„POD BUDNIM OKOM“! Hrvatske autoceste dobijaju 1700 kamera

U Hrvatskoj je pokrenuta implementacija novog saobraćajno-informacionog sistema na autoputevima, koji podržava više od 1700 digitalnih kamera za novi sistem video nadzora i video detekcije.

232
pod-budnim-okom-hrvatske-autoceste-dobijaju-1700-novih-kamera
- Sponzor članka -hikvision srbija

Na hrvatskim autocestama se svakodnevno događaju brojne prometne nesreće, imajući u vidu intenzitet saobraćaja, jek turističke sezone ali i zamor i pad koncentracije vozača usled dugotrajnih i zamornih vožnji. Usled toga, pokrenuta implementacija novog saobraćajno-informacionog sistema na autoputevima, koji podržava više od 1700 digitalnih kamera za novi sistem video nadzora i video detekcije.

Da podsetimo da je od nedavno i u Srbiji uspostavljen novi sistem video nadzora na autoputevima. O tome možete pogledati više u našem prethodnom tekstu: Džaba brza kola: kamere snimaju na 50 lokacija duž auto – puta.

“U sklopu ovog projekta analogne kamere biće zamenjene novim digitalnim i tehnološki naprednijim kamerama. Nove kamere moći će brže i sigurnije detektovati potencijalno opasne situacije, poput vožnje u suprotnom smeru, zaustavljeno vozilo, pešaka na cesti, a samim tim će biti i brža reakcija obaveštavanja korisnika o tom događaju i uslovima na putu.

Automatska detekcije incidenata (AID) za samo nekoliko sekundi alarmira zaposlene u Centrima za nadzor i sigurnost prometa (CNUP), koji su pozicionirani duž cele mreže autoputa. Prilikom incidenta AID pokreće zvučni alarm, automatski prikazuje mesto incidenta operateru snimajući sve. Osim toga, AID upozorava na zagušenje saobraćaja, sporo vozilo i gubitak vidljivosti. Na primer, u tunelu se može oglasiti alarm kada se detektuje gubitak vidljivosti na kamerama usled dima i nastanka požara”, navode u Hrvatskim autocestama.

Kako navode u HAC-u, novi sistem nadzora i upravljanja saobraćajem Crocodile 2 Croatia (Cro 2 Cro) deo je projekta Crocodile, koji je pokrenut na evropskom nivou. Uvođenjem ovog sistema obezbeđuje se koordinirano upravljanje i vođenje saobraćaja i time Hrvatska postaje deo integrisanog ITS-a (Inteligentni transportni sistemi) na evropskim putnim  pravcima.

Koja je procedura?

“U slučaju uočavanja ili alarmiranja incidenta, operateri u CNUP-u pokreću postupak obaveštavanja prema Standardno-operativnom protokolu pozivajući hitne službe (Centar 112, policiju, po potrebi hitnu medicinsku pomoć, vatrogasne jedinice) i druge. Po alarmiranju vanrednog događaja, automatski se pokreće algoritam i scenarij kojim se postavlja adekvatna saobraćajna signalizacija na svetlosno-promenljive znakove kako bi se  učesnici u saobraćaju koji nailaze na događaj pravovremeno obavestili o tome i prilagodili brzinu kretanja vozila. Javnost se o stanju i uslovima na putevima  obaveštava putem HAK-

Na pitanje koliko vremena u proseku prođe od događaja koji zabeleže kamere do same reakcije službi i dolaska na mesto događaja, u HAC-u navode kako se odmah po oglašavanju alarma započinje pozivanje dežurnih i operativnih službi te iste vrlo brzo dolaze na mesto događaja.

Vožnja u suprotnom smeru – OPASNOST BROJ 1

Kad smo kod najrizičnijih događaja, u HAC-u navode kako je vožnja u suprotnom smeru nesumnjivo najopasnija situacija te je iz tog razloga HAC sproveo pilot projekt postave 3D horizontalne prometne signalizacije u zonama čvorova i odmorišta.

“Stalnim praćenjem i analizom utvrđeno je de je postavljena horizontalna saobraćajna signalizacija uveliko doprinela smanjenju ulazaka vozila u suprotan smer te se i dalje nastavlja ulaganje u bezbednost saobraćaja na autoputevima”, napominju u HAC-u.

No, dodaju, kako je i nalet vozila na vozilo ispred sebe događaj koji može izazvati teške posledice uzrokovane nepažnjom vozača, umorom, nedovoljnim praćenjem drugh učesnika u saobraćaju i signalizacije ispred sebe kao i nedovoljno držanje razmaka između vozila.

U jeku turističke sezone najčešće dolazi do naleta vozila na vozilo, požara na vozilu i sletanja vozila sa puta. Kako bi se smanjio broj događaja, kao i ublažile posljedice istoga, HAC veliki trud ulaže u povećanje bezbednosti saobraćaja uvođenjem novih tehnologija, poboljšavanjem postojeće i izgradnjom nove infrastrukture.

5/5 - (1 vote)
IZVORN1
Prethodni članakKako postati uspešan privatni detektiv? Evo koje osobine i kvalitete treba da posedujete
Sledeći članakDIREKTORI, GDE STE? Uz ove liderske osobine zaposleni će vas voleti još više