Bezbednost preko žice odlazi u istoriju: Šta mogu IP i WiFi kamere?

Sa naprednim funkcijama kao što su noćni vid, optički zum, i prepoznavanje lica, digitalne IP kamere omogućavaju ne samo monitoring, već i analizu ponašanja i efikasno upravljanje incidentima.

61
- Sponzor članka -hikvision srbija

 OD ANALOGNIH DO DIGITALNIH SISTEMA

CCTV (zatvoreni televizijski krug) sistemi su naši „oči i uši“ kada se radi o zaštiti lica, imovine i poslovanja ili zaštiti domaćinstava.

Sistemi video nadzora mogu se generalno klasifikovati na osnovu načina na koji funkcionišu i gde se podaci skladište i obrađuju. Tako ih možemo kategorisati kao:

  1. Analogni sistemi – Ovo su tradicionalni CCTV sistemi koji koriste analogne kamere povezane sa digitalnim video rekorderima (DVR) putem koaksijalnih kablova. Snimci se čuvaju lokalno na DVR uređajima. Iako koriste stariju tehnologiju i ne pružaju mogućnost gledanja uživo, još uvek se koriste zbog svoje jednostavnosti i niže cene. Međutim, zahtevaju redovnu zamenu traka i nude niži kvalitet slike.
  2. Digitalni ili IP sistemi – Ovi sistemi koriste IP kamere koje snimaju i šalju video podatke preko mrežne ili internet veze. Ove kamere omogućavaju visoku rezoluciju i mogućnosti daljinskog pristupa, često skladištenjem podataka u oblaku.
  3. Hibridni sistemi – Kombinuju analogne i digitalne/IP kamere, omogućavajući korisnicima da integrišu nove digitalne kamere sa postojećom analognom infrastrukturom. Ovi sistemi koriste hibridne video rekordere (HVR) koji mogu da primaju i analogne i digitalne ulaze.
  4. Cloud-based sistemi – Video podaci se šalju direktno u oblak gde se čuvaju i obrađuju. Ovo omogućava lako skaliranje sistema i pristup videu sa bilo koje lokacije preko interneta.
  5. Edge-based sistemi – Obrada i skladištenje videa dešavaju se direktno na kamerama ili na lokalnim uređajima blizu kamera, umesto u centralnom serveru ili u oblaku.

Digitalni svet bezbednosti

Digitalni svet bezbednosti
Phto: cryptit

Digitalne CCTV kamere su napredniji sistem koji koristi modernu tehnologiju za snimanje visokokvalitetnih video snimaka. Ovi sistemi omogućavaju gledanje snimaka sa više kamera na jednom ekranu i lako se proširuju dodavanjem dodatnih kamera. Digitalne kamere pružaju jasne slike i omogućavaju jednostavniju instalaciju.

IP kamere predstavljaju vrhunsku tehnologiju video nadzora i svrstavaju se u kategoriju digitalnih kamera. One prenose audio i video u digitalnom formatu preko internet mreže, omogućavajući fleksibilnost i jednostavnu instalaciju. IP sistemi nude izvanredan kvalitet slike i napredne funkcije poput video analitike, što omogućava automatsko prepoznavanje događaja u vidnom polju kamere.

15 razloga da ugradite PTZ kameru i još 15 da budete bezbedniji

Razlike u kvalitetu slike su značajne: IP kamere pružaju mnogo jasnije slike od analognih kamera, sa rezolucijom koja može biti više puta veća od analognih sistema. Jedna IP kamera može pokriti područje koje bi inače zahtevalo više analognih kamera.

Video analitika omogućava IP kamerama da automatski detektuju i obaveste o događajima bez potrebe za ručnim pregledom snimaka. To štedi vreme i poboljšava efikasnost nadzora.

Skalabilnost i fleksibilnost: U digitalnom i IP okruženju, dodavanje novih kamera je jednostavnije i ne zahteva obimno kabliranje kao u analognim sistemima. IP kamere mogu koristiti postojeću mrežnu infrastrukturu, što olakšava instalaciju i smanjuje troškove.

Korišćenje postojeće infrastrukture: Ukoliko već imate instaliran analogni sistem, prelazak na digitalni ili IP sistem može se obaviti sa minimalnim dodatnim troškovima, koristeći istu infrastrukturu.

