Dobre mere fizičko-tehničkog obezbeđenja štite poslovanje

Imperativ savremenog poslovnog okruženja postao je da se sajber bezbednosti zasluženo poklanja dosta pažnje, i mnoge kompanije troše velike količine vremena i novca kako bi zaštitile svoje IT sisteme i podatke. Međutim, fizička bezbednost se ne sme zanemariti i staviti u drugi plan, posebno kada je reč o malim i srednjim preduzećima.

999
Dobre mere fizičko-tehničkog obezbeđenja štite poslovanje
- Sponzor članka -hikvision srbija

Pogrešno je mišljenje da je pitanje fizičko-tehničkog obezbeđenja značajno isključivo za velike kompanije. Malim i srednjim preduzećima je takođe potreban jasan i precizan plan za zaštitu imovine, i za sprečavanje njene zloupotrebe, kako od strane zaposlenih, tako i od strane „trećih lica“.

Pored zaštite fizičkih sredstava i vrednih elektronskih uređaja, plan treba da bude fokusiran i na zaštitu i bezbednost svih zaposlenih u firmi.

Kako bi povećala stepen svoje fizičke bezbednosti, ali i stvorila povoljnije radno okruženje, svaka firma bi trebalo da preduzme niz preventivnih mera:

    • Instraliranje sigurnosnih brava. Na svim spoljnim vratima poželjno je instaliranje modernih  brava koje imaju viši stepen sigurnosti, koristeći veći broj zaštitnih poluga. Ne treba izostaviti upotrebu dobrih brava i na prozorima.
    • Promena brava je značajna mera predostrožnosti. Zamena brava u zgradi u kojoj je neko već živeo ili radio, jer se nikada ne može sa sigurnošću  znati ko je koristio i ko sve poseduje već postojeće ključeve, je veoma bitan segment bezbednosti firme.
    • Briga o tome ko sve poseduje ključeve. Ukoliko firma još uvek nema savremene sisteme kontrole pristupa, vođenje  evidencije o tome ko i za koje prostorije poseduje ključeve veoma je bitna mera predostrožnosti.
    • Obavezno korišćenje sigurnosnih kamera. Sigurnosne kamere su i dalje neprevaziđen deo sistema tehničke zaštite i nezamenljive su u nadgledanju prostorija i obeshrabrivanju potencijalnih provalnika.
    • Upotreba što jačeg osvetljenja. Postoje brojne  spoljašnje sigurnosne sijalice koje se napajaju sunčevom energijom, i koje mogu osvetliti najtamnije uglove prostorija. Takođe, potrebno je da one budu postavljene dovoljno visoko, kako ne bi mogle da se oštete.
    • Podsticanje zaposlenih da učestvuju u poboljšanju bezbednosne kulture. Potrebno je ohrabriti zaposlene da sarađuju, i skrenuti im pažnju da prijave sve osobe ili predmete koji se nalaze u blizini prostorija kompanije, a koji su sumnjivog izgleda i ponašanja.
    • Ugradnja sigurnosnih ogledala. Specijalna ogledala omogućavaju mnogo širi pogled u odnosu na golo oko. Oblik sigurnosnih ogledala je dizajniran tako da maksimalizuje vidno polje i omogućava dobru prepoznatljivost predmeta  i osoba, i na taj način povećava bezbednost.
    • Ograničavanje pristupa klijentima na jedan ulaz koji se stalno prati, uz obaveznu evidenciju svakog klijenta.
    • Obavezno zaključavanje ulaza u zgradu. Iako zvuči banalno, ovo je veoma bitna sigurnosna navika, zbog toga što se na taj način se smanjuje mogućnost „neželjenih” poseta.
    • Pripremanje i obučavanje zaposlenih za reagovanje u slučaju vanredne situacije. Provale, krađe, požari i slični rizici nisu nešto što se uvek događa nekom drugom. Veoma je bitno biti spreman na rizike i imati adekvatan odgovor na njih.

Pored preventivnih mera koje smo naveli, svaka kompanija treba da poseduje adekvatan sigurnosni sistem kako bi zaposleni i imovina bili zaštićeni. Moderni poslovni sistemi su danas praćeni veoma širokim spektrom potencijalnih opasnosti i pretnji, koje se veoma često negativno odražavaju na poslovanje i uspešnost kompanije. Mislite o tome na vreme.

5/5 - (8 votes)
IZVORultrasecuritycentre.co.uk
Prethodni članakSavremena tehnologija u službi bezbednosti: Zašto pasoš u BiH nije moguće falsifikovati?
Sledeći članak7 impresivnih tehnologija koje menjaju bezbednost doma