Tehnologija pametnih kuća

Zamislite da se svi uređaji u vašoj kući mogu povezati na internet. Ne samo kompjuteri i pametni telefoni, već svi: satovi, zvučnici, svetla, zvona na vratima, kamere, prozore... Kako bi bilo ako bi ti uređaji mogli da komuniciraju, pošalju informacije i preuzmu vaše komande? To nije naučna fantastika, to je to je ključna komponenta kućne automatizacije i pametnih domova.

1551
Tehnologija pametnih kuća
- Sponzor članka -hikvision srbija

Kućna automatizacija je automatizovanje mogućnosti kontrole uređaja po kući – od prozora do hranilica za kućne ljubimce – jednostavnim pritiskom na dugme (ili glasovnu komandu). Neke aktivnosti, kao što je postavljanje lampice za uključivanje i isključivanje na vašu komandu, su jednostavne i relativno jeftine. Drugi, poput naprednih kamera za nadzor, mogu zahtevati ozbiljnije ulaganje vremena i novca.

Postoji mnogo kategorija proizvoda za pametne kuće, tako da možete kontrolisati sve, od svetla i temperature do brave i bezbednosti u vašem domu. Evo kratkog pregleda najboljih proizvoda koje smo testirali za svaku sobu u kući.

Kontrolori pametnih domova:

1. Echo zvučnik

Echo je Bluetooth zvučnik koji pokreće „Aleksa“, Amazon-ov pomoćni glasovni asistent. „Aleksa“ možete koristiti da kontrolišete većinu uređaja u vašoj kući zvukom vašeg glasa. Ako već imate svoj zvučnik, jeftin Echo Dot se može spojiti na njega i dodati „Aleksa“.

2. Brilliant control-zidni prekidač 

Brilliant Control je jedinstveni zidni prekidač koji koristi Wi-Fi za povezivanje i kontrolu različitih pametnih uređaja u vašem domu. Poseduje ekran u boji osetljiv na dodir sa jednostavnim kontrolama tastera koji vam omogućavaju da slušate muziku, kontrolišete osvetljenje, podešavate temperature termostata i vidite ko vam je na vratima, između ostalog. Radi sa mnogim popularnim pametnim kućama, uključujući Ecobee, Nest, Philips Hue, Ring i Sonos, a ima i ugrađenu Amazon Aleksa podršku za glas koji mu omogućava da radi gotovo sve što Echo uređaj može da uradi. To je prilično skupo, ali je koristan dodatak domu visoke tehnologije. 

3. Logitech Harmony Elite-univerzalni daljinski 

Ne volite da govorite i radije kontrolišete stvari na stari način: pritiskanjem dugmadi? Logitech Harmoni Elite je ultimativni univerzalni daljinski upravljač sa razlogom: on kontroliše mnogo više od TV i stereo zvuka. Kontroliše sve  Bluetooth, Vi-Fi, Zigbee, Z-Vave ili infracrvene uređaje u vašoj kući.

4. iHome iSP6X SmartPlug

Dok još nismo pronašli pametan prekidač koji radi apsolutno sve, iHome iSP6Ks SmartPlug od 29,99 dolara mu je najsličniji. Omogućava vam da lako kontrolišete uređaje sa vašeg pametnog telefona. Ne samo da podržava Amazon Aleksa i Google Assistant glasovnu kontrolu, već radi i sa Apple HomeKit, Nest, Samsung SmartThings i Wink.

Pametne kućne kamere

1. iSmartAlarm iCamera Keep Pro

ICamera Keep Pro ($ 199.99) je potpuno opremljena kućna sigurnosna kamera koja ne radi samo kao samostalni uređaj, već se može ugraditi u iSmartAlarm DII bezbednosni sistem. Kamera je puna korisnih funkcija, uključujući snažan senzor slike od 1080p, detekciju pokreta i zvuka, mehaničko pomeranje, snimanje video zapisa, kao i funkciju praćenja pokreta koja omogućava da kamera prati osobu koja se kreće.

