Crnogorsko udruženje pristupilo Asocijaciji za korporativnu bezbednost Jugoistočne Evrope

Iako je prošlo samo mesec i po od osnivanja, Asocijacija menadžera bezbednosti Crne Gore primljena je u članstvo Asocijacije za korporativnu bezbednost Jugoistočne Evrope (SEECSA).

252
Crnogorsko udruženje pristupilo Asocijaciji za korporativnu bezbednost Jugoistočne Evrope
- Sponzor članka -hikvision srbija

Samo mesec i po od osnivanja, Asocijacija menadžera bezbednosti Crne Gore primljena je u članstvo Asocijacije za korporativnu bezbednost Jugoistočne Evrope (SEECSA). Pristup je formalizovan uz prisustvo  izaslanika odbrane Crne Gore u Sloveniji, potpukovnika Veljka Mališića u okviru međunarodne konferencije “Dani korporativne bezbednosti” koji su se održali  22. i 23. maja na Brdu kod Kranja, na kojoj je crnogorska delegacija prisustvovala na poziv slovenačkog Instituta za korporativne sigurnosne studije. Nakon potpisivanja sporazuma, organizovan je prijem za crnogorsku delegaciju u ambasadi Crne Gore u Sloveniji kod otpravnice poslova, Ane Zeković.

Predsednik crnogorske asocijacije, Dragan Radulović je poručio da je članstvo u SEECSA najbolji odgovor i komentar u vezi sa reputacijom i profesionalnim ugledom članova koji dolaze iz javnog i privatnog sektora – od Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, Agencije za civilno vazduhoplovstvo, Lučke kapetanije, preko bankarskog sektora, hotelskih grupacija, zaštitarskih kompanija, do Luke Bar, Regionalnog vodovoda, Elektroprivrede Crne Gore, Pošte Crne Gore i Aerodroma Crne Gore.

“Članstvo u SEECSA je potvrda kvaliteta našeg kadra i visokih standarda koje primenjujemo. Siguran sam da ćemo opravdati poverenje”, poručio je Radulović.

Inače, u fokusu konferencije u Sloveniji je digitalizacija kao nova realnost sajber okruženja u kom živimo. Predstavljena su najnovija naučna i ostala istraživanja koja treba da posluže kao alat u unapređenju praktičnog jačanja korporativne bezbednosti. Crnogorsku delegaciju predvodio je predsednik asocijacije, Dragan Radulović, a sa njim su bili i zamenik predsednika, Nebojša Brajević (Hotel Maestral), predsednik skupštine Mladen Bulatović (Luka Bar) i član odbora za kritičnu infrastrukturu Aleksandar Dakić (Pošta Crne Gore).

“Svaka zajednica, na mikro i makro planu, sve učestalije je izložena sajber napadima. Svedočimo, globalno, udarima na informacione sisteme država, vlada, ali i hakovanju mejlova privatnih lica ili društvenih mreža koje koriste naša jeca. Što je opseg opasnosti širi, to je izazov da se jedna pojava suzbije i da joj se odupre srazmjerno veći”, poručio je Radulović iz Slovenije.

“Sajber bezbednost ne smijemo posmatrati kao temu koja se tiče nekoga drugog i koja se dešava daleko od nas. Moramo da shvatimo da nema izolovanih, dodao je on.

A, upravo su ljudi koji predvode najznačajnije državne ustanove i korporacije uzor za promišljeno i strateško pozicioniranje u kontekstu sajber bezbednosti “nosioci” konferencije u Sloveniji. Među njima su direktor Uprave za informacionu bezbednost Slovenije – Uroš Sveta, specijalista za sajber bezbednost Telekoma Srbija – Dalibor Vuković, projekt menadžer Tehnološkog instituta Austrije – Stefan Šauerb i direktor korporativne bezbednosti NIS-a – Dejan Pavlović.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici obaveštajnih i bezbednosnih struktura, policije, oružanih snaga, pravosuđa, predstavnici privatnog obezbeđenja i detektivskih organizacija, predstavnici osiguravajućih kuća…

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakKako radi SPRINKLER za gašenje požara?
Sledeći članakŠta rade privatni detektivi u Srbiji?