Ispaltivost i trajnost: Iako su analogne kamere često jeftinije, IP sistemi pružaju bolji odnos cene i kvaliteta, uz dugotrajniju i kvalitetniju upotrebu.

IP kamera vs Wifi kamera

Istina, ovo poređenje je pomalo pogrešno, jer su WiFi kamere, u stvari, IP kamere.

IP je skraćenica za Internet Protocol, a to znači da je svaka kamera koja šalje podatke preko internet veze zapravo IP kamera.

Možda bi prikladnije poređenje bilo između žičanih i bežičnih kamera, kako one funkcionišu i koje su njihove međusobne kompatibilnosti. No, pre nego što razradimo temu, neophodno je da odgovorimo na sledeće pitanje:

Šta je tačno IP kamera?

IP kamere su kamere za video nadzor koje su na neki način povezane sa internetom. Bilo preko WiFi veze ili Power over Ethernet (PoE) kabla, podaci sa takve kamere se šalju na odredište putem interneta.IP kamere mogu biti povezane na mrežu na različite načine, uključujući žične i bežične veze.

Obično postoji mala količina ugrađene memorije na ovim uređajima, ali je neophodno da se snimci šalju na veću i bezbedniju lokaciju za skladištenje, kao što je server u oblaku, ili mrežni ili digitalni video rekorder (NVR ili DVR).

Glavne karakteristike IP kamera

Mogu da snimaju i čuvaju slike i audio zapise na internoj memorijskoj kartici, na eksternom čvrstom disku ili u oblaku, tako da se prethodni snimci mogu iskoristiti za pregled u bilo kom trenutku.

Mogu da šalju upozorenja putem e-pošte ili mobilnih aplikacija kada otkriju kretanje ili zvuk u oblasti koju nadgledaju, omogućavajući vam da budete mirni i zaštitite svoj dom ili poslovni prostor.

Imaju korisne napredne funkcije kao što su noćni vid, optički zum, dvosmerni zvuk i prepoznavanje lica.

Karakteristike IP kamera
Photo: GSTiR

Žičane i bežične kamere

Žičane Kamere

Žičane kamere, poznate kao PoE kamere, dobijaju energiju i šalju podatke preko istog Ethernet kabla, što omogućava jednostavniju instalaciju i minimalno održavanje. Ovaj sistem pruža stabilan i siguran prenos podataka, jer signal nije podložan spoljašnjim prekidima. Međutim, žice mogu biti oštećene ili presečene ukoliko nisu adekvatno zaštićene, što može povećati troškove i kompleksnost instalacije.

Jedan od nedostataka žičanih kamera je njihova neprenosivost; jednom kada su postavljene, moraju ostati na fiksnom mestu. Stoga su idealne za stalni nadzor specifičnih lokacija kao što su zgrade ili dvorišta, gde mobilnost nije prioritet.

WiFi Kamere

WiFi kamere su tip bežičnih IP kamera koje podatke šalju koristeći WiFi mrežu. One mogu skladištiti podatke lokalno na NVR (Network Video Recorder) ili DVR (Digital Video Recorder) uređaje ili u oblaku, zavisno od konfiguracije sistema. Dok pružaju fleksibilnost i lakšu instalaciju bez potrebe za obimnim kabliranjem, WiFi kamere zahtevaju stabilnu i sigurnu internet vezu i mogu biti podložnije rizicima od sajber napada.

Prednosti WiFi kamera uključuju lakoću podešavanja i mogućnost pokrivanja širokih površina bez potrebe za Ethernet kablovima. Postoje i potpuno bežične varijante, koje funkcionišu na baterije, čineći ih izuzetno prenosivim i idealnim za upotrebu na lokacijama gde klasično kabliranje nije opcija.

Prednosti IP kamera

Povećana Sigurnost: Uprkos potencijalnim sajber rizicima, IP kamere koriste napredne tehnike kao što su end-to-end enkripcija i autentifikacija, čineći ih sigurnijim od tradicionalnih analognih sistema.

Deljenje podataka u realnom vremenu: IP kamere omogućavaju trenutan pristup video snimcima gde god da se nalazite, što vam omogućava brzu reakciju na incidente. Ovo omogućava da video podaci budu dostupni ovlašćenim stranama u skoro realnom vremenu.

Tipovi CCTV kamera: Kako odabrati onu pravu?