2. Wyze Cam Pan

Osnovan od strane bivših Amazonovih zaposlenika, Wyze Labs postoji nešto manje od dve godine, ali je za to vreme osvojio dve nagrade Editors ‘Choice za prve dve ponude proizvoda, originalni Wyze Cam i njegov nasljednik, Wyze Cam V2. Najnovija ponuda kompanije, Wyze Cam Pan, nastavlja tradiciju. Po ceni od samo 29,99 dolara, nudi sve karakteristike ranijih modela, kao što su detekcija pokreta i zvuka, snimanje video snimaka i besplatno skladištenje kao i određene napredne funkcije.

Pametne brave i kućni bezbednosni sistemi

1. August Smart Lock Pro + Connect

Smart Lock Pro + Connect je najnovija ponuda iz August Home, Ova pametna brava treće generacije nudi sve funkcije koje dobijate kod njenih prethodnika i dodaje nekoliko naprednijih. Lako se instalira i može se kontrolisati daljinski ili pomoću glasovnih komandi i zadržava elegantnu estetiku.

2. ADT Pulse

Ako tražite dobrog provajdera kada je u pitanju pametna kućna bezbednost, verovatno ste čuli za ADT. Iako je ADT Pulse svakako mnogo skuplji od DII sistema, on nudi mogućnosti koje ti sistemi nemaju, uključujući 24/7 nadzor i podršku korisnicima. To je najkompletniji, potpuno opremljen kućni sigurnosni sistem koji smo testirali.

3. SimpliSafe Home Security System 

Ako više volite DII pristup za poboljšanje sigurnosti vašeg doma, pogledajte SimpliSafe Home Security Sistem. Sistem se lako postavlja i koristi, a vaš stan štiti od provalnika i ugrožavanja životne sredine kao što su požari i poplave. To je besprekoran sistem čiji je zadatak da osigura vaš stan jednostavno i fleksibilno, omogućujući vam da sve kontrolišete daljinski.

Pametni termostati

1. Ecobee4 termostat

Termostat na daljinsko upravljanje, elegantnog dizajna, brojnih mogućnosti i jednostavne upotrebe.  Novi Ecobee4 može pohvaliti svim istim karakteristikama kao i njegov prethodnik, kao i unapređenim funkcijama, zahvaljujući dodavanju ugrađenih mogućnosti Amazon Aleksa govorne usluge. To znači da termostat može da uradi sve što Amazon Echo i slični mogu, kao što su kontrolisanje pametnih uređaja, kupovina, reprodukcija muzike i slušanje najnovijih vesti i vremenskih uslova, sve koristeći Aleksa glasovne komande.

2. Nest termostat

Termostat Nest ima Wi-Fi tako da možete daljinski kontrolisati temperaturu sa telefona, tableta ili računara. Ova najnovija generacija takođe ima veći ekran i još nekoliko senzora od svojih prethodnika. Ako smatrate da je previše skup, Nest nudi i termostat E, koji ima većinu istih pametnih karakteristika za 80 dolara manje.

Pametna rasveta

1. Philips rasveta

Philips Hue linija vam nudi sijalice koje vam omogućavaju da kontrolišete ne samo intenzitet svetla, već i boju. Cene nisu baš pristupačne ali vam nudi glasovnu kontrolu nad svetlosnim sistemom kao i mogućnost da sijalice koristite na otvorenom.

2. Ecobee Switch+

Ecobee je prva kompanija sa Amazon Aleksa sistemom. To je više od pametnog prekidača za svetlo  koji se povezuje sa Wi-fi mrežom i može se kontrolisati pomoću mobilne aplikacije. Omogućava da saznate trenutne vesti, vremenske i sportske rezultate, reprodukujete muziku i kontrolišete drugih pametnih kućnih uređaja.

