PRIPREMITE SE ZA PUTOVANJE: 10 saveta za ličnu bezbednost kada putujete u inostranstvo

Bez obzira na to da li prvi put idete u inostranstvo ili ste česti putnik, veoma je bitno da budete svesni bezbednosnih rizika dok ste u stranoj zemlji

635
pripremite-se-za-putovanje-10-saveta-za-licnu-bezbednost-kada-putujete-u-inostranstvo
- Sponzor članka -hikvision srbija

Situaciju dodatno komplikuje povećana nesigurnost i strah od terorizma u čitavom svetu, zbog čega je veoma važno da budete odgovorni prema sebi i svojoj porodici kada je pitanju bezbednost.

Bez sumnje, ako putuje u inostranstvo postoji mogućnost da ćete biti izloženi raznim bezbednosnim rizicima, posebno ako se ne informišete dovoljno pre putovanja.

Zbog toga vas upoznajemo sa osnovnim bezbednosnim savetima koji će vam pomoći da osigurate sebe, ali i svoje lične stvari tokom putovanja u inostranstvo:

  1. Dobro čuvajte svoje putne isprave

Jedan od prvih i osnovnih saveta je da dobro pazite na svoja putna dokumenta. Činjenica je da zlomanerni ljudi samo čekaju trenutak nepažnje i mogu ukrasti vaš pasoš ako im se pruži dobra prilika za to.

  1. Ne razgovarajte o privatnom životu sa strancem kojeg ste sreli u avionu

Sasvim je normalno da razgovarate sa osobom koja sedi pored vas u avionu, posebno ako je reč o dugom putovanju. Međutim razmišljajte o tome da pored vas može da sedi neko veoma zlonameran i ne otkrivajte detalje svog privatnog života. Oganičite razgovor na aktuelne teme, sport ili turističku destinaciju.

  1. Pridržavajte se saveta koje ste dobili od avio kompanije

Verovatno je da ćete od strane letačkog osoblja ili avio kompanije dobiti neke bezbednosne smernice i poželjno je da se njih pridržavate u stranoj zemlji.

  1. Budite sigurni da je vaš prtljag zaključan i osiguran

Veoma je važno da vaš prtljag bude adekvatno osiguran i poželjno je da imate bezbednosnu šifru za otvaranje kofera. Na taj način sprečićete krađu stvari ili mogućnost podmetanja nedozvoljenih supstanci.

  1. Ne otkrivajre strancu svoj plan putovanja

Nije preterano reći da biste otkrivanjem svojih planova putovanja mogli čak i da ugrozite svoj život. Razmišljajte racionalno i budite odgovorni, tako ćete se zaštititi od neprijatnosti.

  1. Koristite kartice za plaćanje umesto gotovine

Smanjite koliko god možete količinu gotovine koju nosite sa sobom i umesto toga za plaćanje koristite krednitne kartice.

  1. Bitno je da odsedate u sigurnom hotelu

Ukoliko prvi put posećujete neki grad, važno je da budete smešteni u bezbednom hotelu kako biste proveli kvalitetan, ali pre svega spokojan odmor.

  1. Obezbedite da vas neko čeka na aerodromu

Dogovorite da vas neko sačeka na aerodromu i odveze u hotel, posebno ako ste u gradu prvi put.

  1. Dobro čuvajte svoj mobilni telefon i fotoaparat

Veoma je važno da pazite na svoj mobilni telefon, kameru, fotoapart i računar, zbog toga što krađa ovih uređaja neće samo doneti neprijatnosti već može ugroziti vašu bezbednost širenjem informacija.

  1. Ne šetajte se sami gradom koji ne poznajtete

Preporučuje se da u nepoznatoj zemlji uvek budete sa nekim ili najbolje u grupi ljudi, kako bi ste bili sigurniji.

5/5 - (4 votes)
IZVORexpertsecuritytips.com
Prethodni članakOtkrijte tajno oružje najuspešnijih pregovarača u kriznim situacijama
Sledeći članakUNIFORMA SLUŽBENIKA OBEZBEĐENJA: Mnogo više od vizuelnog identiteta i estetike