Dojave o bombi stigle u 173 škole: Kontradiverzione ekipe i dalje na terenu!

Na teritoriji grada Beograda i Republike Srbije u poslednjih nekoliko nedelja bilo je više sukcesivnih (lažnih) dojava o bombi, počev od poslovnih zgrada i tržnih centara, a sada i vaspitno-obrazovnih ustanova.

150
- Sponzor članka -hikvision srbija

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete, u ponedeljak 16. maja, u prepodnevnim i popodnevnim časovima, stigao je email na čak 173 adresa osnovnih i srednjih škola u kome su upućene pretnje o postavljenoj eksplozivnoj napravi.

Da podsetimo, na teritoriji grada Beograda i Republike Srbije u poslednjih nekoliko nedelja bilo je više sukcesivnih (lažnih) dojava o bombi, počev od poslovnih zgrada i tržnih centara, a sada i vaspitno-obrazovnih ustanova.

Od ukupno 258 osnovnih i srednjih škola u Beogradu, 173 je primilo preteći email o postavljenom eksplozivu, zbog čega su kontradiverzione ekipe MUP-a i dalje na terenu, a preko 80 škola čeka na bezbednosni pregled.

„U cilju obezbeđivanja kontinuiteta u nastavno-obrazovnom procesu, 88 škola, u kojima je u toku ili čekaju na pregled kontradiverzionih ekipa MUP-a, organizovalo je onlajn nastavu, dok se u ostalim školama u kojima je potvrđeno da su prijave lažne, nastava odvija neposredno“, navode.

Nakon detaljne provere kontradiverzionih ekipa MUP-a u velikom broju škola, utvrđeno je da su dojave o postavljenim bombama bile lažne. Učenici su vraćeni na nastavu, a u školama gde bezbednosni pregled još traje, učenici su poslati kućama.

Ministar prosvete Srbije Branko Ružić izjavio je juče da dojave nisu samo uznemiravanje javnosti, već i pretnja terorizmom.

Što se tiče pojačavanja bezbednosti u školama, postoje protokoli, sarađuje se sa MUP-om, ali je zbog broja škola u Srbiji nemoguće tako brzo i u kratkom roku uvesti nove mere, kazao je Ružić.

5/5 - (1 vote)
IZVORN1
Prethodni članakZaboravite na ključeve i brave! Budućnost je u pametnoj kontroli pristupa
Sledeći članak3, 2, 1! „Inovacije pred vašim očima“ na 64. MEĐUNARODNOM SAJMU TEHNIKE od 24. maja!