Nova pravila na horizontu: Kina razmatra regulaciju tehnologije za prepoznavanje lica

Kina je predstavila nacrt propisa i počela da traži mišljenje javnog mnjenja u vezi sa upravljanjem bezbednošću tehnologije prepoznavanja lica kako bi se regulisala upotreba relevantnih tehnologija i ojačala zaštita ličnih podataka.

62
Nova pravila na horizontu Kina razmatra regulaciju tehnologije za prepoznavanje lica
- Sponzor članka -hikvision srbija

Kina je predstavila nacrt propisa i počela da traži mišljenje javnog mnjenja u vezi sa upravljanjem bezbednošću tehnologije prepoznavanja lica kako bi se regulisala upotreba relevantnih tehnologija i ojačala zaštita ličnih podataka.

Kineska digitalna ekonomija doživela je eksplozivan rast poslednjih godina sa široko rasprostranjenom primenom tehnologije za prepoznavanje lica. Od decembra 2022. godine, broj korisnika interneta u Kini dostigao je 1,067 milijardi, sa stopom penetracije interneta od 75,6 odsto.

BIOMETRIJA: NOVA ERA IDENTIFIKACIJE

Što se tiče implementacije tehnologije prepoznavanja lica u javnim prostorima, nacrt pravila naglašava važnost jasnih i upadljivih oznaka. Sem toga, naglašava se odgovornost organizacija i institucija koje postavljaju i koriste uređaje za prepoznavanje lica kako bi se osigurale povjerljivost prikupljenih ličnih podataka.

Ključni principi nacrta propisa mogu se sažeto sumirati na sledeći način:

Minimalna upotreba

Tehnologiju prepoznavanja lica treba koristiti samo u određene svrhe i uz adekvatnu potrebu, uz striktno poštovanje mera zaštite, navodi se u nacrtu.

U slučajevima kada alternativne metode nebiometrijskog prepoznavanja mogu da postignu ekvivalentne ciljeve ili zadovolje poslovne potrebe, ovim alternativama treba dati prednost.

Na osnovu saglasnosti

Nacrt zahteva dobijanje izričitog ili pisanog pristanka pojedinaca pre upotrebe tehnologije prepoznavanja lica za obradu njihovih informacija o licu.

Tehnologiju treba koristiti samo kada su pojedinci potpuno informisani i aktivno uključeni, sa jasnim, razumljivim uputstvima o svrsi verifikacije identiteta.

„U slučajevima kada korisnik tehnologije za prepoznavanje lica obrađuje podatke o osobi mlađih od 14 godina, mora da dobije posebnu pismenu saglasnost roditelja ili drugih zakonskih staratelja pojedinca“, navodi se u nacrtu.

Minimalno skladištenje

U nacrtu se navodi da je, osim pod zakonskim uslovima ili uz individualnu saglasnost, korisnicima tehnologije za prepoznavanje lica zabranjeno da zadržavaju originalne slike, fotografije ili video zapise lica. Međutim, postoji izuzetak za anonimizovane informacije o licu koje su podvrgnute odgovarajućoj obradi anonimizacije.

BIOMETRIJA POD LUPOM: Tehnički, pravni i etički izazovi biometrijske tehnologije

Kako će to izgledati u praksi?

Slike i informacije o identitetu prikupljene na javnim površinama mogu se koristiti samo u svrhu održavanja javne bezbednosti, osim ako se ne dobije izričit pristanak pojedinaca za korišćenje u druge svrhe, navodi se u dokumentu.

Prema nacrtu pravila, organizacije i institucije su dužne da ograniče vidno polje uređaja za prepoznavanje lica instaliranih za potrebe internog upravljanja.

Oni takođe moraju da usvoje stroge mere za sprečavanje curenja i zloupotrebe prikupljenih ličnih podataka, navodi se u predlogu pravila.

10 zanimljivih činjenica o biometriji koje sigurno niste znali!

5/5 - (3 votes)
AUTORChina Radio International
Prethodni članakPAZI SNIMA SE! POLICAJCI U SRBIJI NOSIĆE KAMERE I NA UNIFORMAMA
Sledeći članakDo 101 i nazad: Top lista bezbednosne opreme za vozila