NAORUŽAVANJE: Građani u Hrvatskoj sve više traže dozvole za nošenje oružja!

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova u poslednje tri godine beleži porast broja zahteva za izdavanje dozvole za oružje.

87
NAORUŽAVANJE u Hrvatskoj
- Sponzor članka -hikvision srbija

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova u poslednje tri godine beleži porast broja zahteva za izdavanje dozvole za nabavku oružja. Prema podacima MUP-a, u vlasništvu građana je 314.783 komada oružja, od čega 18.705 dugog i 85.963 kratkog vatrenog oružja te 34.550 komada oružja kategorije C koje služi za glasne pucnjeve i 6565 bitnih oružja.

Ovi podaci, ističu u MUP-u, obuhvataju i oružje koje pripada policajcima, pripadnicima oružanih snaga i pravosudne policije, zaštitarima, sportskim streljačkim i streličarskim organizacijama te pripadnicima drugih državnih organa koji su ovlašćeni da drže i nose oružje.

Za držanje je u Hrvatskoj registrovano 47.470 komada oružja, za držanje i nošenje 232.415, dok je za 34.898 komada oružja izdata potvrda o prijavi oružja kategorije C, naveli su iz MUP-a Hrvatske, prenosi Hina.

U policiji napominju da Zakon o nabavci i posedovanju oružja omogućava nabavku oružja u svrhu sakupljanja, međutim takvo oružje se ne može nositi niti se za njega može nabaviti municija. Isti zakon, dodaju u MUP-u, ne propisuje ograničenja u smislu broja komada oružja koje građani mogu nabaviti.

Usvojene izmene Zakona o oružju i municiji: Evo do kada možete da preregistrujete oružje

Podaci kojima raspolaže MUP ukazuju da je protekle tri godine narastao broj zahteva za izdavanje odobrenja za nabavku oružja. Tokom 2020. podneseno je 18.392 takvih zahteva, a u narednoj godini njih 20.057. MUP je tokom prošle godine primio 21.226 zahteva za nabavku oružja, dok je do 22. februara ove godine podneto 1.893 takva zahteva.

MUP precizira da građani najčešće nabavljaju oružje radi lova, dok je lična sigurnost druga najzastupljenija kategorija. Treća po redu je sportsko streljaštvo, dodaje policija.

Povezane teme:

Otkrivanje oružja u realnom vremenu putem video nadzora

5/5 - (1 vote)
IZVORCdm
Prethodni članakZapošljavanje i GDPR: Kako efikasno upravljati ličnim podacima kandidata?
Sledeći članak(Ne)Realno? Iran postavlja kamere za identifikaciju žena koje krše pravilo oblačenja