Otisak prsta umesto kartice? Da li biometrijski bankomati stižu i kod nas?

Ovakav tehnološki trend u sektoru finansija širi se neverovatnom brzinom u čitavom svetu. Biometrijski bankomati i sistemi su postavljeni u Rusiji, Meksiku, Pakistanu, Argentini, Indiji i Južnoj Africi za sada, a da li će stići i kod nas, ostaje da vidimo.

498
Otisak prsta umesto kartice? Da li biometrijski bankomati stižu i kod nas?
- Sponzor članka -hikvision srbija

Biometrija i digitalni ID

Biometrijske bankarske i finansijske usluge šire se po celom svetu. Zakonske i regulatorne promene u Rusiji i Meksiku, zahtevaju postavljanje biometrijskih bankomata, uključujući Pakistan i Argentinu i primenu Aadhaar autentifikacije koja zamenjuje bankomate u Indiji gde je Idemia proširila odnos sa južnoafričkom bankom.

Istovremeno, nove statistike IDC-a pokazuju da je veštačka inteligencija glavno područje ulaganja za sektor finansijskih usluga u azijsko-pacifičkom regionu, čija bi potrošnja trebala da poraste za CAGR od 22,1 odsto od 2019. do 2024. godine i dostigne 4,29 milijardi dolara, prema Channel Life Australia. Bankarski sektor je najveći investitor u AI u regionu i predstavlja 15% globalne potrošnje na tehnologije.

Tehnologije na koje pružaoci finansijskih usluga troše uključuju obradu prirodnog jezika, biometriju lica, analitiku video zapisa i slika i prepoznavanje govora.

biometrijsko plaćanje prepoznavanjem lica

Ruski zakonodavci odobrili proširenje objedinjenog biometrijskog sistema

Ruska Državna duma odobrila je jedinstveni biometrijski sistem (UBS) zemlje za daljinsku identifikaciju koja omogućava široki spektar usluga finansijskih institucija i vladinih agencija.

UBS se sada može koristiti za obavljanje aktivnosti “sa distance“, poput unosa računa i zahteva za zajam putem bankarske biometrije. Banke su sada obavezne da prikupljaju biometrijske podatke klijenata, shodno predviđenim licencama. Očekuje se da će zakon takođe omogućiti trgovcima da koriste UBS za bezgotovinsko plaćanje u prodavnici sa biometrijskom potvrdom identiteta.

Centralna banka zemlje odgovorna je za regulisanje prikupljanja biometrijskih podataka banaka i imaće pravo da blokira kreditnu uniju ili nebankarsku finansijsku instituciju da izvršavaju transakcije na daljinu do godinu dana ukoliko se krše zakonski propisi – pranje novca.

Komercijalne biometrijske usluge mogu se koristiti u sistemima koje su odobrile savezna vlada i Banka Rusije. Višenamenski centri koje vode državne i lokalne samouprave sada takođe mogu da prikupljaju biometrijske podatke kako bi ljudima omogućili pristup njihovim uslugama. Većina uslova novog zakonodavstva stupila je na snagu 1. januara.

Banke u Meksiku dobile martovski rok za uvođenje biometrije kupaca; Osporene izmene poreskog zakona

Meksička nacionalna komisija za bankarstvo i deonice (CNBV) dala je bankama u zemlji do marta da registruju biometrijske podatke za svoje klijente kako bi izbegle administrativne sankcije, prenosi Explica.

Prvobitno je trebalo da zakon stupi na snagu krajem avgusta 2018. godine, ali banke su zatražile produženje roka. To odlaganje je ponovo produženo kada je nastupila pandemija COVID-19.  Banke su slobodne da izaberu sopstvenog partnera za biometrijsku tehnologiju. Jedna od mogućnosti za finansijske institucije je partnerstvo sa Nacionalnim izbornim institutom (INE), koji drži i može deliti biometrijske zapise sa bankom ili grupom banaka.

Sedam najboljih banaka u zemlji već je usvojilo biometrijske verifikacije klijenata. Kritičari optužuju da su promene fiskalnog zakona Meksika usmerene na komercijalizaciju biometrijskih podataka poreskih obveznika i planiraju da podnesu žalbu protiv njih na Vrhovnom sudu, navodi Rojters. Državna agencija za zaštitu podataka, INAI, jednoglasno je glasala za osporavanje Vrhovnog suda, a poverenici su tvrdili da su izmene poreskog zakona neustavne.

Reforme, koje je meksička vlada donela u decembru, menjaju pravila za prikupljanje podataka od poreskih obveznika i uspostavljaju poresku upravu SAT da pruža usluge elektronskog potpisa koristeći svoju biometrijsku bazu podataka. Biometrijski zapisi u bazi uključuju preko 100 miliona otisaka prstiju, 20 miliona irisa i 15 miliona identifikatora lica, prenosi Rojters. Zabrinutost nastaje zbog korišćenja podataka, a građani su obavezni da pruže opcionalnu uslugu bez njihovog pristanka.

Biometrijski bankomati dolaze u Pakistan radi bankarskih usluga i socijalne zaštite?

Pakistanska BankIslami lansirala je biometrijski bankomat u vojnom rekreativnom objektu u Karačiju, navodi se u saopštenju za štampu. Bankomat se nalazi u Golf klubu i rekreacionom parku Airmen (AGC & P), ali BankIslami ima više od 340 filijala i preko 100 gradova.

Vlada države u međuvremenu pokreće digitalno istraživanje kako bi identifikovala ljude u zemlji koji ispunjavaju uslove za program ublažavanja siromaštva Ehsaas i planira da rasporedi biometrijske bankomate i bankarske usluge za korisnike, izveštava Pakistan Today-.

