Ova tehnologija pruža firmama mnogo više od bezbednosti!

Pored standardnih mogućnosti i prvobitne namene da povećaju bezbednost objekta, moderni sistemi za kontrolu pristupa imaju razvnovrsne alate i prednosti koje kompanije često ne uzimaju u obzir. Predstavljamo vam očigledne načine na koje će kontrola pristupa pomoći firmama u povećanju efikasnosti i smanjenju troškova

172
Ova tehnologija pruža firmama mnogo više od bezbednosti!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Sistemi za kontrolu pristupa služe za dodeljivanje prava ko, kada, i gde može da pristupi određenom objektu i za evidentiranje uspešnih i neuspešnih pristupa. Savremena tehnologija je omogućila proizvođačima da konstantno pomeraju granice, uz sve veći broj inovativnih karakteristika.

Sistemi kontrole pristupa su kompatibilni sa postojećim tehnologijama, praktični, efikasni i estetski se uklapaju u izgled zgrade. Međutim, ovo su neke od dodatnih prednosti koje će firme imati od kontrole pristupa, bez obzira na veličinu i broj zaposlenih:

  • Teško je napraviti duplikate kartica. Tradicionalni ključevi su mnogo lakši za kopiranje, u poređenju sa elektronskim verzijama koji se koriste u sistemima za kontrolu pristupa, čime se smanjuje jedna od najvećih bezbednosnih pretnji.
  • Brave se ne moraju menjati u slučaju da se izgubi kartica. Izgubljena kartica ili ključ se jednostavno mogu ukloniti iz sistema, nakon čega više neće biti pretnja po bezbednost, a prostor će i dalje biti siguran od bilo kakvog nezakonitog pristupa. Na ovaj način štedi se vreme i novac, a objekat ostaje maksimalno osiguran.
  • Praćenje aktivnosti zaposlenih i veća produktivnost. Uz pomoć tradicionalnih ključeva je nemoguće pratiti ko ulazi u zaštićeni objekat i ko ga kada napušta ukoliko nema video nadzora. Ove je zaposlenima ostavljalo mnogo prostora za skraćivanje radnog vremena i neproduktivnost. Sa sistemom za kontrolu pristupa, kretanje svakog zaposlenog se jednostavno može pratiti u sistemu.
  • Mogućnost praćenja incidenata i krađa. Korporativni kriminal nije retkost iako se o njemu ne govori često. Sistem kontrole pristupa omogućava uvid u sve incidente u firmi, uz pomoć konkretnih informacija o tome ko se i gde nalazio u određenom momentu. Kontrola pristupa u kombinaciji sa video nadzorom pruža najviši stepen bezbednosti.
  • U periodu van radnog vremena sistem automatski onemogućava prolaz. Prednost sistema kontrole pristupa je što funkcioniše tako što se određenim osobama u definisanim vremenskim periodima dozvoljava otvaranje vrata kancelarija, magacina, upotreba lifta, tajnih prostorija i slično. Sa druge strane, niko od zaposlenih nema pristup ni glavnom ulazu zgrade van radnog vremena, što smanjuje mogućnosti zloupotrebe.

Postoje različiti načini identifikacije osoba. Iako je kod nas, još uvek najčešće u upotrebi kartica sa kodom koju zaposleni nose oko vrata, sistem kontrole pristupa pruža mnogo mogućnosti. Privezak sa kodom, daljinska komanda, komanda mobilnim telefon, otisak prsta, PIN kod ili prepoznavanje lica i glasa samo su neke od mogućnosti koje su na raspolaganju.

5/5 - (5 votes)
Prethodni članakSrpske kompanije na sajmu bezbednosti, sigurnosti i zaštite zdravlja na radu u Dizeldorfu
Sledeći članakSajber prostor kao bojište: Haker kao ratnik 21. veka