Obeležen Svetski dan civilne zaštite u Beogradu

Svetski dan zaštite posvećen je povećanju svesti o značajnoj ulozi službi civilne zaštite u zaštiti ljudi, imovine i životne sredine u slučaju katastrofa i vanrednih situacija. Pokazne vežbe su obuhvatile akcije spasavanja na vodi, izvlačenje iz automobilskih nesreća i gašenje požara na otvorenom

34
Obeležen Svetski dan civilne zaštite u Beogradu
Foto Tanjug/MUP Republike Srbije)
- Sponzor članka -hikvision srbija

Beograd, Srbija – U subotu, grad Beograd je bio domaćin značajnom događaju obeležavanja Svetskog dana civilne zaštite na Adi Ciganliji, demonstrirajući spremnost i obučenost jedinica civilne zaštite kroz niz pokaznih vežbi.

Ovaj događaj, obeležili su i brojni drugi gradovi u Srbiji prilikom čega je istaknuta važnost i sposobnost sistema civilne zaštite da odgovori na različite vrste izazova i nepredviđenih situacija.

Svetski dan civilne zaštite, koji je ustanovila Međunarodna organizacija za civilnu odbranu 1990. godine, posvećen je povećanju svesti o kritičnoj ulozi službi civilne zaštite u zaštiti ljudi, imovine i životne sredine u slučaju katastrofa i vanrednih situacija.

Pokazne vežbe su obuhvatile akcije spasavanja na vodi, izvlačenje iz automobilskih nesreća i gašenje požara na otvorenom, prikazujući veštine i posvećenost pripadnika Uprave za vanredne situacije u Beogradu, članova dobrovoljnih vatrogasnih društava, Crvenog krsta Beograd i Saveza spasilaca na vodi Srbije.

Kao odgovor na sve češće i izraženije opasnosti izazvane klimatskim promenama i tehnološkim rizicima, Grad Beograd je intenzivirao napore na unapređenju sistema civilne zaštite. Ulaganje u opremu, agregate, pumpe i drugu prateću opremu ključno je za efikasno reagovanje u slučaju vanrednih situacija, kao što je naglasio Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju.

Obeležavanje Svetskog dana civilne zaštite u Beogradu poslužilo je kao podsetnik da je krucijalno biti pripremljen i spreman za odgovor na izazove koji nas čekaju u budućnosti. Pokazalo je i koliko je važno neprekidno raditi na unapređenju kapaciteta i obučenosti službi civilne zaštite, kako bi se osigurala bezbednost i zaštita građana u svakom trenutku.

5/5 - (1 vote)
IZVORPolitika
Prethodni članakInfraRed naočare: Prozor u skriveni svet
Sledeći članakZgrabite svoje mesto na Balkan Security Expo!