Sprečena ekološka katastrofa kod Obrenovca

U selu Vukićevica kod Obrenovca pre dva dana ponovo je pronađeno i izvađeno više od 25 tona otpada za koji se pretpostavlja da je kancerogen i opasan. Pretpostavlja se da opasan otpad zakopavaju registrovane firme koje su zadužene za njegovo skladištenje, transport i zbrinjavanje, a kako je najavljeno, u narednim danima nekima od njih biti zabranjen rad.

116
Sprečena ekološka katastrofa kod Obrenovca
- Sponzor članka -hikvision srbija

Srbija za odlaganje opasnog otpada godišnje izdvaja 20 miliona evra, a taj novac ne odlazi za zbrinjavanje otpada, već u nečiji džep, a toksičan otpad završi u našoj okolini, zemljištu, hrani i vodi, naglasio je ministar Trivan. On je dodao da inspekcija proverava sve firme koje rade na zbrinjavanju opasnog otpada, kojih je registrovano 113, a u funkciji između 15 i 20, naglasivši da je sprečena nova ekološka katastrofa.

U međuvremenu, kako se navodi u zvaničnom saopštenju, okružni sud u Obrenovcu doneo je prve presude za ilegalno skladištenje otpada u Vukićevici. Dve osobe su osuđene na četiri godine zatvora i 600.000 dinara kazne, odnosno godinu i po dana zatvora i 150.000 dinara.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, naglasio je da prve presude za nepropisno odlaganje opasnog otpada pokazuju da je u Srbiji počelo ozbiljno da se odgovara za „zločin prema životnoj sredini“. On je dodao da se ovakvom odlukom pokazalo da čitava akcija koja je pokrenuta nije bila uzaludna i da se za zločin prema životnoj sredini mora odgovarati.

Ovo prvi put da u Srbiji neko odgovara za zločin prema životnoj sredini, a resorno ministarstvo će nastaviti sa otkrivanjem nelegalno zakopanog opasnog otpada za koji se sumnja da ga još ima u Vukićevici i okolini.

Podsetimo, burad sa 25 tona raznog opasnog otpada pronađena su u decembru 2017. i februaru 2018. u ataru sela Vukićevica kod Obrenovca. Ova ekološka bomba otkrivena je na imanju Zorana Markovića, vlasnika firme „Nitor trans DOO”. Tom prilikom je na parceli otkriveno čak 25 tona kancerogenog industrijskog otpada!

Ovaj suludi čin, koji ugrožava zdravlje ljudi i čije posledice će se tek utvrđivati, imao je drugu crnu epizodu, kada je u Velikom Polju, kod Obrenovca, na placu u vlasništvu preduzeća „Sević DOO“ otkriveno još oko 100 buradi za koje se sumnja da sadrže izuzetno opasne materije. Meštani su policiji ispričali da je taj štetni tovar na pomenutu lokaciju dovezao upravo optuženi Marković.

Reč je uglavnom otpadnoj zauljenoj vodi za pranje rezervoara, ostacima gume, odnosno materijama koje sadrže visok procenat benzola i trihloretilena koji su kancerogeni. Ceo slučaj je dobio na težini, jer je neobezbeđeni i opasni otpad pronađen u području gde se mnoga domaćinstva snabdevaju vodom iz bunara.

Rate this post
IZVORsrbija.gov.rs
Prethodni članakHrvatska korak ispred požara!
Sledeći članakGDPR je samo početak – sledeća velika stvar u zaštiti podataka je ePRIVACY