Stigla pravila za vozače električnih trotineta!

Vožnja električnih trotineta biće dozvoljena na biciklističkim stazama, a u izuzetnim situacijama i na kolovozu, a brzina će im biti ograničena na 25 km/h. Takođe, strogo će biti zabranjen prevoz još jedne osobe, što je postala praksa velikog broja roditelja koji svakodnevno na taj način prevoze svoju decu.

261
- Sponzor članka -hikvision srbija

Vožnja električnih trotineta u Srbiji još uvek nije regulisana zakonom, te za vozače ovog prevoznog sredstva trenutno ne postoje nikakvi propisi, niti kazne. Međutim, to se uskoro menja, te će se električni trotineti naći u Zakonu o bezbednosti u saobraćaju na putevima. U tekstu pročitajte koja pravila se uvode.

Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja, vožnja električnih trotineta biće dozvoljena na biciklističkim stazama, a u izuzetnim situacijama i na kolovozu, i brzina će im biti ograničena na 25 km/h. Brzina kretanja električnih trotineta na površinama namenjenim pešacima, prema najavljenim zakonskim rešenjima, biće ograničena na tri do pet km/h, odnosno prilagođena brzini hoda pešaka.

  • Dozvoljena brzina – 25km/h
  • Korišćenje svetloodbojnih prsluka
  • Zabranjen prevoz druge osobe tim vozilom

Marko Arambašić iz Pametne infrastrukture za mikromobilnost istakao je da se prema proceni u Srbiji trenutno vozi preko 220.000 električnih trotineta, te da je reč o ekološkom, brzom i ekonomičnom vidu prevoza, koji u gradu može da zameni automobil. Arambašić je mišljenja i da neće biti problem ograničiti brzinu kretanja električnih trotineta u saobraćaju, jer se to može uraditi i preko kompjutera, ali veruje da će malo biti teže regulisati kretanje u pešačkim zonama. Na pitanje da li bi bilo dobro uvesti obaveznu registraciju električnih trotineta, ocenio je da takvo rešenje ne bi imalo smisla, jer se u gotovo svim zemljama električni trotinet tretira kao bicikl, a bicikli nemaju tablice.

pravila -električni trotineti

Problem infrastrukture

Najveći problem za sprovođenje rešenja postojećeg problema predstavlja nepostojanje odgovarajuće infrastrukture u svim delovima zemlje. Rešenje mora zadovoljiti i stanovnike Vojvodine koja ima razvijenu infrastrukturu, ali i gradova u drugim delovima zemlje koji imaju drugačiju nasleđenu arhitektonsku strukturu.

„U tom smislu, razmišljali smo i o tome da obezbedimo vozačima i neprekidnost putovanja, jer u suprotnom je ono besmisleno, tako da je naš celovit predlog da vozač mora koristiti biciklističku stazu ili biciklističku traku. Ukoliko takva infrastruktura ne postoji oni se mogu kretati i trotoarom, a ako ni to nije moguće onda vozač može koristiti i kolovoz, ali samo na saobraćajnicama gde je brzina ograničena na 50 kilometar na čas“, navodi Načelnik Uprave saobraćajne policije pukovnik Vladan Nikolić.

Kaznena politika

Prepoznavanje vozača lakih električnih vozila od strane Zakona podrazumevaće i postojanje odgovorajuće kaznene politike koja još nije definisana.

Predlog je da vozači moraju koristiti svetloodbojne prsluke i drugu zaštitnu opremu.  Takođe, strogo će biti zabranjen prevoz druge osobe tim vozilom što je, nažalost, praksa velikog broja roditelja koji svakodnevno na taj način prevoze svoju decu.

Takođe, korišćenje trotoara će podrazumevati posebnu obazrivost i prilagođavanje brzine kretanja.

Na osnovu tog predloga Uprava saobraćajne policije će izraditi Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja koji će, zatim, proći stručnu raspravu, a tek onda će biti predstavljen Vladi Republike Srbije koja će odlučivati o njegovoj primeni.

5/5 - (1 vote)
AUTOR013info
IZVORRts
Prethodni članakBlack Friday – Pravi raj za online prevare! Evo kako da izbegnete zamke prilikom kupovine na mreži
Sledeći članakNa prodaju telefonski brojevi oko 500 miliona WhatsApp korisnika! Na listi i Srbija