Singapur, Amsterdam, Cirih: Koji se još gradovi nalaze na listi najbezbednijih na svetu?

Glavni grad Japana Tokio, japanski grad Osako i ostrvska grad-država Singapur se nalaze na samom vrhu liste gradova u koje se možete uputiti potpuno mirni i sigurni da odlazite u jedan od najbezbednijih gradova na svetu, a tako pokazuje istraživanje koje je sprovela organizacija „Economist Intelligence Unit”. Kao glavni indikatori uzeti su u obzir digitalna i zdravstvena bezbenost, bezbednost infrastrukture, kao i lična bezbednost gradjana

1023
Najbezbedniji gradovi na svetu: Tokio
- Sponzor članka -hikvision srbija

Tokio

Kao jedan od najbrojnih gradova na svetu sa oko 13 miliona stanovnika, Tokio je i na vrhu liste najsigurnijih gradova. Ubedljivo prvo mesto zauzima kada je reč o digitalnoj sigurnosti, dok je i u ostalim indikatorima pri vrhu bez obzira na ogromnu populaciju i česte zemljotrese. Tokio je u samom vrhu i kada je reč o prosečnom prihodu građana, što ne čudi s obzirom na to da je on centralno mesto japanske politike, ekonmije i obrazovanja ali je i grad sa najvišim životnim troškovima.

Najbezbedniji gradovi na svetu: Singapur

Singapur

Sa veoma malim brojem provala i krađa, Singapr zauzima snažno 1. mesto kada je reč o ličnoj bezbednosti stanovnika. Najstrožije su zabranjene sve vrste dobacivanja i vređanja, tuče, nije dozvoljeno nošenje oružja, a bilo kakav pomen reči bomba nosi sa sobom višesatno ispitivanje od strane policije. Ne čudi onda što je stopa ubistava u Singapuru na veoma niskom nivou. Predsednik Tony Tan kao jedan od glavnih ciljeva razvoja postavio je povećanje digitalne sigurnosti i pretvaranje Singapura u pametan grad.

Najbezbedniji gradovi na svetu: Osaka

Osaka

Ovaj japanski grad sa 2,6 miliona stanovnika ima visok stepen lične i zdravstvene bezbednosti ljudi. Iako je sajber bezbednost na nižem nivou nego u glavnom gradu Tokiu, japanska vlada mnogo ulaže u digitalnu sigurnost i privatnost svojih građana. Osaka je istorijski i trgovački centar Japana i još uvek je jedan od najvećih industrijskih centara i luka.

Najbezbedniji gradovi na svetu: Stokhlom

Stokholm

Švedska prestonica je jedini neazijski grad koji se nalazi u prvih 5 na svetu prema ličnoj bezbednosti stanovnika. Grad je posebno vezan za savremenu industruju iz oblasti elektronike, računarstva i informacionih tehnologija i prema digitalnoj bezbednosti nalazi se na 7. mestu na svetu. Cela Švedska ima univerzalnu zdravstevnu zaštitu, a nekadašnja teška industrija izmeštena je iz grada što omogućuje stvaranje visokih ekoloških standarda i pravi put prema pretvaranju Stokholma u pametan grad.

Najbezbedniji gradovi na svetu: Amsterdam

Amsterdam

Iako prepoznatljiv po legalnoj marihuani, najveći grad Holandije ima neverovatno sigurnu infrastrukturu što ga svrstava među najbezbednije na svetu. Takođe poznat po biciklističkoj kulturi koja je smanjila broj saobraćajnih nezgoda i zagađivanje vazduha od automobila, Amsterdam sve više postaje pametan grad i drugi po redu najbolji grad za život. Jedan od bitnih razloga, svakako je visok stepen lične bezbednosti stanovnika.

Najbezbedniji gradovi na svetu: Sidnej

Sidnej

Ovaj australijski grad sa oko 4,5 miliona ljudi odlikuje se kako bezbednošću infrastrukture, tako i ličnom sigurnošću građana. Ipak, 14. i 17. mesto na listi kada je reč o digitalnoj i zdravstvenoj bezbednosti pokazuje da se Sidnej još mora razvijati. Najviše zbog toga što Australija ima neke od najvećih sajber kriminalnih grupa na svetu, a Australijanci su glavne mete za pronevere na Internetu i krađu idenditeta.

Najbezbedniji gradovi na svetu: Cirih

Cirih

Najveći švajcarski grad prepoznatljiv je po visokoj zdravstvenoj bezbednosti, sigurnoj infrastrukturi i odlično uređenom saobraćaju. Prosperitet države omogućava stalno ugalanje u urbanu sigurnost, a prema visini prihoda po stanovniku Cirih se nalazi odmah iza Singapura. Prema podacima iz 2007. godine, ovo je grad sa najboljim i najvišim standardom života na svetu.

Najbezbedniji gradovi na svetu: Toronto

Toronto

Najveći kanadski grad svojim stanovnicima pruža bezbednost, kvalitetno poslovno okruženje, visok stepen demokratije, bezbednu hranu – ukratko kvalitetan život. Bezbedna infrastruktura i sigurni građani takođe su ga doveli na ovu listu. Kosmopolitsko i višenacionalno stanovništvo naseljuje ovaj grad sa niskom stopom kriminala, čistom okolinom i visokim životnim standardom. Ovo je ujedno i najskuplji grad u Kanadi.

Najbezbedniji gradovi na svetu: Melburn

Melburn

Ovaj grad od 4 miliona stanovnika ima 2. po redu najbezbedniju infrastrukturu na svetu i nalazi se na 8. mestu kada je reč o ličnoj bezbednosti građana. Melburn je veliki industrijski i trgovački centar, a trećina svih najvećih kompanija u Australiji smešteno je u Melburnu. Jedan je od najživljih ali i najskupljih gradova na svetu.

Najbezbedniji gradovi na svetu: New York

New York

Ovo je jedini grad u Sjedinjenim Američkim Državama koji je dospeo na listu 10 najbezbednijih u svetu. Ovaj podatak ne čudi, zbog toga što je grad morao da pređe dug put od 1990. godine kada se u njemu u proseku dešavalo 6 ubistava dnevno. Danas, on ima visok stepen zdravstvene kao i digitalne sigurnosti. Ipak, grad se stalno suočava sa visokim nivoom pretnje od terorizma što prilično komplikuje bezbednosnu situaciju u njemu.

4.4/5 - (5 votes)
IZVORbusinessinsider.com
Prethodni članakDECA NAM BEŽE IZ VRTIĆA: Kontrola pristupa kao jednostavno i efikasno rešenje
Sledeći članakIGOR MIKIĆ: Privatno obezbeđenje ne sme biti „siva zona”