POLIGRAF I DETEKTIVSKE ISTRAGE ZA PROVERU BOLOVANJA ZAPOSLENIH?

Detektivi kažu da se u ovim slučajevima ne služe prisluškivanjem i radnjama koje se kose sa zakonom. Ali, kako pišu mediji, pojedini poslodavci koriste poligraf koji se inače upotrebljava u istragama zbog krivičnih dela. Ipak, u Srbiji nije prihvaćen kao dokaz na sudu. Da li nas ovakve (ne)prihvatljive metode mogu koštati radnog mesta i karijere?

99
POLIGRAF I DETEKTIVSKE ISTRAGE ZA PROVERU BOLOVANJA ZAPOSLENIH?
Izvor: aotmp
- Sponzor članka -hikvision srbija

Zaposleni se sve češće susreću sa situacijom da poslodavci, sumnjajući u zloupotrebu bolovanja, angažuju detektivske agencije i koriste poligraf kao bi proverili da li su njihovi  radnici zaista bolesni.

Sindikat „Sloga“ ističe da su takve metode provere neprihvatljive i zalaže se za promene u regulativi o bolovanjima. Pravnica sindikata, Lidija Jovanović, iznosi da poslodavci zloupotrebljavaju nedovoljno jasne propise da bi opravdali upotrebu ovih metoda, saopšteno je iz sidnikata.

Ističe da je pravo na bolovanje jedno od osnovnih prava radnika, ali da se u praksi često krši Zakon o radu zbog sumnje u njegovo zloupotrebljavanje. Takođe naglašava da su ovakve prakse često u suprotnosti sa Zakonom o radu i pravima pacijenata, kao i sa zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Kako objašnjava Jovanović, postoje poslodavci koji formiraju interne komisije koje obilaze domove zaposlenih ili preko interneta proveravaju dijagnoze, što predstavlja ozbiljan napad na privatnost i poverljivost medicinskih podataka radnika. Takve komisije, koje često nemaju medicinske stručnjake i krše osnovna prava radnika, kao i pravo na privatnost.

„Komisije sastavljene od ljudi koji nisu medicinski stručnjaci, a koji proveravaju medicinsku dokumentaciju i lične podatke radnika, predstavljaju kršenje Zakona o pravima pacijenata i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti“, naglasila je Jovanović.

U RINGU SA POSLODAVCEM: TOP 10 POKAZATELJA DA STE ŽRTVA MOBINGA

Ona kritikuje i angažovanje detektiva za proveru bolovanja, što vidi kao još jedno ozbiljno kršenje zakona.Prema Jovanovićevoj, detektivi bi se trebali ograničiti samo na javno dostupne informacije i izbegavati zadiranje u privatni život radnika.

Šta rade detektivske agencije? Ljubavne afere ili praćenje bolovanja?

Iako Zakon o detektivskoj delatnosti omogućava obradu određenih informacija, mnogi poslodavci zloupotrebljavaju ove mogućnosti kako bi nadgledali zaposlene na neprimeren način.

Detektivske agencije su najviše angažovane u korporativnim istragama, uključujući provere potencijalnih zaposlenih, interne istrage i slučajeve korporativnih prevara.

Uprkos laičkim uverenjima da su detektivi najviše angažovani zbog ljubavnih afera, agencije najviše posla imaju zbog korporativnih prevara, krađa intelektualne svojine ili robe, istraživanja konkurencije, istraga sporova u firmama i drugih poslovnih problema.

Ratko Jović, direktor detektivske agencije Protecta, tvrdi da je angažman detektiva dozvoljen Zakonom o radu i da se specijalizacije agencija razlikuju od toga da li se agencija angažuje za privredni sektor i korporacije u istraživanju prevara, krađa intelektualne svojine, konkurencije i drugih poslovnih zloupotreba.

VIDEO NADZOR I ZAPOSLENI: Zašto me snimaš na radnom mestu?

 

Da li vas poligraf može koštati posla?

Suprotno predrasudama, detektivi kažu da se u ovim slučajevima ne služe prisluškivanjem i radnjama koje se kose sa zakonom.

Ali, kako pišu mediji, pojedini koriste poligraf, metod upitne pouzdanosti koji se često koristi u istragama zbog krivičnih dela. Ipak, u Srbiji nije prihvaćen kao dokaz na sudu.

…Ali u firmi, nekoga može koštati i posla. Ili ipak ne može?

„Ako se zaposleni nalazi na nekoj javnoj površini oni mogu da ga prate, slikaju i ostalo. U suprotnom, bilo kakvo zadiranje u privatnost, podatke o ličnosti, poput medicinske dokumentacije, predstavlja krivično delo bez obzira ko ga vrši, detektiv ili poslodavac“, rekao je Mario Reljanović iz udruženja Centar za dostojanstveni rad.

„Ti privatni detektivi mogu da budu korisni da bi poslodavac došao do nekih informacija koje ga navode da pokrene postupak pred lekarskom komisijom, ali ne može samo na osnovu nalaza detektiva da se zasniva otkaz, jer postoji šansa da će on posle pasti na sudu na nekom radnom sporu“, dodao je Reljanović ranije za list Danas

Takođe, Jovanović kritikuje i praksu angažovanja radnika na kratkoročne ugovore, ističući da takvi ugovori dodatno krše prava radnika i ne rešavaju problem zloupotrebe bolovanja. Apeluje na državu i nadležne institucije da precizno definisu zakone o bolovanju i njihovoj kontroli, kako bi se zaštitila prava radnika i izbegle zloupotrebe.

PAUKOVA MREŽA: Kako uočiti manipulaciju na radnom mestu?

Rate this post
IZVORVREME
Prethodni članakBezbednost preko žice odlazi u istoriju: Šta mogu IP i WiFi kamere?
Sledeći članakPočeli su Dani korporativne sigurnosti u Sloveniji