Počeli su Dani korporativne sigurnosti u Sloveniji

U Brdu kod Kranja otvorena je 15. međunarodna konferencija „Dani korporativne sigurnosti 2024“., u organizaciji Instituta za korporativne bezbednosne studije i Udruženja korporativne bezbednosti Slovenije.

48
- Sponzor članka -hikvision srbija

U Brdu kod Kranja otvorena je 15. međunarodna konferencija „Dani korporativne sigurnosti 2024“., u organizaciji Instituta za korporativne bezbednosne studije i Udruženja korporativne bezbednosti Slovenije.

Konferenciju je otvorio dr.sc. Denis Čaleta, predsednik Organizacijskog odbora, dok su se posetiocima obratili dr. sc. Emilija Stojmenova Duh, Ministarka za digitalnu transformaciju Republike Slovenije, dr.sc. Uroš Svete, direktor kancelarije za informacionu bezbednost Republike Slovenije i Alen Ostojić, predsedavajući SE Europe Corporate Security Association.

U svom uvodnom obraćanju ministarka Stojmenova Duh istakla je da tehnologije poput veštačke inteligencije, automatizacije i interneta donose mnoštvo novih prilika, ali takođe povećavaju broj pretnji i izazova vezanih za IT bezbednost, koji zahtevaju dodatnu zaštitu. „Najvažniji korak prema učinkovitoj korporativnoj sigurnosti je razumijevanje da to nije samo odgovornost korporativne sigurnosti. To je temelj na kojem svaki zaposlenik mora graditi, bez obzira na poziciju ili funkciju, jer svijest o ostvarivanju sigurnosti mora postati dio naše korporativne kulture“, zaključila je.

Direktor Svete istakao je kako sveobuhvatan pristup bezbednosti nije samo teorija, već i praksa s kojom ćemo nastaviti i u budućnosti. Ako smo godinama mislili da živimo u sigurnom balonu i zanemarivali područje sajber bezbednosti, sada se vraćamo u vreme kada smo imali sveobuhvatan pristup bezbednosti i zaštiti. Statistika, kao pokazatelj, ukazuje nam na sve veću potrebu za upravljanjem IT  sigurnošću, odnosno cyber prostorom.

„Korporativna sigurnost u posljednjih 30 godina prešla je dug put od vremena zaštitara i CCTV kamera. Ušli smo u novu eru korporativne sigurnosti u kojoj su nam na raspolaganju inovativni alati od napredne robotike, proširene stvarnosti do umjetne inteligencije. Kao menadžeri korporativne sigurnosti moramo ostati ustrajani u prihvaćanju inovacija, otvorenosti i pristupa usmjerenog na ljudsku sigurnost. Budućnost korporativne sigurnosti ovisi o našoj spremnosti da se cjeloživotno obrazujemo, prilagođavamo i surađujemo“, istaknuo je Alen Ostojić, predsedavajući SE Europe Corporate Security Association, ujedno predsednik Hrvatskog udruženja menadžera bezbednosti.

Posebnu pažnju učesnika prvog dana konferencije, privukao je panel „Sigurnosno operativni centar (SOC) energetskog sektora postaje realnost – izazovi i mogućnosti“, na kojem su učestvovali Aleksander Mervar, direktor ELES d.o.o., Boris Kupec, predsednik Uprave Elektro Celje d.d., Uroš Koselj, direktor udruženja Savske elektrane Ljubljana d.o.o., Vesna Prodnik, članica Uprave Telekom Slovenija, Pavel Škerlj, izvršni direktor Sektora informacionih tehnologija HSE d.o.o., Jože Knavs, direktor Informatika d.o.o. i Dejan Božić, direktor Sektora energetike SDH d.d.

Rate this post
IZVORsvijetsigurnosti
Prethodni članakPOLIGRAF I DETEKTIVSKE ISTRAGE ZA PROVERU BOLOVANJA ZAPOSLENIH?
Sledeći članakDa li će autori moći da kontrolišu obradu svojih tekstova od strane Chat GPT-a?