PAZI SNIMA SE! POLICAJCI U SRBIJI NOSIĆE KAMERE I NA UNIFORMAMA

Od 1. septembra deo pripadnika saobraćajne policije nosiće kamere na uniformama kao deo redovne opreme. najavljeno je juče iz MUP - a.

286
- Sponzor članka -hikvision srbija

Uz značku i kamere

Od 1. septembra deo pripadnika saobraćajne policije nosiće kamere na uniformama kao deo redovne opreme. najavljeno je juče iz MUP – a.

Kamere na uniformama od 1. septembra koristiće pripadnici saobraćajne policije koji kontrolišu saobraćaj na deonici auto-puta kroz Beograd kao i oni koji kontrolišu saobraćaj presretačima.

Kako se navodi, pristup podacima imaće samo ovlašćeni pripadnici saobraćajne policije, a snimljeni video i audio materijal čuvaće se 45 dana nakon čega će se automatski brisati.

Građani će biti obavešteni o snimanju

– Policijski službenici saobraćajne policije biće dužni da koriste kamere prilikom obavljanja policijskih poslova, i biće dužni da obaveste građane da se to postupanje snima audio i vizuelno – stoji u saopštenju MUP -a.

Ambasador SAD Kristofer Hil uručio je danas u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića 60 pomenutih kamera za uniforme Upravi saobraćajne policije.

– Ovo je pilot projekat – uvođenje kamera za uniforme u redovan rad saobraćajne policije s tim što nam je u planu da u narednom periodu dodatno povećamo broj kamera sa ciljem da one budu deo osnovne opreme svakog saobraćajnog policajca – rekao je Gašić.

Dodao je da će policajci te uređaje nositi na vidljivom delu uniforme i snimaće kompletnu intervenciju.

Foto: MUP

Dokaz za policiju i građane

– Ove kamere beleže ceo postupak kontrole učesnika u saobraćaju i uveren sam da će zaštititi integritet policajaca, ali i građana od eventualnih zloupotreba. To znači da će policajci koji postupaju u skladu sa zakonom profesionalno pristojno i časno za to imati i dokaz. Takođe građani će imati dokaz u slučaju da smatraju da prema njima nije postupano u skladu sa zakonom – rekao je Gašić. Ministar je rekao da će korišćenje kamera za uniforme doneti višestruke benefite i da je to dokazano na iskustvu 13 evropskih zemalja članica Roudpola.

Zahvaljujući ambasadoru Hilu na pomoći, Gašić je istakao da je donacija kamera za uniforme obezbeđena zahvaljujući ambasadi SAD i Biroa Stejt departmenta za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona.

Hil je rekao da je nošenje kamera na uniformama novina u policijskom radu, ali da je to novina koja unapređuje delovanje i podiže transparentnost rada policijskih organa.

5/5 - (1 vote)
AUTORBlic
Prethodni članakTrojanski konj u procesima nabavke
Sledeći članakNova pravila na horizontu: Kina razmatra regulaciju tehnologije za prepoznavanje lica