Kome opanci, kome obojci – Hakeri objavili sajber rat Rusiji

Udruženje hakera Anonymous je preko svog Twitter naloga zvanično objavilo početak sajber rata protiv Rusije, a prema Vitalij Vehovu objavljeni sajber rat ne predstavlja posebnu pretnju za Rusiju, jer su pripreme za njega vršene osam godina

302
- Sponzor članka -hikvision srbija

Udruženje hakera Anonymous je preko svog Twitter naloga zvanično objavilo početak sajber rata protiv Rusije. Osim toga, udruženje je preuzelo odgovornost za napade na sisteme koji su već počinjeni i tvrde da su oborili web sajt ruske propagandne stanice RT Vesti | http:// rt.com | kao odgovor na brutalnu invaziju Kremlja na Ukrajinu. Stranica je ponovo podignuta posle kraćeg vremena.

Na nalogu se takođe navodi da su oborili ruske provajdere internet usluga Com2Com, PTT-Teleport Moskva, RELCOM i Sovam Teleport.

U intervjuu za Sputnjik, Vitalij Vehov, profesor Katedre za bezbednost u digitalnom svetu na Moskovskom državnom tehničkom univerzitetu Bauman , sugerisao je da ako bi anonimni hakeri dobili naređenje da napadnu Rusiju, onda bi najverovatnije njihove prve mete bile informacije i finansijska sredstva.

„Anonimni su trenutno uključeni u operacije protiv Ruske Federacije. Naše operacije su usmerene na rusku vladu. Neminovno je da će i privatni sektor biti pogođen“, kako je izjavio jedan od Anona sa 6,4 miliona pratilaca na Twitteru.

„Mi kao kolektiv želimo samo mir u svetu. Želimo budućnost celog čovečanstva. Dakle, dok ljudi širom sveta razbijaju vaše internet provajdere na komade, shvatite da je to u potpunosti usmereno na postupke ruske vlade.“

Još jedan nalog Anonimusa preuzeo je odgovornost za obaranje sajtova Kremlja, ruske vlade i ruskog Ministarstva odbrane, dok je drugi korisnik Anona najavio da je na kratko ukinuo veb stranicu Federalne antimonopolske službe Rusije.

Hakeri su koristili heštegove #OpRussia ili #OpKremlin da najavljuju akcije protiv ruskih sajtova. Snimak Anonimusa objavljen 15. februara i preti da će „uzeti za taoce” odnosno preuzeti kontrolu nad  industrijskim sistemima ako kriza eskalira.

Kako navodi Sputnjik, objavljeni sajber rat od strane Anonymousa ne predstavlja posebnu pretnju za Rusiju, jer su pripreme za njega vršene osam godina, smatra profesor na Katedri za bezbednost u digitalnom svetu Moskovskog državnog tehničkog univerziteta Bauman

„Nadam se da će naše agencije za sprovođenje zakona i specijalne službe uspeti da ponište ove sajber napade ili smanje intenzitet. Nema posebne pretnje, jer već osam godina sprovodimo zajedničke međuresorne operacije na održavanju informacione bezbednosti kritične infrastrukture. Pa, za građane, ako i nekoliko sati ne bude pristupa društvenim mrežama, onda to i nije toliko kritično (kao isključivanje sistema digitalne ekonomije, na primer, – prim. aut.)“, izrazio je svoje mišljenje Vitalij Vehov u intervju za Sputnjik radio.

Izveštaj Ministarstva za unutrašnju bezbednost u januaru upozorio je zainteresovane strane da bi Rusija „razmotrila“ pokretanje sajber napada na Sjedinjene Države ako SAD ili NATO odgovore na potencijalnu invaziju Rusije na Ukrajinu na način koji je Kremlj shvatio kao pretnju za Rusku bezbednost.

U dopisu se takođe navodi da ruski prag za direktno pokretanje destruktivnog napada na američku kritičnu infrastrukturu sa njenim sajber arsenalom „verovatno ostaje veoma visok“ iako Moskva „nastavlja da cilja i dobija pristup kritičnoj infrastrukturi u Sjedinjenim Državama“.

U svakom slučaju, koliko se čini sajber ratovi su postali institucionalizovani. I ovde ne treba da se gaje iluzije da je sajber rat usmeren samo na internet mrežu. Saobraćajni i drugi sistemi takođe su deo državne infrastrukture na koju mogu da utiču hakeri. Stoga, ne treba potcenjivati pretnju jer je „Sajber rat“ pre svega rat, sa svim posledicama koje iz toga proizilaze.

5/5 - (2 votes)
AUTORradiospuntnjik
IZVORhstoday
Prethodni članakPoverenik: Sproveden nadzor u MUP povodom sumnji na upotrebu tehnologije za prepoznavanje lica
Sledeći članakSajber kriminal – večita pretnja kompanijama! Da li ste spremni na rizik?