7 impresivnih tehnologija koje menjaju bezbednost doma

Savremena tehnologija je značajno promenila kako način funkcionisanja, tako i dimeziju bezbednosti i zaštite naših domova. Ono što je ranije bilo moguće samo u naučno-fantastičnim filmovima, iz dana u dan sve više postaje naša stvarnost. Digitalna revolucija se dešava pred našim očima!

424
7 impresivnih tehnologija koje menjaju bezbednost doma
- Sponzor članka -hikvision srbija

Bezbednost doma i porodice je uz pomoć novih tehnologija dobila potpuno novu i višu dimenziju. Iako se često kaže da „bezbednost nema cenu” , razmislite još jednom pre nego što sledeći put ovo izgovorite.

Na ovih 7 načina nove tehnologije menjaju bezbednost doma:

  • Daljinsko nadgledanje doma. Sada možete tačno znati šta se dešava u vašem domu, bez obzira na to da li se nalazite na poslu, u školi, u gostima ili na odmoru. Zamislite samo situaciju da sa plaže, dok pijete omiljeni koktel, imate pristup video snimcima u realnom vremenu o tome šta se dešava u vašem domu ili šta radi vaš kućni ljubimac. Zvuči zanimljivo! Napredni sigurnosni sistemi danas pružaju mogućnost da alarmnim ili protivpožarnim sistemima upravljate preko svog pametnog telefona, gde god da se nalazite.
  • Sigurnosne pametne brave. Sigurnosne pametne brave su verovatno jedna od najboljih novih funkcija kada je reč o bezbednosti doma. Pametni sistem za otključavanje i zaključavanje vrata vam omogućava kontrolisanje brava uz pomoć pametnih telefona koristeći Wi-Fi ili Bluetooth, na veoma jednostavan i brz način. Najsavremenije digitalne sisteme pametnih brava je čak moguće povezati sa vašim kućnim sistemom automatizacije. Sjajna mogućnost je i to što u svakom trenutku, u realnom vremenu, možete proveriti da li ste u žurbi zaboravili da zaključane vrata svog doma.
  • Senzori pokreta. Savremeni sigurnosni senzori se mogu ugraditi na vratima, prozorima ili na drugim kritičnim zonama i dizajnirani su tako da reaguju onda kada objekat menja položaj, i na taj nači pouzdano štite vaš dom od neželjenih gostiju. Komplet kućnih senzora se može instalirati tako da otkriva i kretanje u hodnicima i sobama, a njima se lako upravlja preko telefona ili tableta. Upozorenje da se nešto čudno dešava u vašem domu dok ste vi odsutni, možete dobiti putem sms poruke ili elektronske pošte. Kada ovome dodamo vizuelna i zvučna upozorenja u slučaju kada dođe do pokreta, možemo samo konstatovati da su senzori pokreta fantastični i neopdodni!
  • Pametni garažni sistem. Kontrola garažnih vrata i uopšte potpuna bezbednost garaže, dostupnija je nego ikad uz pomoć ovog sistema. Nakon što pametni garažni sistem povežete na kućni ruter, garažna vrata ćete kontrolisati sasvim jednostavno kroz besplatnu aplikaciju na svom mobilnom telefonu. Zar nije sjajno to što garažni ključ više ne morate sakrivati ispod kamena niti tražiti druga skrivena mesta, već ćete uz nekoliko dodira ekrana vrata moći da otvorite prijatelju ili članu porodice, čak i u situaciji kada ste stotinama kilometara udaljeni od kuće? Gotovo nemoguć pristup uljezima je samo još jedan razlog, zbog koga bi trebalo da razmislite o ugradnji ove tehnologije.
  • Skeneri otisaka prstiju za veću bezbednost. Doskoro futuristička fantazija za ljubitelje filmova o naučnoj fantastici, skeniranje otisaka prstiju, postala je dostupna gotovo svima koji poseduju mobilni telefon ili tablet uređaj. Iako je ovo tehnologija koja još uvek nalazi svoj put do korisnika, skeneri otisaka prstiju vrlo brzo dobijaju zamah. Osim neupitne bezbednosti, pokretačka snaga biometrijskih provera je praktičnost i brzina. Možete zanemariti komplikovane sigurnosne šifre koje se lako zaboravljaju. Već spomenute pametne brave sve češće koriste upravo otisak prstiju za proveru autentičnosti.
  • Pametne sigurnosne kamere. Kućne sigurnosne kamere su pristupačnije, lakše za instaliranje i pametnije nego ikad! Zbog čega su kamere pametne? Zbog toga što tačno mogu da prepoznaju da li je osoba u obezbeđenom prostoru poštar, neko od članova porodice i familije, ili nepoznati provalnik, čime se izbegava  „lažna uzbuna”. Kada neko od članova porodice uđe u kuću, pametna kamera ga „prepoznaje” i šalje tu informaciju na pametni telefon vlasnika, koji poruku može proveriti kad god mu odgovara. Ali, ukoliko provalnik uđe u kuću, kamera šalje poruku, koja će pokrenuti alarm na telefonu vlasnika. Bezbednost doma zaista dobija novu dimenziju.
  • Kompletna kućna automatizacija. Kada svaki deo kuće može biti pametan i automatizovan, zbog čega to ne bi bio i ceo vaš dom? Upravljanje vašim domom i svim aspektima života u njemu od osvetljenja, preko klimatizacije do bezbednosti je postalo olakšano, razumljivo i zgodno. Kućna automatizacija je sada dostupna i kao aplikacija na vašem pametnom telefonu ili tabletu. Sigurnosni sistemi, koji su dugo bili najizraženiji oblik kućne automatizacije, su dobili nadogradnju i svakim danoom nas iznenađuju novim i inovativnim mogućnostima. Budućnost sistema kućne automatizacije nikada nije delovala toliko sjajno i dostupno kao sada.
5/5 - (10 votes)
IZVORhuffingtonpost.com
Prethodni članakDobre mere fizičko-tehničkog obezbeđenja štite poslovanje
Sledeći članakDejan Šobić, kompanija Assa Abloy: Naša tajna je u pouzdanosti i inovativnosti