Telefon odloži, pa onda vozi!

Mobilni telefoni postali su nezaobilazan vid komunikacije danas, kao i poslovni alat većine stanovništva širom sveta. Njihova upotreba nam omogućava uštedu vremena i olakšava nam izvršenje mnogih svakodnevnih obaveza, ali upotreba mobilnog telefona podrazumeva i poštovanje određenih pravila vezanih za mesto i način razgovora, kao i za ponašanje u specifičnim situacijama i okolnostima.

1461
Opasnost od upotrebe mobilnog telefona u toku vožnje
- Sponzor članka -hikvision srbija

Jedna od takvih situacija u kojima nije poželjna upotreba mobilnog telefona jeste učešće u saobraćaju. Studije pokazuju da je upotreba mobilnih telefona tokom vožnje isto toliko opasna kao i vožnja pod uticajem alkohola.

Korišćenje mobilnog telefona višestruko odvlači pažnju vozača i izaziva različite promene u njihovom ponašanju koje negativno utiču na bezbednost saobraćaja. Upotreba mobilnih telefona u toku vožnje remeti koncentraciju vozača, te se često dešava da ne uoče znak ili neku opasnost na putu. Prema istraživanjima obavljenim u SAD [2], 28% svih telefonskih poziva preklapa se sa vremenom vožnje, a 10% od ukupno poslatih poruka se pošalje za vreme vožnje. Takođe, istraživanje je pokazalo da 10,6% od ukupnog vremena vožnje vozači razgovaraju mobilnim telefonom. Kad je u pitanju vreme kada vozač ne gleda u put ispred sebe zbog korišćenja mobilnog telefona podaci su sljedeći: kucanje poruke (23,3 s), pretraživanje imenika (8,2 s) i pozivanje (7,8 s). Mladi vozači uzrasta do 24 godine u najvećem procentu koriste mobilne telefone i elektronske uređaje u odnosu na sve druge uzrasne kategorije.

Vozači koji koriste mobilni telefon u vožnji znaju da korišćenjem mobilnog telefona izlažu povećanom riziku sebe i druge učesnike u saobraćaju, i da njegovom upotrebom mogu dovesti u opasnost i svoj i život drugih učesnika u saobraćaju, ali i dalje svesno koriste mobilni telefon. Pažnja je jedan od osnovnih preduslova za bezbednu i kvalitetnu vožnju. Korišćenje telefona ometa pažnju vozača na različite načine, kao što je objasnio mr Živorad Fićović, u svojoj knjizi namenjenoj kandidatima za vozače:

Vizuelno – pogled u ekran mobilnog telefona odvraća pogled vozača od puta ispred njega. Samo letimično spuštanje pogleda na displej telefona traje u proseku 3 sekunde. Dakle 3 pune sekunde se vaše vozilo kreće, a vi nemate zapravo uvid šta se ispred vas dešava.

Zvučno – reagovanja na zvukove telefona odvlače pažnju vozača na praćenje situacije u saobraćaju i eventualne zvučne signale koji su mu upućeni od strane drugih učesnika.

Fizički – vi se krećete, a ruke su vam umesto na volanu usmerene na davanje komandi telefonu.

Kognitivno – skretanje misli sa vožnje na mobilni telefon (razgovor, poruke..)

Vozač je u prvom redu odgovoran za bezbedno putovanje vozilom. Iz tog razloga, svi vozači su dužni da preduzmu potrebne mere opreza, jer korišćenje mobilnog telefona nije vredno rizika da se ugrozi sopstveni ili tuđi život. Isključiti mobilni telefon za vreme vožnje je najbolja mera opreza, a ako se u ovim situacijama ipak koristi mobilni telefon neophodna je upotreba hands free uređaja.

Koristeći različite tehničke uređaje mnoga istraživanja dolaze do istih zaključaka da upotreba mobilnih telefona tokom vožnje negativno utiče na sposobnost vožnje.

Pogoršavaju se :

  • Održavanje pravca (ostajanje u traci)
  • Održavanje prilagođene i predvidljive brzine
  • Održavanje adekvatnog rastojanja od vozila ispred i iza
  • Procenjivanje bezbednog prostora za različi te manevre
  • Svesnost o okolnom saobraćajnom toku.

Rezulati jednog od istraživanja pokazali su da u grupi vozača koji voze pod uticajem alkohola, samo 0.83% nikada ne koristi mobilni telefon. Interesantno je da 45 % vozača koji ne konzumiraju alkohol tokom vožnje pri tome ne koriste ni mobilne telefone. Očigledno, postoji povezanost vožnje pod uticajem alkohola i korišćenja mobilnih telefona koju je potrebno podrobnije ispitati.

Što se tiče regulisanja ovog problema u našoj zemlji, u proleće prošle godine na snagu je stupila izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima („Sl. glasnik RS“, br. 24/2018) kojom su povećane kazne za saobraćajne prekršaje, pa tako sada za korišćenje telefona u toku vožnje možete platiti kaznu od 10 hiljada dinara. Zakon nedvosmisleno kaže da vozač ne sme da koristi telefon ili druge uređaje za komunikaciju, ako nema ili ne koristi opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku za vreme vožnje.

U narednom periodu neophodno bi bilo povećati kontrolu i unaprediti metode policijske kontrole korišćenja mobilnog telefona u vožnji jer se ova vrsta prekršaja još uvek nedovoljno, odnosno samo sporadično kažnjava.

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakTehnologije pametnih gradova budućnosti
Sledeći članakBezbednosna tehnologija u „Stadtverk.Donau-Areni“