Blokiran rad Agencije za zaštitu ličnih podataka u Crnoj Gori

Centar za građansko obrazovanje apeluje da se hitno odblokira rad Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodnom pristupu informacijama (AZLP). Samo za prošlu godinu primljeno preko 5.000 pritužbi, te je neophodno da se što pre pusti u rad.

204
- Sponzor članka -hikvision srbija

Navršena su tri meseca od kada je Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) u blokadi, a nakon što su odlukom poslanika Skupštine od 29. decembra 2021. razrešeni predsednik i član Saveta, Sreten Radonjić i Bojan Obrenović”, ističe CGO.

Centar za građansko obrazovanje poziva Skupštinu Crnu Gore da odblokira rad Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP).

Podsećanja radi, Radonjić i Obrenović su razrešeni zbog učešća u donošenju mišljenja na osnovu kojeg je Vlada kasnije odlučila da budu javno objavljena imena lica kojima je izrečena mera samoizolacije, a za koje se naknadno utvrdilo da je bilo nezakonito.

Crna Gora se u oblasti slobodnog pristupa podacima daleko razlikuje od država okruženja i članica Evropske unije, jer se susreće sa nezapamćenim brojkama izjavljenih žalbi – Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) primila preko 5.000 pritužbi tokom prošle godine, zbog čega je neophodno da se što pre pusti u rad.

No, Skupština nije okončala proces izbora novih članova, a zbog nedostatka kvoruma Saveta, AZLP ne može vršiti svoju kontrolnu ulogu, niti redovno funkcionisati.  CGO podseća da je rok za odlučivanje po žalbama u oblasti slobodnog pristupa informacijama 15 dana.

“Svako nepoštovanje tog obaveznog roka otvara mogućnost za utuženje pred nadležnim sudom, što može izazvati štetu po Budžet Crne Gore, ali i ostaviti posljedice na redovne procese u državi. Dužnost je Skupština da urgentno reši ovo pitanje i odblokira AZLP”, navodi CGO.

5/5 - (1 vote)
IZVORCDM
Prethodni članakBezbedniji uz video nadzor: Top 7 CCTV kamera za vaš poslovni prostor
Sledeći članakNajbolja prevencija uz DETEKTORE DIMA! Gde, kako i zašto?