Uvođenje biometrije u sistem plaćanja

Platne kartice sa čipovima i pin kodovima koje koristimo prilikom plaćanja i podizanja novca, uskoro će zameniti biometrijske platne kartice.

435
- Sponzor članka -hikvision srbija

Biometrijske platne kartice su kartice nove generacije koje treba da podignu efikasnost plaćanja i sigurnost na viši nivo, kako navodi britanski BBC Klik. novina je da je u njih ugrađen čitač otiska prstiju.

Uvođenje biometrijskih kartica se planira već naredne godine, a one se razlikuju od klasičnih kartica po tome što je u njih ugrađen čitač otiska prstiju. Otisak prsta će zameniti pamćenje i unošenje lozinke, što će doprineti bržem sistemu plaćanja i uspešnom eskiviranju mogućnosti da dođe do zaborava lozinke, ili do toga da neko „ukrade“ istu.

Platne kartice nove generacije se ne razlikuju u velikoj meri od kartica koje sada koristimo, niti zahtevaju bilo kakav vid napajanja, jer neophodnu energiju crpe iz elektronskog aparata za naplatu, na koji se prislanjaju. Jedino je prethodno potrebno da kartica snimi vrh, odnosno otisak vašeg prsta iz različitih uglova, tako da niko ne može da je upotrebi, ali ni falsifikuje.

Prema istraživanjima, mišljenja korisnika su podeljena po pitanju uvođenja biometrije u sistem plaćanja, a ono što je sigurno jeste da će taj sistem funkcionisati brže, efikasnije, kao i da će se njegova bezbednost podići na viši novo.

Džordžina Bulki, direktorka za strategiju i inovacije u kompaniji RBS/Natvest, smatra da je problem u tome što je neophodno i da se prodajni objekti opreme čitačima i terminalima koji mogu da čitaju ovu vrstu (biometrijske) verifikacije.

5/5 - (3 votes)
Prethodni članakNajzastupljenije biometrijske metode
Sledeći članakSAMKB – Konkurs za dodelu godišnjih nagrada