KLIJENTI I OBEZBEĐENJE: Da li vaša zabluda postaje vaša slaba tačka?

Obezbeđenje igra ključnu ulogu u zaštiti ljudi, imovine i poslovanja, ali često nailazimo na situacije gde klijenti potcenjuju rizike ili precenjuju svoju bezbednost. Ne dozvolite da vaše zablude postanu vaša stvarnost.

149
KLIJENTI I OBEZBEĐENJE: Da li vaša zabluda postaje vaša slaba tačka?
- Sponzor članka -hikvision srbija

Obezbeđenje je tema koja se često shvata ozbiljno, ali u isto vreme, često nailazimo na situacije gde čak i najpametniji ljudi mogu doneti neke prilično čudne i pogrešne odluke. Kroz ovaj tekst, istražićemo svet klijenata i njihovih pogrešnih uverenja o važnosti sistema obezbeđenja. Možda biste pomislili da bi pametni pojedinci bili najbolji u donošenju odluka koje se tiču bezbednosti, ali ispostavlja se da to nije uvek slučaj.

Obezbeđenje igra ključnu ulogu u zaštiti ljudi, imovine i poslovanja, ali često nailazimo na situacije gde klijenti potcenjuju rizike ili precenjuju svoju bezbednost. Kroz niz primera i priča iz stvarnog života, otkrićemo kako ova pogrešna uverenja mogu dovesti do neočekivanih problema i potencijalnih šteta. Pa, krenimo zajedno na putovanje kroz svet zablude i bezbednosti.

  1. „Nemamo ništa vredno, ko bi nas opljačkao?“

Ovo je klasična zabluda! Da li znate da pljačkači neće obaviti preliminarnu proveru vašeg bogatstva pre nego što se odluče da vas posete? Vaša kuća ili firma ne moraju biti zamak sa blagom da bi bili mete. Obezbeđenje je preventivna mera koja sprečava neželjene situacije, bez obzira na vrednost vašeg imanja.

  1. „Niko neće dirati naše sigurnosne kamere“

Sigurnosne kamere su korisne, ali nisu neosvojiva tvrđava. Ponekad klijenti postavljaju kamere tako nisko ili na dohvat ruke da su provalnici bliži postavljenju stola nego pljački. Duhoviti provalnici mogu se čak nasmejati vašem kamerama pre nego što krenu da obave posao. Pravilna postavka od strane specijalizovane agencije rešava problem. Ali tu nije kraj. Svi elektronski sistemi, računari, serveri, pa i sistem video nadzora mora imati adekvatnu sajber zaštitu i rezervno napajanje za slučaj da imate posla sa sofisticiranim  profesionalcima.

  1. „Naši zaposleni su kao porodica, nemamo potrebu za obezbeđenjem“

zaposleni i obezbeđenjeSvaka porodica ima svoje svađe i nesporazume, a isto važi i za „porodice“ na poslu. Zaboravite na TV serije koje prikazuju idealne radne odnose. Obezbeđenje može da spreči incidente, a ne samo spoljne pretnje.

  1. „Naša lozinka je ‘1234’, ko će je pogoditi?“

Koristiti ovako jednostavnu lozinku je kao da ostavite ključeve od kuće u vratima. Tehnološki napredak je omogućio hakere da se bave svojim poslom sa lakoćom. Investiranje u snažne lozinke i dvostruke autentifikacije je ključ zaštite vaših sistema.

Lozinke i sigurnost podataka: Zašto ne smete koristiti istu lozinku za više naloga?

  1. „Nismo važni, niko neće pokušati da nas prevari“

Zvuči kao obrnuti egoizam, zar ne? Ali svako je potencijalna meta, bilo da ste mala firma ili veliki konglomerat. Obmane i prevare su često podmukle i tihe, a adekvatna IT infrastruktura i zaštitni softveri mogu da vas obezbede od gubitka kompanijskih resursa, finansija, i uništavanja ugleda.

