POSLODAVAC VAS PRATI: Evo šta NE treba da radite na poslovnom računaru!

Ono sa čime se morate pomiriti je činjenica da poslovni računar nije vaše lično vlasništvo, i da pripada firmi za koju radite. Stoga je najbolje da radite pod pretpostavkom da se sve što radite na poslovnom računaru može legalno snimati od strane vašeg poslodavca, i da je to krajnje jednostavno za sve firme sa IT službom.

358
POSLODAVAC VAS PRATI: Evo šta ne treba da radite na poslovnom računaru!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Ukoliko posedujete personalni poslovni računar, velika je šansa da je na njemu instalirana neka vrsta softvera za nadgledanje zaposlenih. Da, poslodavac vas možda prati.

Ovakav tip softvera omogućava vašem zaposlenom da proverava sajtove koje posećujete, elektronsku poštu koju šaljete, pa čak i sve što kucate na tastaturi, pa i šifre.

Naravno, ovo nije pravilo, ali imajte na umu da većina kompanija koje koriste svoje email servere mogu potpuno legalno da proveravaju vašu email korespodenciju.

Posmatraju vas, pomirite se sa tim

Istina je, Vaš šef može znati svaki vaš korak! Ako želimo da poslušamo eksperte za bezbednost, treba da se pomirite sa činjenicom da neko nadgleda vaš poslovni laptop. Poslovni laptopovi često dolaze sa preinstaliranim bezbednosnim softverom, a ponekad i sa aplikacijama za nadgledanje. Naravno morate uzeti u obzir da nivo nadgledanja zavisi od prirode vašeg posla, veličine kompanije u kojoj radite, resursa koji su dodeljeni za ove potrebe i od tipa informacija sa kojima raspolažete.

Zaposleni koji rade sa osetljivim podacima često moraju da prođu kroz višestruke provere kako bi uopšte mogli da pristupe svom laptopu, što je razumljivo s obzirom na značaj podataka sa kojima rade. Ukoliko radite sa finansijskim podacima, imate ugovor sa vladinim institucijama ili ugovarate višemilionske poslove, možete računati na to da vaš poslodavac budno prati sve što radite.

Od cloud drajva do desktop foldera – sve se može pratiti

Ono sa čime se morate pomiriti je činjenica da poslovni računar nije vaše lično vlasništvo, i da pripada firmi za koju radite. Stoga je najbolje da radite pod pretpostavkom da se sve što radite na poslovnom računaru može legalno snimati od strane vašeg poslodavca, i da je to krajnje jednostavno za sve firme sa IT službom.

Internet istorija nije privatna

Lične aktivnosti poput posećivanja društvenih mreža i igranja igara često nisu aktivnosti na koje poslodavci gledaju blagonaklono, pa treba da imate na umu da se to veoma lako otkrije, čak iako koristite incognito režim. Poslodavac koji zna da većina zaposlenih na poslovnim računarima radi ono što ne treba često će odabrati jednog zaposlenog i kazniti ga za primer, iako svi u kancelariji rade isto. Nemojte da budete taj na kome će se slomiti kola.

poslodavac vas pratiGoogle Docs i OneDrive nisu privatni

Nemojte da koristite poslovne cloud servise kao što su Google Workspace, Dropbox for Business ili Office 365 za čuvanje privatnih stvari. Administratori ovih servisa mogu po potrebi da pretražuju sve vaše podatke koje čuvate na ovim servisima, a moguće je postaviti automatizovane skripte koje će periodično proveravati vaše podatke za sumnjive aktivnosti.

Kuckanje sa kolegama nije privatno

Slack i slične aplikacije za komunikaciju se čuvaju na serveru i vaš poslodavac može, ukoliko hoće, da ih jednostavno proverava i čita, pa ne bi bilo zgoreg da nađete neki drugi kanal komunikacije za trenutke kada vas šef iznervira. Na primer Telegram, Signal ili WhatsApp, na vašem telefonu.

Desktop folderi nisu privatni

Ovo je bitno da razumete zbog toga što u slučaju bezbednosnih problema administrator može sa udaljene lokacije bezbedno da obriše sve podatke sa vašeg laptopa. Posle vi objašnjavajte da ste sve slike s letovanja prebacili u Temp folder na desktopu, jer vam je telefon signalizirao da nema dovoljno prostora.

Šta NE TREBA da radite na poslovnom računaru

U vreme pandemije, poslovni laptopovi su sve češći način da se obezbedi da radnici mogu da rade i u slučaju zabrane kretanja. U tom procesu laptop koji je kod kuće, često postane laptop i za ukućane. Evo šta ne treba da radite na poslovnom računaru:

  • Ne čuvajte lične šifre ili privatne informacije poput portala za pristup banci, personalizovanog browsera i slično na poslovnom laptopu. Vaš poslodavac može da pristupi svim podacima, ili da ih obriše u trenutku.
  • Ne koristite društvene mreže, ne gledajte Netflix ili film Toma koji vam je poslao kum.
  • Ne ogovarajte kolege ili poslodavce preko Slack ili messengera koji koristite, i ne pišite ništa što ne biste rekli ispred poslodavca ili kolega.
  • Ne koristite LinkedIn za traženje novih poslova preko poslovnog računara, jer poslodavac može da prati vaše aktivnosti.
  • Ne radite svoj drugi posao dok ste na poslovnom laptopu, jer ne želite da vas poseti neko iz IT ili HR odeljenja i da vas pita zašto radite za nekog drugog tokom radnog vremena.
  • Ne pokušavajte da uklonite softver za nadgledanje zaposlenih. Ne samo što je to teško izvesti, već što će dodatno skrenuti pažnju na vaše aktivnosti.

 Šta TREBA da radite na poslovnom laptopu

  • Isključite svoj računar kada završite s poslom.
  • Zalepite ili stavite nešto preko web kamere kada je ne koristite.
  • Kako biste zaštitili svoje i poslovne podatke, budite sigurni da ste se prikačili na bezbednu internet konekciju zaštićenu lozinkom. Izbegavajte otvorene internet pristupne tačke, posebno na javnim mestima, jer one mogu biti idealni način da izgubite dragocene podatke.
  • Nikada ne ostavljajte svoj laptop bez nadzora ili otvorenog na javnom prostoru, posebno ukoliko na njemu imate osetljive podatke.

Veliki brat

Nema potrebe da se ponašate kao da ste u rijaliti programu i da se svaki vaš korak pažljivo posmatra, ali ukoliko vaš poslodavac želi da pronađe validan razlog da vam se zahvali na saradnji (u slučaju masovnih otpuštanja), postoji velika količina podataka kojima se može retroaktivno pristupiti i prečešljati. Srećom, ukoliko pratite savete koje smo vam dali, ni IT služba ni poslodavac neće imati šta loše da pronađu o vama.

5/5 - (2 votes)
IZVORSmart Life
Prethodni članakAI izmiče kontroli: Italija zabranila ChatGPT zbog zabrinutosti za privatnost
Sledeći članakOsnovana prva Asocijacija menadžera bezbednosti u Crnoj Gori