Google Maps revolucija: Nema više praćenja lokacije od strane policije

Korisnici Google Maps uskoro će moći da uživaju u većoj privatnosti, a najnovija ažuriranja onemogućavaju policijskim službama pristup lokacijama korisnika.

114
Google Maps revolucija: Kraj praćenja lokacija od strane policije
Photo: Android world
- Sponzor članka -hikvision srbija

Kompanija Google napravila je značajne promene u aplikaciji Google Maps, usmerene ka povećanju privatnosti korisnika.

Najnovija ažuriranja onemogućavaju policijskim agencijama pristup podacima o lokacijama korisnika, čime se sprečava potencijalna zloupotreba ovih informacija.

Kontroverzni „geofence warrants“, koji su omogućavali organima za sprovođenje zakona da prikupe podatke o mobilnim telefonima koji su se kretali kroz određeno područje, sada postaju prošlost.

Google, pod pritiskom javnosti i kritičara, odlučuje da podatke o lokaciji korisnika čuva direktno na njihovim uređajima, umesto na cloud serverima.

Ova promena dolazi kao odgovor na zabrinutost za privatnost korisnika i potencijalne pogrešne optužbe zbog prisustva na mestu zločina. Slučajevi poput Zakhary McCoy-a iz 2019/ 2020. godine, kada je postao neopravdano osumnjičen zbog slučajnog prolaska biciklom kraj mesta zločina, pokazuju opasnost od zloupotrebe podataka o lokaciji.

Google Maps: Kraj praćenja od strane policije
Izvor: Boris Séméniako, NY Times

Google Maps funkcija Timeline, koja pamti lokacije na kojima su korisnici ranije bili, doživljava transformaciju. Google više neće čuvati podatke o istoriji lokacije na svojim serverima, ni kada je podrazumevano isključena, ni kada je uključena ta opcija. Korisnici koji žele da zadrže ove informacije, mogu ih čuvati direktno na svojim uređajima.

Ovo ažuriranje Google Maps-a predstavlja veliki korak u zaštiti privatnosti korisnika. Po rečima Marlo McGriff, direktora proizvoda za Google Maps, „informacije o vašoj lokaciji su lične i posvećeni smo njihovoj sigurnosti, privatnosti i kontroli“.

Ažuriranja će postepeno biti implementirana tokom naredne godine na Android i iOS platformama, a korisnici će biti obavešteni kada promene postanu aktivne na njihovim telefonima.

MOĆ PRAĆENJA: Šta prikupljaju aplikacije za praćenje lokacije?

5/5 - (1 vote)
IZVORMetro
Prethodni članakBezbednost na dlanu: Video analitika – Ključ efikasnog obezbeđenja
Sledeći članakRob Janssens: Zašto je sajber bezbednost ključna za video nadzor?