Pod budnim okom skrivenih kamera

Problematika postavljanja skrivenih kamera u toaletima, kabinama tržnih centara, privatnim kućama koje se rentiraju postala je maltene svakodnevnica. Za one slučajeve koji mediji objave, zasigurno znamo, ali, šta je sa onim slučajevima koji nisu dospeli do očiju javnosti, koliko ih ima i gde završava nasnimljen video materijal?

166
pod-budnim-okom-skrivenih-kamera
- Sponzor članka -hikvision srbija

Svedoci smo da se više nego ikad privatnost sve teže čuva. Problematika postavljanja skrivenih kamera u toaletima, kabinama tržnih centara, privatnim kućama koje se rentiraju postala je maltene svakodnevnica. Za one slučajeve koji mediji objave, zasigurno znamo, ali, šta je sa onim slučajevima koji nisu dospeli do očiju javnosti, koliko ih ima i gde završava nasnimljen video materijal?

Do sada smo ukazivali na važnost tehničkog sistema obezbeđenja u kompanijama i pravne aspekte njihove upotrebe. Sa jedne strane dominantna je nelegalna upotreba video nadzora od strane kompanija koja povlači niz potencijalnih rizika i zloupotreba.

Sa druge strane, danas je sve više pojedinaca koji zloupotrebljavaju široku rasprostranjenost i dostupnost uređaja za snimanje/ špijuniranje, te su privatni trenuci i više nego dovedeni u pitanje kao privatni. O tome u prilog govore i brojne skandalozne vesti koje možete pročitati u daljem tekstu.

Ugradio skrivenu kameru u kupatilu i snimio 150 ljudi

Muškarac je uhapšen prošle srede jer je instalirao skrivenu kameru u javnom kupatilu kruzera. Kako stoji u kaznenoj prijavi, kamera je snimila više od 150 ljudi, uključujući i decu.

Utvrđen je identitet osobe i vreme kada je postavljena kamera. Prema saznanjima postavljena je tokom sedmodnevnog krstarenja na brodu „Harmony of the Seas“ koji je isplovilo iz Majamija 29. aprila, drugi dan plovidbe. Mali crni uređaj navodno je bio skriven iznad vrata kupatila gde je zbog popravka uklonjen deo zida, te je bilo lako uklopiti malu Wfi kameru u enterijer.

Obezbeđenje uklonilo kameru

Ko bi pomislio da jedan ovakav uređaj može završiti na takvom mestu pa su zabeleženi sati i sati video materijala. Jedan od putnika slučajno je primetio kameru 1. maja i prijavio je obezbeđenju Royal Caribbeana koje je hitno uklonilo uređaj. Osoblje osiguranja pronašlo je sate snimaka više od 150 ljudi, uključujući i oko 40 maloletnih lica.

Lice koje postavilo kameru optuženo je za video-voajerizam i posedovanje materijala za iskorišćavanje dece. Kako prenosi Money Control, FBI pokušava da identifikuje žrtve.

– Incident je odmah prijavljen lokalnoj i saveznoj policiji, a vlasti su osumnjičenog gosta uklonile sa broda radi dalje istrage. Budući da je ovo aktivan slučaj, trenutno nismo u mogućnosti da podelimo više detalja – stoji u saopštenju Royal Caribbean-a.

Nije kraj…

Ako ste poverovali da nema dalje, evo još jedne skandalozne vesti koja se dogodila nedavno. Naime, grupa mladih devojaka na odmoru iznajmila je privatnu kuću.

Jedna od devojaka posumnjala je da nešto nije u redu. Kako je želela da bude mirna, odlučila je da pretraži celu kuću i proveri najskrivenija mesta poput tuša, zidova iza slika, kvaka i slično. Nažalost njena sumnja se obistinila i ona je, ni manje ni više, nego u kupatilu pronašla kameru.

Jedna od utičnica bila je okrenuta direktno ka tušu. Utičnica naravno nije radila, ali je zato radio objektiv sićušne kamere. Pošto je slučaj prijavljen policiji, a kamera je bila poslata na analizu utvrđen je i krivac. Posrednik za njihovo putovanje bila je poznata američka kompanija Airnbnb. Obzirom da je grupa devojaka aktivna na društvenim mrežama TikTok, vest se brzo raširila.

Skrivena kamera u iznajmljenoj kući

Budite oprezni i obavezno pročitajte: 

TOP 5 načina kako da otkrijete skrivene kamere u hotelu

5/5 - (1 vote)
IZVORB92
Prethodni članakDa li će se uvesti video nadzor u školama i veći broj stručnih saradnika?
Sledeći članakKonferencija Međunarodnih istražitelja (CII) u Sloveniji – Svi detektivi na jednom mestu!