Da li će autori moći da kontrolišu obradu svojih tekstova od strane Chat GPT-a?

Svedoci smo konstantnog razvoja veštačke inteligencije i njene upotrebe u svakodnevnom životu. I iako je bez sumnje taj razvoj sa sobom doneo dosta prednosti, među kojima je i Chat GPT, korisnici veštačke inteligencije počinju da uviđaju i neke nedostatke ovog napretka.

49
- Sponzor članka -hikvision srbija

Svedoci smo konstantnog razvoja veštačke inteligencije i njene upotrebe u svakodnevnom životu. I iako je bez sumnje taj razvoj sa sobom doneo dosta prednosti, među kojima je i Chat GPT, korisnici veštačke inteligencije počinju da uviđaju i neke nedostatke ovog napretka.

Koje su to tačno sve prednosti i mane obrađivaćemo posebno u jednom od narednih tekstova, a ono što je sad bio predmet debata na internetu je novi alat koji je najavila kompanija OpenAI.

Naime, OpenAi kompanija je bila na udaru tužbi koje su podnete od strane pisaca, izdavača i umetnika koji ističu da su se njihovi radovi koristili neovlašćeno od strane Chat GPT-a u svrhe obuke za što bolji algoritam.

Nakon toga, kompanija OpenAI je istakla kako je u planu da do 2025. godine korisncima na raspologanju bude novi alat, koji će kreatorima sadržaja na internetu omogućiti da izaberu da li i na koji način žele da njihovi radovi budu uključeni u proces istraživanja od strane veštačke inteligencije. Iako još uvek nije precizno definisano kako će ovo tačno funkcionisati, ovo je jedan od načina kako kompanija želi da omogući korisnicima da imaju neku vrstu kontrole nad svojim sadržajem.

Alat o kom je reč nosi naziv Media Manager i autori će za početak moći pomoću njega da identifikuju svoja dela, a potom da odluče da li žele ili ne da njihovi radovi budu uključeni u AI istraživanje.

Međutim, ovo je izazvalo debatu obzirom da većina nije sigurna na koji način će ovo tačno funkcionisati. Ed Newton Rex, ekspert u domenu veštačke inteligencije, ističe da je ovakava inicijativa dobrodošla, ali da će implementacija biti sporna. Glavno pitanje za njega je da li će ovo biti alat uz prisustvo kog će OpenAI i dalje nastaviti sa prikupljanjem podataka bez dozvole, osim ukoliko vlasnik sadržaja ne zatraži njegovo isključenje ili će ovo zapravo predstavljati značajniju promenu u načinu na koji Chat GPT i drugi sistemi funkcionišu.

Takođe, još jedno pitanje koje je on istakao da je važno, a to je da li će Media manager moći da koriste i druge kompanije i na taj način omoguće autorima da istaknu svoje preference u vezi svojih sadržaja većem broju programera veštačke inteligencije u isto vreme. Ukoliko to ne bude slučaj, prema njegovim rečima, samo bi se dodatno zakomplikovala već dovoljno složena situacija kada je reč o autorskim sadržajima.

OpenAI je kompanija na čijem sajtu možete pronaći kako je njihova glavna misija da obezbede da veštačka inteligencija koristi čitavom čovečanstvu.

Ali prisetimo se prošle godine i situacije gde je došlo do gašenja chat gpt-a na određeno vreme zbog takozvane tehničke greške koja je imala za posledicu pristup osetljivim i ličnim podacima drugih korisnika.

Veštačka inteligencija: Open AI ChatGPT pretrpeo prvu povredu ličnih podataka!

Curenje osetljivih podataka nije nešto što bi tako olako trebalo da se shvati pogotovo ako pričamo o jednoj vrsti tehnološkog napretka. Uz to, imajući u vidu da sve do sad nije bilo neke posebne brige o autorskom sadržaju, postavlja se pitanje, pored toga koliko je korišćenje ovih sistema bezbedno i da li je njihova misija opravdana. Stiče se utisak da je Media manager jedna vrsta odgovora na sve veći broj kritika pristupu koji AI koristi i jedna vrsta odbrane od tužbi. U praksi ćemo videti da li će ovaj alat zapravo imati nekog efekta.

Razvoj veštačke inteligencije  ne  možemo i ne treba da zaustavljamo, ali ipak neka vrsta kontrole i granice mora da postoji. Ili da se makar, u krajnjem slučaju, njihova takozvana misija sprovede u delo u pravom smislu.

5/5 - (3 votes)
Prethodni članakPočeli su Dani korporativne sigurnosti u Sloveniji
Sledeći članakKoliko ste upoznati sa pojmom ransomware?