Opet nema mesta na parkingu? Rešenje je SMART PARKING SISTEM!

Ako postoji nešto što opterećuje vozače, to je onda traženje parking mesta. Više od 35% vozača traži parking mesto, posebno kada su u pitanju veliki gradovi i metropole.

650
- Sponzor članka -hikvision srbija

Krenuli ste na posao, prošli kroz gužvu i opet nema mesta za vaše vozilo. Opet ste dobili kaznu za nepropisno parkiranje, opet vam je neko okrznuo stop svetlo i retrovizor zbog neodgovarajućeg mesta za parkiranje, čekate da se oslobode parking mesta, ali uzalud. Poznato, zar ne?

Ako postoji nešto što opterećuje vozače, to je onda traženje parking mesta. No, kako se tehnologija razvija, tako se menja i stil života primenom pametnih rešenja koja u mnogome olakšavaju svakodnevne aktivnosti i navike.

Prema podacima kompanije koja proizvodi tehnološka rešenja zasnovana na IoT – u (na Internetu stvari, AI / smart solution), smanjuje se obim saobraćaja za 8%, emisija gasova za 40%, kilometri pređeni automobilom do parkiranja za 30% i vreme utrošeno na parkiranje za 43% primenom pametnih tehnoloških rešenja. Pa da vidimo, kako smart parking sistem radi i kako vam može pomoći da izbegnete svakodnevne stresove u vožnji.

ŠTA JE PAMETAN PARKING SISTEM?

Zahvaljujući digitalizaciji, pametni parking sistemi počinju da nude rešenja za urbanu mobilnost. Ovo je sistem koji, zahvaljujući Internetu stvari i senzorskoj tehnologiji, omogućava dobijanje podataka u realnom vremenu o dostupnosti spoljnih i zatvorenih parkinga i ne samo to, već pruža i relevantne i ažurne  informacije o saobraćaju i stanju na putu.

ZAŠTO SU NAM POTREBNI PAMETNI SISTEMI?

Prema podacima kompanije, specijalizovane za prodaju garažnih mesta, više od 35% vozača traži parking mesto, posebno kada su u pitanju višemilionski gradovi i metropole. Primena pametne tehnologije rešava ovaj problem, poboljšavajući operativnu efikasnost, pojednostavljujući tok gradskog saobraćaja i nudeći vozačima ugodnije iskustvo koje štedi vreme, novac i zdravlje. Takođe smanjuje štetne efekte zagušenja jer manje automobila znači i manje emisije gasova.

KAKO RADI?

Struktura pametnog parkinga, deluje kao detektor za parking mesta. Primena senzora ili kamera koji snimaju i obrađuju podatke i slike iz određene oblasti  omogućava da se u realnom vremenu obezbede  podaci o stepenu zagušenja saobraćaja za oblast u koju idemo.IoT sistem zasnovan na oblaku, s druge strane, omogućava povezivanje ovih uređaja i centralizovanje podataka. Podaci se zatim analiziraju korišćenjem opsežnih podataka kako bi se izračunala dostupnost parking mesta na ulici ili mesta u javnim i privatnim parking objektima.

 Pametne parking karte

 Ako želimo još tačnije informacije o tome koliko je verovatno da ćemo pronaći parking na ulici, ne moramo uvek da koristimo aplikaciju. Funkcije koje su već dostupne na našim uređajima kao što su Google mape pružaju nam podatke o saobraćaju u realnom vremenu i verovatnoću parkiranja u ovim oblastima. Ova usluga i druge mape ažuriraju informacije što smo bliže odabranoj destinaciji.

Pametna signalizacija 

Pametna tehnologija se takođe koristi u sistemima saobraćajnih znakova sa ciljem povećanja bezbednosti i efikasnosti koordinacije kretanja pešaka i vozila. Primeri uključuju semafore i pešačke prelaze koji menjaju boju ili svetle u zavisnosti od realnog vremena ili procenjenog obima saobraćaja.

Pametni detektori za vozila 

Tačno saznanje koliko se vozila nalazi na parkingu u bilo kom trenutku je osnova pametnog parkiranja. Ovaj sistem za nadzor parkinga se sastoji od senzorskih sistema uključujući dvokanalne detektore petlje, ultrazvučne senzore prisustva vozila ili LiDAR senzore vozila. Oni otkrivaju da li je parking mesto slobodno ili zauzeto, identifikuju da li je parking garaža puna i daju tačnu lokaciju vozila.

Senzori za otkrivanje dostupnosti parking mesta 

U ovom slučaju, ovi senzori otkrivaju slobodna parking mesta, olakšavajući zadatak vozačima da nađu mesta za svog četvorotočkaša u zatvorenim prostorima. Zahvaljujući ugradnji LED indikatora, vozači mogu da vide koliko je parking mesta dostupno, sa crvenim ili zelenim svetlosnim znakovima koji pokazuju da li se parking mesto trenutno koristi ili je slobodno za parkiranje.

4.5/5 - (4 votes)
AUTORDijana Pavlović
IZVORTomorrow city
Prethodni članakPONOVO LOKDAUN: U Šangaju alarmom kontrolišu izlaske iz kuća
Sledeći članakUspešno održan “HIKVISION INNOVATION SUMMIT”! Jeste li se povezali?