Pametne kuće – pametni rizici: Zaštitite svoj dom u par koraka!

Iako tehnologija pametnih kuća pruža brojne prednosti i štiti vlasnike uz pomoć naprednih bezbednosnih funkcija, ona ih takođe može izložiti i sajber napadima. Jedan minut uživate u bezbednosti svog pametnog doma, a sledećeg strahujete zbog neovlašćenog pristupa. Pa i nije to baš neko rešenje. Saznajte kako da uživate u blagodetima smart home tehnologije

346
- Sponzor članka -hikvision srbija

Da li mislite da je vaša smart kuća ili stan potpuno siguran i bezbedan samo zato što možete daljinski zaključati svoja vrata?  Razmislite ponovo.

Za mnoge  ljude ognjište predstavlja najvažniji stub, simbol topline, ljubavi, sigurnosti, porodice. To je naše utočište u kome se osećamo najsigurnije i najprijatnije i zbog toga bi zaista  trebalo uložiti u adekvatnu zaštitu jer bezbedan dom treba da bude imperativ, a tehnologija pametne kuće još jednom potvrđuje ideju da je dom izvanredno mesto za boravak.

Svakako treba uzeti u obzir i bezbednosne rizike tehnologije pametnih kuća koja se često zanemaruje — a to su povrede privatnosti, koje su od ključnog značaja za razmatranje i eliminisanje. Gde ćemo se osećati bezbednije, prijatnije i imati svoju privatnost u potpunosti, ako ne kod svoje kuće?

Zašto sMART HOME tehnologija predstavlja bezbednosne rizike?

Iako tehnologija pametnih kuća pruža brojne prednosti i štiti vlasnike uz pomoć naprednih bezbednosnih funkcija, ona ih takođe može izložiti i sajber napadima. Jedan minut uživate u bezbednosti svog pametnog doma, a sledećeg strahujete zbog neovlašćenog pristupa. Pa i nije to baš neko rešenje.

Tehnologija pametnih kuća razvija se na IoT-u (internet of things).  Uređaji u pametnoj kući povezani su na internet preko protokola, To znači da vaš fridžider, mikrotalasna, televizor, cctv kamera, alarm, klima urešaj, bojler, dakle bilo koji uređaj u kući može biti deo smart sistema, pa čak roletne koje se mogu podići na dugme ili pljesak. Informacije koje prikupljaju ovi uređaji čuvaju se u oblaku i organizuju da razumeju vaše obrasce ponašanja.

Ako svi ti podaci sačuvani na vašim uređajima dođu u pogrešne ruke, izloženi ste opasnosti. A kako sve više raste stručnost hakera, to je opravdan razlog za zabrinutost.

Narušavanje bezbednosti u tehnologiji pametne kuće dešava se na različite načine i stepen oštećenja varira u zavisnosti od toga šta je u pitanju. Hajde da vidimo koje su to sve opasnosti koje vam prete i kako da ih eliminišete.

Krađa identiteta

Preko uređaja do ključnih podataka. Hakeri su svakim danom sve kreativniji sa svojim tehnikama. Umesto da dobiju neovlašćeni pristup vašim sigurnosnim uređajima za pametne kuće, oni ciljaju bazu podataka vaših provajdera usluga.

Sa vašim ličnim podacima koji su im na raspolaganju, oni mogu ukrasti vaš identitet tako što će preuzeti podatke o vašoj kreditnoj kartici, broj socijalnog osiguranja i broj bankovnog računa. Pošto dobiju informacije koje su im potrebne, oni nastavljaju da vrše neovlašćene transakcije i kupovine u vaše ime. Možda ćete upasti u velike probleme zbog nečega o čemu ništa ne znate.

Kako sprečiti krađu identiteta?

Sprečavanje krađe identiteta počinje sa zaštitom vaših ličnih podataka i obraćanjem velike pažnje na vaš ciklus naplate.

Većina pametnih kućnih uređaja se kontroliše na mobilnim telefonima. Aktivirajte bezbednosne funkcije na svom mobilnom telefonu da sprečite neovlašćeni pristup. Ako ste povezani na javni wi-Fi, koristite virtuelnu privatnu mrežu (VPN) i instalirajte softver za otkrivanje virusa i zaštitne zidove na računaru.

Špijuniranje i nadgledanje

Video i audio snimanje je funkcija nekih pametnih kućnih uređaja. Sigurnosne kamere vam pomažu da držite na oku svoje prostorije tako što snimaju video zapise – dajući vam do znanja šta se dešava čak i u vašem odsustvu.