  1. „Naši zaposleni su dovoljno obučeni za bezbednost“

Ova zabluda se javlja kada poslodavci pretpostavljaju da njihovi zaposleni automatski imaju dovoljno znanja i veština za upravljanje bezbednosnim incidentima. Međutim zaposleni nikako ne mogu parirati profesionalnom obezbeđenju koji imaju specifična znanja i veštine, a koje su potrebne za adekvatno reagovanje u kriznim situacijama.

Shodno zakonu o privatnom obezbeđenju, postoji mnogo važnih smernica koje regulišu rad i strategiju obezbeđenja koja se „kroji“ za svakog kijenta posebno preliminarnom analizom i izradom Procene rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja. Nekada se ispostavi da je klijent rizik sam po sebe i generator daljih opasnosti, pa je specijalistima za bezbednost lakše napraviti odbranu od realnih opasnosti u krznim siuacijama nego izvršiti edukaciju.

  1. „Kamere su dovoljne za praćenje svih aktivnosti“

Poslodavci ponekad veruju da su sigurnosne kamere dovoljne za obezbeđenje njihovog objekta. Međutim, kamere mogu biti korisne samo ako su praćene i analizirane u stvarnom vremenu. Osim toga, fizičko prisustvo obezbeđenja često je neophodno kako bi se odmah reagovalo na sumnjive aktivnosti. I ne samo to, nelegalan video nadzor može vas koštati mnogo više nego incident.

  1. „Nema potrebe za planiranjem vanrednih situacija „

Ova zabluda se odnosi na nedostatak planova za hitne situacije kao što su požari, poplave ili oružane pretnje. Poslodavci često zaboravljaju da su vanredne situacije neizbežne i da je važno imati planove za evakuaciju i reagovanje kako bi se smanjila šteta i rizik po zaposlene.

  1. „Bezbednost košta previše“

Neki poslodavci mogu se opirati ulaganju u bezbednost jer smatraju da je to skupo. Međutim, nedostatak bezbednosnih mera može dovesti do većih gubitaka u budućnosti, uključujući krađe, vandalizam ili ozbiljne zlupotrebe zaposlenih, zakonske sankcije i slično Investiranje u bezbednost je dugoročno i isplativo.

  1. „Nemamo konkurenciju, pa nam obezbeđenje i ne treba“

Ova zabluda se javlja kod poslodavaca koji smatraju da nisu konkurencija drugim firmama i stoga nisu potencijalne mete za krađu ili sabotažu. Međutim, čak i ako nema direktne konkurencije, postoji mnogo drugih razloga zbog kojih bi neko mogao pokušati da ugrozi vašu firmu, kao što su nelojalni radnici ili lica koja se protive vašim aktivnostima.

Evo kako korporativna špijunaža šteti vašem biznisu

  1. „Samo velike kompanije su mete sajber napada“

Poslodavci često pretpostavljaju da su samo velike kompanije mete za sajber napade, dok njihova mala ili srednja firma nije privlačna. Međutim, sajber napadi su često automatizovani i usmereni prema ranjivostima u bezbednosti, bez obzira na veličinu firme. Svi treba da budu svesni potencijalnih sajber pretnji i da preduzmu odgovarajuće mere zaštite.

sajber napad - sajber bezbednost

Ove zablude mogu dovesti do ozbiljnih problema u oblasti obezbeđenja, pa je važno da poslodavci budu svesni njihovih potencijalnih posledica i preduzmu odgovarajuće korake kako bi zaštitili svoje poslovanje i zaposlene.

Koji je prvi korak?

  1. pročitajte šta se dešava kade nemate procenu rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja
  2. kontatirajte eksperte u domenu kroporativne bezbednosti i završite sve na jednom mestu – od procene rizika, preko video nadzora, korporativnih istraga, GDPR-a. do sajber zaštite

Zapamtite, ne budite „onaj klijent“ koji postavlja lozinke tipa ‘1234’ i misli da nema šta da izgubi. Obezbeđenje je investicija u vašu bezbednost i miran san, a zajedno možemo osigurati da vaše zablude ne postanu stvarnost.

 

5/5 - (3 votes)
Prethodni članakNajnoviji trendovi u HR menadžmentu
Sledeći članakMOBILNE PATROLE: Nova era upravljanja bezbednosnim izazovima