Tech Hosted – Dokazani lider u zbližavanju poslovne i IT zajednice u BiH

Uspešno je održana najveća multivendorska konferencija u Bosni i Hercegovini „Tech Hosted by LANACO“ prošle nedelje od 12 do 14 oktobra.

132
- Sponzor članka -hikvision srbija

Završen osmi Tech Hosted by Lanaco

Uspešno je održana najveća multivendorska konferencija u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Tech Hosted by LANACO“. Osmu godinu zaredom mesto je okupljanja vodećih IT profesionalaca, tehnoloških stručnjaka, predstavnika akademske i poslovne zajedince koji donose novu društvenu, poslovnu i tehnološku revoluciju.

Ovogodišnja konferencija trajala je od 12 do 14 oktobra, imala je jedinstven slogan “Lead to inspire”, koji je dodatno podstaknuo govornike na odlične prezentacije.

Tehnološki centar Lanaco posetilo je preko 200 gostiju iz poslovne i IT zajednice regiona. Imali su priliku čuti govore predstavnika globalnih IT kompanija kao što su Lenovo, Intel, Cisco, Hewlett Packard Enterprise, Dell Technology, Oracle, Fortinet, Cisco, Group-IB, Galeb, Kaspersky, Veeam.

Teme ovogodišnje konferencije bile su: Cyber Security, Cloud services, Fintech.

U dvodnevnom događaju, svoja predavanja su održala dva keynote i 10 eksperata, a TechHosted08 je još jednom bila i odlična prilika za networking.

Ovogodišnju konferenciju otvorila je Nina Kremenović, menadžer korporativnih komunikacija kompanije Lanaco.

Nina Kremenović
Nina Kremenović

„Kroz ovih osam godina primetno je rastao značaj Lanaco Tech Hosteda koji je izrastao u etablirano mesto ideja koje kreiraju tržišnu vrednost. Jako smo ponosni što smo u prethodnom periodu ostvarili pomena vredne rezultate koji su materijalizovani kroz preko 1800 učesnika i 140 predavača.“ istakla je Nina Kremenović

Tokom prvog dana na Tech Hosted svoja iskustva podelio je i Khaled Mokhtar, sudija i deo Globalnog sudijskog odbora u NASA Space Apps Competition, a takođe i sudija u arapskom IoT Challengeu.

Khaled Mokhtar
Khaled Mokhtar

„Počeli smo sa 2G. Tada su ljudi počeli da koriste internet, chat i druge oblike komunikacije. Trebalo nam je pola sata da preuzmemo jednu pesmu, ali to je bila revolucija. Sada i mala deca u školi imaju internet konekciju i svi mogu vrlo jednostavno koristiti internet.“ istakao je Khalid u svom govoru.

CLOUD REŠENJA

Pored brojnih novosti iz globalne IT industrije, redovni učesnici Tech-a su upoznati sa tim da već tradicionalno svake godine Lanaco kao organizator konferencije predstavlja jedan novi proizvod. Ove godine predstavljen je Spaceify Cloud koji svojom tehnološkom inovativnošću podiže mogućnosti privrede na jedan viši, ali i drugačiji nivo.

Mirko Gajić
Mirko Gajić

„Spaceify Cloud za cilj ima izgradnju održive tehnologije koja koristi manje resursa i minimizira svoj uticaj na okolinu. Digitalizacija poslovanja kroz prikupljanje, sinhronizaciju, deljenje i obradu podataka osnovni je cilj Cloud tehnologije, a sigurnost i zaštita podataka korisnika naš glavni zadatak.“ rekao je Mirko Gajić član Bussines Development Group kompanije Lanaco. Takođe je istako da će Speceify Cloud biti dostupan od 1.12.2022. godine u narednim zemljama: Slovenija, Hrvatska, Srbija, BiH, Crna Gora, Bugarska, Makedonija, Albanija.

Magda Milas
Magda Milas

Svoje bogato iskustvo sa Tech Hosted zajednicom u toku drugog dana podelila je Magda Milas, Fintech Expert u A1, vodećoj kompaniji za digitalne servise i komunikaciona rešenja Centralne i Istočne Evrope.

Cloud panel

Pored upoznavanja sa novim trendovima i inovacijama, na samoj konferenciji, učesnici su mogli razmeniti iskustva i kroz međusobne dijaloge.

Mnoge kompanije sve više vide cloud tehnologije kao važan deo svoje infrastrukture. Ipak, postavljaju se brojna pitanja. Da li su ogromne količine poverljivih podataka koje svakodnevno razmenjujemo sigurne i kako ih zaštititi? Koji su globalni i lokalni izazovi u prihvatanju i usvajanju Cloud rešenja?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja o korišćenju Cloud computinga, povezanim mogućnostima i izazovima, odgovarali su panelisti i eksperti kroz panel diskusiju: „Izazovi u globalnom usvajanju cloud computinga“.

Elektronska fiskalizacija

Uvođenje novog fiskalnog sistema završeno je u Srbiji, a tek treba da počne u BiH. Izazove, prepreke, prednosti i prilike koje pruža taj proces sumirali su predstavnici IT kompanija, trgovačkih lanaca i nadležnih institucija. O benefitima eFiskalizacije govorilo se kroz panel diskusiju: „eFiskalizacija – generator razvoja Fintecha u regionu.“

DEV HOSTED

Sa namerom da se developerska zajednica Banjaluke i regiona dodatno razvija, zbližava i generiše znanje i deli iskustva, ovogodišnji Tech Hosted epilog je imao završnog trećeg dana koji je dobio svoj poseban naziv i brending, Dev Hosted. Svoja predavanja održala su tri predavača iz IT i bezbednose branše.

DevHosted
DevHosted
5/5 - (1 vote)
IZVORLANACO
Prethodni članakNajbezbedniji i najopasniji gradovi na svetu – Rang lista za 2022.godinu
Sledeći članakDa li termovizijske kamere mogu da “vide“ kroz zidove?