Hrvatska korak ispred požara!

Saborski odbor za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbednost jednoglasno je prihvatio analizu požarne sezone u 2017. godini te Izveštaje o stanju sistema zaštite i spašavanja i pripremama za protivpožarnu i turističku sezonu u 2018. godini u Hrvatskoj.

223
Hrvatska korak ispred požara!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Dragan Lozančić, iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje izjavio je da je prošlogodišnja požarna sezona bila izuzetno teška, te da je registrovano 4.154 požara, više od 86.500 hektara zemljišta zahvaćenog požarom, što je četiri puta više nego godinu dana ranije, pri čemu je najveća šteta učinjena na električnoj mreži, kao i šumskim i poljoprivrednim zemljištima. Najviše štete zabeleženo je u Zadarskoj, Splitskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

„Uprkos teškoj požarnoj sezoni, Hrvatska je, uz Španiju, jedina mediteranska zemlja koja nije tražila međunarodnu pomoć“, rekao je Lozančić.

On je ovom prilikom najavio da Državna uprava za zaštitu i spašavanje ovogodišnju turističku, ali i požarnu sezonu dočekuje opremljenija i sa više finansijskih sredstava, pri čemu će središnji vatrogasni centar u Divuljama raspolagati sa dva miliona kuna više, a biće uključen i po jedan helikopter HV-a, kao i MUP-a.

„U sprečavanju požara među najvažnijim koracima je preventiva, podizanje svesti naših građana i turista, ali i aktiviranje štabova u lokalnim zajednicama“ dodao je Lozančić.

Glavni vatrogasni zapovednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković najavio je formiranje timova za spašavanje u Divuljama koji će dežurati 24 časa dnevno, zajedno sa pripadnicima HGSS-a te najavio pojačanje baze u Zadru sa osam, a u Splitu i Dubrovniku sa 12 ljudi.

Lozančić je rekao i kako je nužno osposobiti jedinice lokalne samouprave za reagovanje u kriznim situacijama. Među velikim izazovima DUZS-a naveo je i informisanje javnosti i komunikaciju sa medijima, što dosada nije bilo na zadovoljavajućem nivou, i dodao da su centre u Divuljama i Zagrebu osposobili da pokrenu portale.

„Pokušaćemo da uvek budemo korak ispred situacije, ispred požara i da na vreme obavestimo građane“, rekao je Lozančić. On je ovom prilikom dodao i da je Hrvatskoj iz evropskih sredstava odobreno 215 miliona evra za smanjenje rizika od poplava, požara i zemljotresa.

4/5 - (1 vote)
IZVORHina
Prethodni članakDAHUA TECHNOLOGY na sajmu kineskih proizvođača „2018 ZHEJIANG EXPORT FAIR’’
Sledeći članakSprečena ekološka katastrofa kod Obrenovca