BUDITE ODGOVORNI PREMA SEBI: Naučite mere lične bezbednosti u automobilu

Istaživanje koje je sprovelo udruženje „Amecrican drivers” pokazalo je da se 47% ispitanika parkira na zavučenim i neosvetljenim mestima, dok 40% njih ne sakriva svoje vredne stvari sa sedišta dok su van automobila. Četvrtina ispitanika redovno u kolima ostavlja novčanik ili torbicu, a čak trećina finansijske izveštaje iz banke - čija krađa može dovesti do raznih zloupotreba

237
budite-odgovorni-prema-sebi-naucite-mere-licne-bezbednosti-u-automobilu
- Sponzor članka -hikvision srbija

Podrazumeva se da želite da izbegnete neprijatnosti kao što su krađa automobila ili krađa stvari iz njega, ali koje mere samozaštite vi preduzimate?

Mere lične bezbednosti u automobilu:

  1. Parkirajte automobil u blizini zgrade u koju ulazite i izaberite dobro osvetljenu oblast, posebno kada je noć a vi ste sami.
  1. Budite oprezni prilikom ulaska ili izlaska iz automobila, naročito na parkiralištima i u podzemnim garažama.
  1. Kada napuštate auto, obavezno zaključajte vrata i zatvorite prozore. Ovo se čini previše jednostavnom metodom, ali ovakvi propusti su veoma česti.
  1. Ne ostavljajte stvari poput mobilnog telefona, novčanika ili torbe na sedištu bez nadzora. Ovakvi postupci su direktan poziv za potencijalne provalnike. Dragocene predmete uvek držite zaključane u prtljažniku.
  1. Nemojte obeležavati svežanj ključeva ličnim imenom, adresom ili važnim brojevima. Na taj način, izgubljeni ključevi mogu lopova dovesti direktno u vaš automobil.
  1. Parkiranje u velikim gradovima može biti problematično. Razmišljajte o potencijalnim mestima za parking kada negde krenete i izbegnite kazne za nepropisno parkiranje ili uklanjanje automobila.
  1. Nikada, ni u najvećoj žurbi, ne ostavljajte ključ u automobilu bez nadzora.
  1. Uvek čuvajte rezervne ključeve u novčaniku ili torbici, a nikada u automobilu.
  1. Proverite zadnje sedište automobila kada uđete i pre nego što se negde uputite.
  1. Ako se zaustavite da biste nekome pomogli, nemojte izlaziti iz kola. Pitajte u čemu je problem i telefonom pozovite pomoć ili policiju.

Bezbednosna kultura postaje deo nas upravo onda kada ona postane nesvesna, instiktivna i kada bez napora prema sebi i ličnim stvarima postupamo odgovorno. Pridržavajući se ovih mera predostrožnosti, smanjićete rizike i obeshrabriti potencijalne počinioce krivičnih dela.

5/5 - (1 vote)
IZVORpublicsafety.princeton.edu
Prethodni članakPraktični saveti za zaštitu doma u toku leta
Sledeći članakBezbednosni saveti koje morate znati pre sledećeg leta avionom