Hakeri mogu dobiti neovlašćeni pristup vašim pametnim kućnim kamerama i audio uređajima i manipulisati sistemom da bi dali svoje komande. Radeći ovo, oni prate sve što radite ili kažete i mogu to iskoristiti protiv vas.

Kako sprečiti špijuniranje i nadgledanje?

Da biste sprečili uljeze da vas špijuniraju i nadziru putem vaših pametnih kućnih uređaja, morate da vodite računa o tome kako ih koristite. Počnite tako što ćete izbrisati svoje razgovore kako ih ne bi ukrali.

Razmislite o tome da isključite wi-Fi kada niste kod kuće ili kada vam je potrebna apsolutna privatnost kako vaš sistem ništa ne bi snimio. Obezbedite svoju internet vezu pomoću bezbednog wi-Fi rutera.

Praćenje lokacije

Lokacija vašeg doma su privatne informacije koje dajete samo ljudima od poverenja.

Pametni kućni uređaji su povezani sa sistemom za praćenje globalnog pozicioniranja (GPS) koji automatski otkriva lokaciju vašeg doma. Signali lokacije koje prikuplja GPS treba da budu privatni, ali pošto se čuvaju u oblaku, izloženi su hakerima. Nažalost, svako ko se potrudi da pronađe lokaciju vaše kuće možda neće biti dobar.

Kako sprečiti praćenje lokacije?

Hakeri mogu da prate vašu lokaciju kada dobiju neovlašćeni pristup vašem GPS-u. Dakle, najbolji način da sprečite bilo koga da pristupi vašoj lokaciji je da isključite GPS. Koristite namensku mrežu za svoje pametne kućne uređaje — hakeri mogu lako da ugroze bezbednost kada dele istu mrežu kao i vi.

Manipulacija podacima

Instaliranje nadzorne kamere kod kuće budno prati vaše prostorije čak i u vašem odsustvu. Ali autentičnost takvih podataka je upitna, posebno kada ih profesionalni hakeri mogu izmeniti.

Podaci koji se prenose putem pametnih kućnih uređaja su nešifrovani. Skrupulozni uljez bi mogao da upadne u vaš dom i pobegne bez dokaza na vašoj kameri. Oni su jednostavno manipulisali podacima tako što su originalne podatke zamenili izmenjenom verzijom.

Kako sprečiti manipulaciju podacima?

Dobar način da se spreči manipulacija podacima je korišćenje naprednog bezbednosnog sistema sa nadzorom integriteta datoteka (FIM). Sistem automatski generiše rezervnu kopiju za snimak i izdaje trenutna upozorenja kada se otkrije manipulacija podacima. Možete da proverite integritet snimka na vašem sistemu tako što ćete ga uporediti sa rezervnom kopijom.

Pristup trećih strana – uređaji su van vaše kontrole

Jedna od prednosti pametne kuće je daljinski pristup. U većini slučajeva, to je omogućeno integracijom mobilnih aplikacija trećih strana.

Kada aplikacije nisu pravilno obezbeđene, postoji prozor za hakere da prodru na vaše uređaje radi kriminalnih ili lažnih aktivnosti. Bićete šokirani kada saznate da neko drugi daljinski kontroliše vaše uređaje kod kuće, a vi nemate kontrolu nad njima.

Kako sprečiti neovlašćeni pristup vašim uređajima?

Obratite pažnju na dozvole koje dajete aplikacijama trećih strana tokom instalacije. Omogućite samo funkcije pristupa koje su vam potrebne. Aktivirajte autentifikaciju u dva koraka da biste dodatno ojačali pristup svom nalogu. Još jednom proverite sve veze koje se pojavljuju. Ako ne možete da proverite autentičnost veze, nemojte kliknuti na nju.

Bezbednost doma je imperativ kvalitetnog života!

Uprkos bezbednosnim rizicima, ne može se poreći da je smart home tehnologija poboljšala život kod kuće. Kao i kod većine stvari u životu, na vama je da preduzmete dužnu pažnju u zaštiti svog doma od uljeza preduzimanjem gore navedenih mera predostrožnosti.

5/5 - (1 vote)
Prethodni članakPOVEŽI SE! Hikvision innovation summit 2022!
Sledeći članakNAPETO U ŠOPING CENTRIMA: Evakuisani TC Galerija, Rajićeva, Merkator i Delta Planet zbog DOJAVE O BOMBI!