Specijalni pomoćnik premijera (SAPM) za smanjenje siromaštva i socijalnu sigurnost dr Sania Nishtar najavila je da će inicijativa biti pokrenuta u narednih nekoliko meseci, sa navedenom namerom da se identifikuju ljudi koji su do sada izostavljeni iz sistema socijalne zaštite.

Očekuje se da će biometrijske mogućnosti biti glavna karakteristika novog Ehsaas digitalnog sistema plaćanja.

Biometrijski bankomati stižu i u Argentinu

Očekuje se da će oko 500 biometrijskih bankomata biti raspoređeno u Argentini od strane Octagona između decembra 2020. i kraja prve polovine 2021. godine, jer finansijske institucije u zemlji pokušavaju više nego udvostručiti instaliranu bazu bankomata kako bi zadovoljile bankarske potrebe ljudi.

Razmeštanje bankomata odgodila je pandemija, prema predsedniku Octagon Argentina, Diegu Riveri. Uređaji će biti kompatibilni sa Visa i Mastercard platnim karticama i prilagođene su i za druge usluge

Biometrijska tehnologija bankomata obezbeđena je kroz partnerstvo kompanije Octagon sa Ek-Cle, koja pruža biometrijska rešenja za neurotehnologiju.

„Iako biometrijski motor uključuje nekoliko biometrijskih tehnologija, poput otisaka prstiju, šarenice, lica i glasa, otisak prsta će se koristiti za projekat bankomata“, kaže Daniel Vidmer, menadžer projekta kompanije Ex-Cle. „Bankomati uključuju biometrijski skener za detekciju otisaka prstiju, izvođenje ekstrakcije karakteristika i, konačno, za biometrijsko upoređivanje otisaka korisnika.“

Sistem plaćanja Aadhaar i u ruralnim područjima

U međuvremenu, u Indiji bankomate polako potiskuje Aadhaar-Enabled Paiment Sistem (AePS) u ruralnim područjima, izveštava The Economic Times, sa samo 68,4 miliona podignutih sredstava u iznosu od 188,2 miliona Rs (2,57 miliona američkih dolara) putem AePS-a samo u novembru. Obe cifre predstavljale su porast nešto manje od dvostrukog, u poređenju sa novembrom 2019

U Indiji postoji oko 230.000 bankomata, ali manje od jedne četvrtine nalazi se u ruralnim područjima, a vlasnici računa umesto toga podižu gotovinu od bankovnih agenata i trgovaca u njihovim susedstvima, koji deluju kao „mikro-bankomati“, navodi se u izveštaju.

Podaci Rezervne banke Indije (RBI) pokazuju da su transakcije na bankomatima u novembru 2020. godine iznosile 340 miliona transakcija u ukupnom iznosu od 1,43 biliona Rs (19,55 milijardi USD), što je za skoro polovinu manje u odnosu na godinu ranije.

The Economic Times tvrdi da platne banke poput Fino-a i India Post-a omogućavaju tranziciju postavljanjem biometrijskih uređaja za potvrdu identiteta na brodove trgovce i bankarske agente u udaljenim oblastima.

Buguroo se zalaže za biometriju ponašanja kako bi se udovoljilo zahtevima banke

Poveravajući lične podatke i tretirajući ih kao nevidljive, biometrija ponašanja pomaže bankama da se pridržavaju propisa poput Opšteg evropskog pravila o zaštiti podataka (GDPR) i Direktive EU o platnim uslugama 2 (PSD2), navodi se u blogu buguroo-a.

Kompanija tvrdi da je očuvanje iskustva kupaca uz očuvanje najvišeg nivoa bezbednosti istorijski teško za finansijske institucije, čak i bez razmatranja usklađenosti sa strožim propisima koji stupaju na snagu u različitim zemljama i regionima. Sa analizom biometrije u ponašanju „koja postaje sveprisutna u sistemima za borbu protiv prevara“, ono što buguroo naziva „BionicIDs“ pruža način da se osigura da kupci budu kupci sa jasnom potvrdom identiteta, bez rizikovanja sa ličnim podacima.

Verifikacija identiteta

Idemia radi osiguranja verifikacije ličnih podataka za beskontaktno izdavanje debitne kartice.

Južnoafrička TimeBank odabrala je Idemia-inu tehnologiju kako bi joj obezbedila izdavanje beskontaktnih debitnih kartica sa verifikacijom identiteta na južnoafričke ID brojeve.

Verifikacija identiteta ima za cilj sprečavanje prevara sa identitetom, za koje je procenjeno da će južnoafričkoj ekonomiji koštati milijardu randa od početka pandemije. U isto vreme, tri četvrtine Južnoafrikanaca usvajaju beskontaktna plaćanja kako bi sprečili širenje novog koronavirusa.

TimeBank već koristi Idemia tehnologiju za ukrcavanje oko 120.000 klijenata svakog meseca, prema najavi.

Imajući u vidu ovakvu rapidnu ekspanziju, prihvatanje i upotrebu biometrije u domenu ostvarivanja finansijskih usluga, možemo očekivati da će ovaj tehnološki talas doći i do nas veoma uskoro.

5/5 - (2 votes)
IZVORBiometric update
Prethodni članakVOJNI SPECIJALCI U PRIVATNOM SEKTORU BEZBEDNOSTI: Top 20 kompanija za privatno obezbeđenje koje angažuju veterane
Sledeći članakTOP 10 ŠPIJUNSKIH KAMERA ZA KOJE NISTE VEROVALI DA POSTOJE