Smart house

Pametni kuhinjski uređaji

1. Anova Culinary Precision Cooker Wi-Fi

Anova Culinari Precision Cooker koristi Wi-Fi povezivanje tako da ga možete kontrolisati s bilo kojeg mesta, čak i kada niste kod kuće. Pruža mogućnost podešavanja željene temperature a na displeju možete pratiti podešenu i trenutnu temperaturu vode. Putem aplikacije ćete biti obavešteni o procesu kuvanja u svakom trenutku.

2. Amazon Basics mikrotalasna

Pametne kuhinjske aparate možete kontrolisati telefonom ili tabletom, kao što je Tovala Steam Oven ili Smarter Coffee. Ta funkcionalnost obično znači da su oni skuplji od svojih tradicionalnih ekvivalenata. AmazonBasics mikrotalasna obuhvata oba ova očekivanja. Na 59,99 dolara, to košta otprilike isto kao i svaka druga mala mikrotalasna pećnica, a umesto direktne kontrole aplikacije, možete jednostavno koristiti Aleksa glasovne komande.

Potreban vam je poseban Echo uređaj da biste koristili glasovnu funkcionalnost, ali je cena slična modelima bez te funkcije, što je čini odličnom kupovinom.

Uređaji za kontrolu zdravlja

1. QardioBase 2

Korišćenje tehnologije kod kuće da bi ste kontrolisali svoje zdravstveno stanje predstavlja veliki tehnološki napredak. Za praćenje nivoa masti, BMI, vode, mišićne mase, sastava kostiju, pa čak i trudnoće, idealan je QardioBase 2. može se povezati sa aplikacijom za pametni telefon radi lakšeg pristupa. Plus, izgleda sjajno.

2. Sleep Number 360 Smart Bed

Ovih dana postoji mnogo načina da pratite svoj san, Sleep number 360 pametni krevet je jedna od najkorisnijih inovacija u ovoj oblasti. Koristite aplikaciju na pametnom telefonu da biste videli vaš tok sna i merila zdravlja, kao i da biste stekli uvid u to kako možete bolje spavati. To je velika investicija, ali ako imate novca da potrošite, 360 Smart Bed je udoban, efikasan i veoma prilagodljiv način da poboljšate kvalitet sna.

Pametni alati 

1. Polaris 9650iQ

Kada smo prvi put testirali tehnološka sredstva za čišćenje bazena, Polaris 9550 Sport je dobio vrhunske ocene zahvaljujući vrhunskim performansama čišćenja, čistom kanistru za čišćenje i višestrukim opcijama programiranja. Novi Polaris 9650iK Sport donosi neke novine, ovaj put nudi Wi-Fi povezivanje i korisnu mobilnu aplikaciju koja vam omogućava kontrolu čistača sa svog pametnog telefona. Skupo je, ali ako biste radije provodili više vremena kupajući se u bazenu nego što ga čistite, to vrijedi svaki peni.

2. Rachio 3 Smart uređaj za zalivanje travnjaka

Najnoviji Rachio Smart Sprinkler kontroler daje vam kontrolu nad osam ili 16 zona u zavisnosti od jedinice koju dobijete, sa glavnim ventilskim terminalom za sisteme koji ga imaju. Neće zalivati travnjak ako pada kiša, a možete ga uključiti i isključiti daljinskim putem pomoću telefona.

3. Husqvarna Automower 315X kosilica

Husqvarna sa sedištem u Švedskoj, nudi razne robotske kosilice za dvorišta svih oblika i veličina. Automover 315Ks, vrhunski model pristupačne cene od 1,999.95 dolara, radi sa dobro dizajniranom mobilnom aplikacijom koja vam omogućava da upotrebite svoj telefon za pokretanje i zaustavljanje kosilice. Njegove korisne opcije za programiranje, izvanredne performanse rezanja i tihi rad čine ga najboljim izborom uređaja ove vrste.

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakFilmska potera novosadskim ulicama
Sledeći članakTehnologije pametnih gradova budućnosti