Vrhunski kvalitet videa: Zahvaljujući digitalnom prenosu, IP kamere pružaju visokokvalitetne slike koje su idealne za identifikaciju detalja i lica, čak i u slabim svetlosnim uslovima. Mogućnost skladištenja u oblaku omogućava arhiviranje velikih količina podataka bez ograničenja kapaciteta koji imaju lokalni skladišni uređaji.

Jednostavnost instalacije: IP kamere nude jednostavniju instalaciju u poređenju sa analognim sistemima. Bežične IP kamere još više olakšavaju postupak jer eliminiraju potrebu za kablovima za napajanje i video signal, dozvoljavajući kamerama da se postave skoro bilo gde unutar dometa Wi-Fi mreže.

Ove prednosti čine IP kamere izuzetno funkcionalnim i fleksibilnim rešenjem za moderne zahteve nadzora, nudeći kombinaciju sigurnosti, kvaliteta i pristupačnosti.

Kako se IP i Wi-Fi kamere mogu zaštititi od potencijalnih sajber napada?

cyber zaštita IP i wireless camera
Photo: Reolink
  1. Enkripcija

Enkripcija je temelj sigurnog prenosa podataka između kamera i servera ili skladišta u oblaku. Napredne IP kamere koriste enkripciju kao što je WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2) za Wi-Fi kamere, i HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) za zaštitu video podataka koji se prenose preko interneta. Ovo osigurava da se video snimci ne mogu presresti ili kompromitovati tokom prenosa.

  1. Sigurnosni protokoli

Za dodatnu zaštitu, kamere treba da implementiraju sigurnosne protokole poput SSL/TLS (Secure Sockets Layer/Transport Layer Security), koji osiguravaju sigurnu sesiju između klijenta i servera. Ovi protokoli pomažu u zaštiti od „man-in-the-middle“ napada, gde napadači mogu pokušati da dekodiraju ili izmene podatke u tranzitu.

  1. Autentifikacija i autorizacija

Robusni sistemi autentifikacije za pristup kamerama i njihovim kontrolama su neophodni. Ovo uključuje višefaktorsku autentifikaciju, jake lozinke i redovnu reviziju pristupa korisnika. Treba da postoji mogućnost striktne kontrole – ko može pristupiti video snimcima, kada i pod kojim okolnostima.

  1. Redovno ažuriranje firmware-a

Proizvođači kamera redovno izdaju ažuriranja firmware-a za ispravku sigurnosnih propusta i poboljšanje funkcionalnosti. Važno je redovno ažurirati firmware kamere kako bi se zaštitili od novih vrsta sajber napada i iskoristili najnovije sigurnosne zakrpe.

  1. Fizička zaštita tehničkih uređaja

Osim sajber zaštite, važno je osigurati i fizičku zaštitu kamera. To uključuje zaštitu od vandalizma ili krađe, kao i postavljanje kamera na teško dostupnim mestima kako bi se smanjio rizik od manipulacije.

  1. Upotreba VLAN-ova

Virtualne lokalne mreže (VLAN-ovi) mogu se koristiti za segmentaciju mreže i izolaciju video saobraćaja od ostalih mrežnih operacija. Ovo pomaže u smanjenju širenja sajber napada unutar mreže i ograničavanju pristupa samo ovlašćenim uređajima.

  1. Redovne bezbednosne kontrole i pregledi

Sistematske bezbednosni pregledi i procene ranjivosti mogu pomoći u identifikaciji i rešavanju sigurnosnih slabosti pre nego što ih napadači iskoriste. Ovi pregledi bi trebali obuhvatiti i fizičke i sajber aspekte sigurnosnog sistema.

Šta izabrati?

Bez obzira da li birate žičani IP sistem zbog njegove stabilnosti i sigurnosti ili se odlučujete za Wi-Fi kamere zbog njihove prenosivosti i jednostavnosti instalacije, moderne IP tehnologije nude bolje rešenje u odnosu na tradicionalne analogne kamere. Sa naprednim funkcijama kao što su noćni vid, optički zum, i prepoznavanje lica, digitalne kamere omogućavaju ne samo monitoring, već i analizu ponašanja i efikasno upravljanje incidentima.

5/5 - (2 votes)
IZVORKOA
Prethodni članakKOLOR KODOVI: Šta zapravo znače boje na poternicama INTERPOL-a?
Sledeći članakPOLIGRAF I DETEKTIVSKE ISTRAGE ZA PROVERU BOLOVANJA ZAPOSLENIH?