uznemiravanje postaju sve frekventniji u okviru obrazovnih ustanova, što je kako se i navodi jedna od posledica uticaja dostupnosti i zloupotreba sadržaja mas medija i društvenih mreža na kojima mladi provode vreme. Ne treba zanemariti ni činjenicu da su školski objekti primamljivi i pogodni za terorističke aktere, posebno za talačke situacije i postavljanje eksplozivne naprave.

Svet u kome danas živimo zahteva postavu službe fizičkog obezbeđenja pogotovo u obrazovnim ustanovama jer zaštita nije potrebna samo deci, već i nastavnicima. Svedoci smo da se veliki procenat učenika ponaša  osiono i da nastavnici često ne mogu da obavljaju svoj posao, a neretko možemo videti i scene pretučenih nastavnika zbog prekora učenika ili niske ocene. Da stvar bude još gora, scene vršnjačkog i seksualnog nasilja i drugih kompromitacija postale su mega popularne na društvenim mrežama, pa je neophodan sveobuhvatan i integralan pristup zaštite dece i njihovih interesa.

Postava službe obezbeđenja je neophodna i dovoljna na fizičkom planu, ali ne i za sajber prostor zbog čega je neophodno povećanje svesti mladih o opasnostima, njihovim štetnim konsekvencama, angažovanje roditelja i nastavnika, jer kada se oglasi crveni alarm, najčešće bude kasno.

Dakle, razume se da su obrazovni prostori postali veoma napeto okruženje. Proces razmišljanja dece se veoma razlikuje od onog kod odraslih. Savremeni stil života nameće pojačanje bezbednosti kao prvi i najvažniji prioritet pa je neophodno ne samo pokazati odgovornost i brigu za bezbednost dece i mladih, već u tome dati i rezultat.

Zašto je važno obezbeđenje?

Da bi okruženje za učenje i boravak bilo bezbedno i za decu i za zaposlene koji tamo rade, potrebna je adekvatna strategija obezbeđenja, prvenstveno angažman fizičkog obezbeđenja kao sredstvo odvraćanja koje će pratiti stanje na objektu i pružiti pomoć onima kojima je potrebna.  Takođe se preporučuje i instalacija sistema tehničke zaštite:

  • Sistem video nadzora – CCTV
  • protivprovalni alarm
  • kontrola pristupa

Tim obezbeđenja mora biti pri ruci da se uhvati u koštac sa svim potencijalnim kriminalnim aktivnostima i da pomogne u sprečavanju bilo kakve vrste nesreće uz hitno reagovanje.

 Šta se postiže angažovanjem SFO u školama?

1.Pravovremeno uočavanje i sprečavanje incidenata i nasilja

Kako deca i mladi danas postaju sve agresivniji u komunikaciji i “rešavanju“ problema, postoji velika potreba za intervencijom tima obezbeđenja. Sa obučenim pripadnicima sfo na licu mesta se identifikuju nove rizične situacije pre nego što eskaliraju i znatno se može smanjiti stopa vršnjačkog nasilja.

2. Neposredna pomoć u vanrednim situacijama

Kada ste okruženi velikim brojem dece, velike su šanse da se svašta desi – sve se može dogoditi u bilo kom trenutku; od klizanja, preko padova, fizičkih obračuna, uništavanja imovine i video nadzora, zloupotrebe opreme za gašenje požara i prve pomoći i slično. SFO prolazi odgovarajuće obuke i  obučeno je da brine o širokom spektru incidenata koji se mogu desiti doslovno u školskoj klupi, takođe se može pozabaviti i pružanjem prve pomoći ugroženom licu, obučeni za gašenje požara i imaju dobru moć koordinacije i opažanja kako bi hitne situacije lako i sa što manje posledica adekvatno rešili.

3. Zaštita i pedagoški pristup

Fizičko obezbeđenje u školama uveliko može pomoći u zaštiti dece uz posmatranje njihovog ponašanja i uočavanja sklonosti. Uključivanje službe obezbeđenja je od značaja kako bi deca stekla poverenje i sigurnost i poverila informacije o nekom nemilom događaju koje nastavnicima i pedagozima u istim okolnostima ne bi. Pazeći svako dete, obučeni sfo u stanju je da uoči neke karakteristike koje ukazuju na postojanje problema u ponašanju deteta poput povećane agresivnosti ili depresije.

4. Nastavnici dobijaju pojačanje

U mnogim slučajevima, nastavnik je svestan problema koje treba rešiti, tako da bi u nekim situacijama možda zatrebala intervencija službenika obezbeđenja u učionici. Na primer, nastavnik može biti svedok slučaja maltretiranja koji treba rešiti direktno ili je sam nastavnik izložen maltretiranju od strane učenika ili nekog drugog lica.

Kada postoji služba obezbeđenja, mogu se preduzeti neophodne radnje da se pomogne detetu koje je uplašeno. Kombinovanjem snaga, nastavnik i pripadnik obezbeđenja daju na ozbiljnosti instituciji i mogu učiniti dosta lakšim i bezbednijim da se ove aktivnosti odmah prate i prijave roditeljima deteta i drugim nadležnima u školskom krugu.

5. Sprečava se pristup sumnjivim licima

Pored navedenog, uloga SFO je da motri na objekat i bude u pripravnosti za reakciju na svaku opasnost uključujući i sprečavanje ulaska neovlašćenih, nepozvanih lica koja nisu roditelji niti su na bilo koji način povezana sa odvijanjem nastave, obavljanjem posla ili drugih aktivnosti od značaja za rad obrazovnih institucija.

Fizičko obezbeđenje postupa shodno dobroj bezbednosnoj praksi i Planu obezbeđenja koji se sprovodi nakon Procene rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja. Takođe se određenim tehnikama i proverama može sprečiti unos hladnog ili vatrenog oružja ili drugih predmeta za nanošenje povreda.

6. Prisustvo SFO je reprezent sigurnosti i imidža

Za kvalitetan razvoj, deci je uvek potrebno sigurno okruženje koje je pogodno za učenje. Budući da su tuče i drugi rizici od nasilja u školskim kompleksima danas toliko rasprostranjeni, deca lako mogu postati demotivisana da uče, posebno kada imaju probleme na umu kao što su tuče, maltretiranja, ucene, vređanja i druge nebezbedne radnje koje izazivaju zabrinutost i ometaju normalne aktivnosti.

Takođe vrši patrole na objektu i prijavljuje svaku neipsravnost, od ograde, rasvete, sumnjivih predmeta, vozila ili lica.

Prisustvo adekvatne službe obezbeđenja omogućava spokoj, staloženost, veću koncentraciju i bolju produktivnost. Dakle, osim dodatnog nivoa zaštite koji SFO pruža, ovaj osećaj sigurnosti je jedna od primarnih prednosti angažovanja obezbeđenja u današnjim školskim kompleksima. Škola koja ima angažovano ljudstvo koje vodi računa o deci, zaposlenima i objektu, više će biti prijemčivija i deci i roditeljima.

 

5/5 - (5 votes)
Prethodni članakNEDELJA PRIVATNOSTI PODATAKA 2022: Koje lekcije nismo naučili?
Sledeći članakSomething you should know before contacting PI in Serbia